Négyszeres Red Dot díjas tervező és immerzívmédium-kutató vehette át a 2024-es Aurum Futuri díjat

Date:
A MOME történetében másodszor adták az Aurum Futuri kiválósági díjakat. Az elismerést a fenntartó Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány és az egyetem közösen hívta életre. Idén az Aurum Futuri kiválósági díjat Húnfalvi András, a Mobility Design szakspecializáció vezető oktatója, valamint Bakk Ágnes Karolina PhD, az Interakció és Immerzió Hub vezetője és vezető kutatója érdemelte ki.

A kitüntetésben a MOME legkiválóbb oktatói és kutatói részesülhetnek, a díj neve pedig a jövőformáló tevékenységeikre, értékeikre, a „jövő aranyára” utal. Mindarra, amit az oktatók, egyetemi tanárok a tanítással, mentorálással, a szellemi-gyakorlati ösztönzésével, a kutatók pedig a társadalom számára hosszú távon hasznosítható tudományos kutatásaikkal létrehoznak, és amivel a következő generációk életét hivatottak jobbá tenni. 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány finanszírozásában tárgyi és pénzjutalommal járó díjra bármely MOME-polgár felterjeszthet jelöltet. Kiemelten fontos, hogy a kiválasztott szakember munkájának tapasztalható hatóereje legyen az oktatók és a diákok közösségében egyaránt. Az Aurum Futuri kiválósági díjcsalád két részből áll: míg az oktatói elismerés célja, hogy ösztönözze az oktatási innovációkat, hangsúlyozza a folyamatos módszertani megújulás szükségességét, a tanulástámogatás értékét, a kutatói kitüntetés fókuszában az áll, hogy a kutatási tevékenység jelentőségét, fontosságát méltón emelje ki. Mindkét elismerés esetében fontos a díjazottak eredményeinek, gyakorlatainak a széles körű megismertetése. 

Húnfalvi András szakmai és oktatói tevékenysége kiválóságával a MOME oktatói közösségének kiemelkedő tagja. Ő maga is MOME-alumnus, négyszeres Red Dot és kétszeres iF Design-díjas formatervező, a Flying Objects társalapítója és vezető tervezője, 2018 óta a MOME oktatója, továbbá a Mobility Design szakspecializáció vezetője. Nemcsak saját maga valósított meg nemzetközileg elismert designprojekteket, hanem több hallgatót is sikeresen támogatott abban, hogy eredményesen szerepeljenek világszínvonalú pályázatokon. Pedagógiai módszereit tudatosan választja és alkalmazza, szem előtt tartva az egyetem hagyományait, ugyanakkor rugalmasan alkalmazkodva a jelen kihívásaihoz, inspiráló szakmai közeget teremtve hallgatói számára. A szakember munkássága nem csupán értékes, hanem befelé és kifelé is jól látható. A céges együttműködések, nemzetközi események és elismerések folyamatosan okot adnak arra, hogy szakmai fórumokon erősítse a MOME brandjét itthon és külföldön. 

Bakk Ágnes a MOME Innovációs Központ Immersion & Interaction Hub vezetőjeként számos kutatási projektet vezet és felügyel, amelyek közül kiemelkedő az Aurum Futuri kutatói kiválósági díjra benyújtott, 2021-ben megkezdett és jelenleg is folyamatban lévő Zenctuary projekt. Kutatási és kiterjedt tudományos publikációs tevékenysége mellett az elmúlt tíz év során komoly kutatásszervezési tevékenységet végzett, létrehozta a Zip-Scene nemzetközi konferenciasorozatot, amely igen komoly nemzetközi szakmai közösséget mozgatott meg az elmúlt években, és részt vállal egyéb konferenciák szervezésében is. Az elmúlt években igencsak kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszert épített fel, amely a MOME nemzetköziesítési törekvéseit nagyban támogatja. Az Innovációs Központon belül a belső kutatói kiválóság fejlesztésében is fontos szerepet vállal már évek óta. Kutatói pályafutását meghatározza a kísérletezés, a kollaboráció, a diszciplináris határok átlépése, valamint a tudomány, a technológia és a művészet határterületeinek az interdiszciplináris szemléletű vizsgálata. 

„Egy egyetem mindennapi eredményessége oktatóinak és kutatóinak munkáján, teljesítményén múlik. Céljaink, nemzetközi ambícióink is csak az ő megbecsülésükön keresztül érhetők el. A MOME modellváltásának részeként előbb döntöttünk az egyetem történetének legnagyobb béremeléséről, az Aurum Futuri díjakkal pedig külön is elismerjük, példaképpé emeljük a legkiválóbbakat” – foglalta össze Böszörményi-Nagy Gergely alapítványi elnök a díj jelentőségét.

More news

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány vezető testületébe választotta Bogyay Katalint, az UNESCO közgyűlésének volt elnökét, a Művészeti és Tudományos Világakadémia tagját.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektori tisztségét augusztus 1-jétől Koós Pál formatervező művész, egyetemi tanár tölti be. A MOME korábbi általános rektorhelyettese kiemelten sokat tett a magyar designszakma megerősítéséért, tervezőként nemzetközi és hazai elismerések sorát tudhatja magáénak, ugyanakkor igazi, autentikus MOME-polgár, aki nemcsak diplomáit, fokozatait szerezte az egyetemen, de a képzésfejlesztési szakmai műhely vezetőjeként, tanárként is hosszú évek óta eredményesen szolgálja a közösséget.

A Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium kerámia szakán végzett Aruwa Írisz szeptembertől a MOME Tárgyalkotás szakán tanulhat tovább. Ő a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért ösztöndíjprogram első sikeres felvitelizője, aki korábban is jelentkezett az egyetem Animáció szakára, akkor sikertelenül. A program most lehetővé tette számára, hogy megtalálja azt az irányt, amelyben ő is eredményes lehet.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121