„Nem nézek hátra” - Elhunyt Csíkszentmihályi Péter belsőépítész, formatervező, egyetemi tanár

Date:
81 éves korában elhunyt Csíkszentmihályi Péter belsőépítész, formatervező - tudatta családja a nyilvánossággal. Csíkszentmihályi Péter 1964-ben maga is egyetemünk jogelődjén, az Iparművészeti Főiskolán szerezte diplomáját, az intézmény oktatója, majd megbízott rektora is volt.

Az 1941-ben született alkotó igen korán kezdett érdeklődni a téralkotás, valamint a belsőépítészet iránt, elsőként Le Corbusier munkássága inspirálta. Az egyetemen három szobrásztanár, Somogyi József, Borsos Miklós és Megyeri Barna, valamint Szrogh György építész munkássága és személyisége hatott rá a leginkább, de kortársai is, köztük egyetemünkön, a MOME-n ma is aktívan oktató  Csomay Zsófia, vagy a 2009-ben elhunyt Reimholz Péter is.

Visszaemlékezése szerint a véletlenek hozták úgy, hogy pár év kivételével szinte folyamatosan a művészeti felsőoktatásban dolgozott. “De ezeket az éveket sem tudom más minőséggel jellemezni, hiszen a tervezőműtermek kollektívái éppúgy a tanulásról, az építészeti tervezésről szóltak, mint az egyetemi évek.” Építészgenerációk nőttek fel a keze alatt, a hallgatókat érdekes kutatásokra ösztönözte, jó példa erre, amikor a hetvenes évek elején a Házgyári konyhaprogramhoz végzett kutatások keretében a hallgatókkal az Újpalotai lakótelep konyháit tanulmányozták.  

Rövid gyakorlati területen végzett munka után 1968-ban került vissza jogelődünk, az Iparművészeti Főiskola Építész Tanszékére, ahol adjunktussá, majd docenssé, 1992-ben egyetemi tanárrá nevezték ki. 1989-1993 között oktatási rektorhelyettesként, 1991-93-ig megbízott rektorként tevékenykedett. 1997-ben Sopronban, soproni Erdészeti és Faipari Egyetem (ma: Nyugat-Magyarországi Egyetem, Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar) Alkalmazott Művészeti Intézetében az építész képzés tematikáját dolgozta ki, amely az építész képzés, szak megalapítását jelentette. Az Alkalmazott Művészeti Intézetben a Belsőépítész Tanszék vezetője lett, s többek közt a kreatív tervezés, belsőépítészeti- és bútortervezés és tárgyelemzés tantárgyakat tanította. Művészeti, oktatói, kutatói munkásságáért számos elismerésben részesült, 1991-ben megkapta a Római Magyar Akadémia Ösztöndíját, 2001-ben a Magyar Felsőoktatásért Emlékplakettet vehette át. 2003-ban a Magyar Iparművészeti Egyetem tiszteletbeli tiszteletbeli doktorrá avatta. 

70 évesen így vallott önmagáról, világnézetéről a Napút Online-on: „Sok embert – nemcsak szakmai vonatkozásban – tisztelek. Az elismertség relatív fogalom. Az általam elismertek általában nem elismertek. De nyomot hagynak. Az ökológiai nyomhagyás számítására ma már rafinált módszereket dolgoztak ki. Nem kívánom, hogy a lelki lábnyomhagyás valaha is követhető legyen. Pedig mindannyian hagyunk lábnyomot. Ki ilyet, ki olyat, ki mélyet, ki felszíneset, ki keveset, ki többet, bejárt vagy járatlan utakon. Nem nézek hátra.

Csíkszentmihályi Péter családja a tanítványoktól, munkatársaktól és barátoktól az emlékezéseket az alábbi címre várja:  
bucsuzunk2023@gmail.com; 9400 Sopron, Kerülő köz 3. 

Cikkünk az Építészfórum és a Faipar cikkei nyomán készült. 

More news

A kézműves hagyományok iránti szenvedély, a fenntarthatóság, az innováció és az érzelmi kötődés jellemzi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új formatervező generációjának munkáit, amelyeket a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon tekinthetünk meg szeptember 22-24. között a Budapest Arénában. A Magyarországon egyedülálló szemlén a legfrissebb lakberendezési trendeket, bútorokat, világítástechnikai megoldásokat, burkolatokat, lakástextileket, kiegészítőket egyedülálló enteriőrökben tekinthetik meg az érdeklődők, az idei esemény középpontjában a design és természet kapcsolata áll.

Szabó Eszter Sára, Designelmélet szakos MA hallgató a galériák falán túlra tervezett kiállítási tervével, míg a design- és művészetmenedzsment mesterszakon tanuló Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor egy MOME Campusra tervezett tárlattal érdemelték ki a támogatást.

MOME-s diákokból álló csapat nyerte el a CheckINN Revitalizátor pályázat első helyezését. A versenyen, melyet a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a MOME közösen indított útjára tavaly, idén ismét a hazai felsőoktatás tehetségei kerestek lehetséges megoldásokat a rozsdaövezeti területek újrahasznosítására. A közel 30 induló csapat közül az INDOOHÁZ ötlete kapta a fődíjat, akik hátizsákos szállásként adnának új életet az elhagyatott vasúti vízházaknak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121