Nemzetközi díjat nyert a Magyar Zene Háza

Date:
Számos jelentős elismerés után a világ legrangosabb ingatlanszakmai kiállításán, a cannes-i MIPIM-en nyerte el a zsűri különdíját a Magyar Zene Háza. Az ingatlanszakma Oscar-díjaként is emlegetett MIPIM Awards harmincéves történetében először nyert magyar fejlesztés.

Számos jelentős elismerés után a világ legrangosabb ingatlanszakmai kiállításán, a cannes-i MIPIM-en nyerte el a zsűri különdíját a Magyar Zene Háza. Az ingatlanszakma Oscar-díjaként is emlegetett MIPIM Awardsharmincéves történetében először nyert magyar fejlesztés.  A világhírű japán építész, Sou Fujimoto tervezte épületben nemrég nyitott zenetörté­neti kiállítás kidolgozásában a MOME oktatói, Bodóczky Antal és Orlai Balázs látvány- és élménytervezőként vettek részt.

A 13 fős, nemzetközi szakértőkből álló zsűri a fenntarthatósági, esztétikai és látogatói élmény szempontjai alapján különdíjjal ismerte el Magyar Zene Házát. 

Az épület alagsorában épült állandó kiállítás az egyetemes zenetörténetről szól, de kiemeli a legfontosabb magyar szerzőket, műveket, vívmányokat, továbbá a magyar népzene fontosságát is hangsúlyozza. A kiállítótér megalkotásának kihívásairól Bodóczky Antal korábban egy interjúban mesélt. „Abból indultunk ki, hogy a kép és a hang tulajdonképpen mindig is összetartozott, pontosabban kiegészítik egymást, előhívják egymás rejtett tartalmait. Ezért azt szeretnénk, hogy amikor a látogató belép a kiállítótér egy-egy tartalmi egységébe, egy olyan emblematikus kép fogadja, ami egyben összefoglalja neki az adott kort, illetve az adott tér üzenetét. Mert ha ez, első lépésként megvan, és megragadtuk a látogató figyelmét, akkor a részletek is könnyebben feltárulkoznak számára”.

A Magyar Zene Háza a MIPIM Awards különdíj elnyerésével Magyarország legtöbb elismerésben részesülő, kortárs épületei közé került, és így nemzetközi viszonylatban is az egyik legsikeresebb hazai ingatlanfejlesztési prokjekt.

A Magyar Zene Házának kiállításáról szóló korábbi cikkek: 
Milyen lesz a Magyar Zene Háza belülről? - ligetbudapest
A látogató is szereplő

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121