„Nem nézek hátra” - Elhunyt Csíkszentmihályi Péter belsőépítész, formatervező, egyetemi tanár

Date:
81 éves korában elhunyt Csíkszentmihályi Péter belsőépítész, formatervező - tudatta családja a nyilvánossággal. Csíkszentmihályi Péter 1964-ben maga is egyetemünk jogelődjén, az Iparművészeti Főiskolán szerezte diplomáját, az intézmény oktatója, majd megbízott rektora is volt.

Az 1941-ben született alkotó igen korán kezdett érdeklődni a téralkotás, valamint a belsőépítészet iránt, elsőként Le Corbusier munkássága inspirálta. Az egyetemen három szobrásztanár, Somogyi József, Borsos Miklós és Megyeri Barna, valamint Szrogh György építész munkássága és személyisége hatott rá a leginkább, de kortársai is, köztük egyetemünkön, a MOME-n ma is aktívan oktató  Csomay Zsófia, vagy a 2009-ben elhunyt Reimholz Péter is.

Visszaemlékezése szerint a véletlenek hozták úgy, hogy pár év kivételével szinte folyamatosan a művészeti felsőoktatásban dolgozott. “De ezeket az éveket sem tudom más minőséggel jellemezni, hiszen a tervezőműtermek kollektívái éppúgy a tanulásról, az építészeti tervezésről szóltak, mint az egyetemi évek.” Építészgenerációk nőttek fel a keze alatt, a hallgatókat érdekes kutatásokra ösztönözte, jó példa erre, amikor a hetvenes évek elején a Házgyári konyhaprogramhoz végzett kutatások keretében a hallgatókkal az Újpalotai lakótelep konyháit tanulmányozták.  

Rövid gyakorlati területen végzett munka után 1968-ban került vissza jogelődünk, az Iparművészeti Főiskola Építész Tanszékére, ahol adjunktussá, majd docenssé, 1992-ben egyetemi tanárrá nevezték ki. 1989-1993 között oktatási rektorhelyettesként, 1991-93-ig megbízott rektorként tevékenykedett. 1997-ben Sopronban, soproni Erdészeti és Faipari Egyetem (ma: Nyugat-Magyarországi Egyetem, Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar) Alkalmazott Művészeti Intézetében az építész képzés tematikáját dolgozta ki, amely az építész képzés, szak megalapítását jelentette. Az Alkalmazott Művészeti Intézetben a Belsőépítész Tanszék vezetője lett, s többek közt a kreatív tervezés, belsőépítészeti- és bútortervezés és tárgyelemzés tantárgyakat tanította. Művészeti, oktatói, kutatói munkásságáért számos elismerésben részesült, 1991-ben megkapta a Római Magyar Akadémia Ösztöndíját, 2001-ben a Magyar Felsőoktatásért Emlékplakettet vehette át. 2003-ban a Magyar Iparművészeti Egyetem tiszteletbeli tiszteletbeli doktorrá avatta. 

70 évesen így vallott önmagáról, világnézetéről a Napút Online-on: „Sok embert – nemcsak szakmai vonatkozásban – tisztelek. Az elismertség relatív fogalom. Az általam elismertek általában nem elismertek. De nyomot hagynak. Az ökológiai nyomhagyás számítására ma már rafinált módszereket dolgoztak ki. Nem kívánom, hogy a lelki lábnyomhagyás valaha is követhető legyen. Pedig mindannyian hagyunk lábnyomot. Ki ilyet, ki olyat, ki mélyet, ki felszíneset, ki keveset, ki többet, bejárt vagy járatlan utakon. Nem nézek hátra.

Csíkszentmihályi Péter családja a tanítványoktól, munkatársaktól és barátoktól az emlékezéseket az alábbi címre várja:  
bucsuzunk2023@gmail.com; 9400 Sopron, Kerülő köz 3. 

Cikkünk az Építészfórum és a Faipar cikkei nyomán készült. 

More news

A Jövő Egyeteme a MOME fejlesztéséről és átfogó megújulásáról szól, ami az idei év egyik kiemelt fókuszpontja. Az elmúlt időszakban tizenkét munkacsoport dolgozott a programon, akik a Jövő Egyeteme Műhely vezetésével, az egyetem polgárainak széleskörű bevonásával megvalósították a MOME történetének legátfogóbb tervezési folyamatát és kidolgozták a 2023 decemberében a Szenátus által támogatott Jövő Egyeteme program, azaz a „Három Iskola modell” részletes implementációs tervét. Most pedig újabb mérföldkőhöz ért az egyetem. 2024. július 18-án tartott ülésén a MOME Szenátusa meggyőző többséggel és ellenszavazat nélkül támogatásáról biztosította a tervezetet, így tovább folytatódhat a közös munka annak érdekében, hogy jövő télen életbe léphessen az új struktúra, és a MOME Európa meghatározó design-felsőoktatási intézményévé váljon...

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.

Új szimbólummal bővült azoknak az emléktárgyaknak a köre, amelyeket a MOME közösségének a tagjai egyetemi pályafutásuk különböző mérföldköveit elhagyva vehetnek át. Az összetartozást erősítő új jelkép egy esztergálással, forgácsolással készült polírozott felületű bronztárgy, a koncepció alapja a MOME emblémájából kiemelt „O” betű. A Fülöp József rektor kezdeményezésére alkotott tárgyat Ádám Krisztián, a MOME mesteroktatója tervezte, és 2024-től valamennyi képzési szint végzősei vehetik át az oklevelükkel együtt.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121