Nemzetközi díjat nyert a Magyar Zene Háza

Date:
Számos jelentős elismerés után a világ legrangosabb ingatlanszakmai kiállításán, a cannes-i MIPIM-en nyerte el a zsűri különdíját a Magyar Zene Háza. Az ingatlanszakma Oscar-díjaként is emlegetett MIPIM Awards harmincéves történetében először nyert magyar fejlesztés.

Számos jelentős elismerés után a világ legrangosabb ingatlanszakmai kiállításán, a cannes-i MIPIM-en nyerte el a zsűri különdíját a Magyar Zene Háza. Az ingatlanszakma Oscar-díjaként is emlegetett MIPIM Awardsharmincéves történetében először nyert magyar fejlesztés.  A világhírű japán építész, Sou Fujimoto tervezte épületben nemrég nyitott zenetörté­neti kiállítás kidolgozásában a MOME oktatói, Bodóczky Antal és Orlai Balázs látvány- és élménytervezőként vettek részt.

A 13 fős, nemzetközi szakértőkből álló zsűri a fenntarthatósági, esztétikai és látogatói élmény szempontjai alapján különdíjjal ismerte el Magyar Zene Házát. 

Az épület alagsorában épült állandó kiállítás az egyetemes zenetörténetről szól, de kiemeli a legfontosabb magyar szerzőket, műveket, vívmányokat, továbbá a magyar népzene fontosságát is hangsúlyozza. A kiállítótér megalkotásának kihívásairól Bodóczky Antal korábban egy interjúban mesélt. „Abból indultunk ki, hogy a kép és a hang tulajdonképpen mindig is összetartozott, pontosabban kiegészítik egymást, előhívják egymás rejtett tartalmait. Ezért azt szeretnénk, hogy amikor a látogató belép a kiállítótér egy-egy tartalmi egységébe, egy olyan emblematikus kép fogadja, ami egyben összefoglalja neki az adott kort, illetve az adott tér üzenetét. Mert ha ez, első lépésként megvan, és megragadtuk a látogató figyelmét, akkor a részletek is könnyebben feltárulkoznak számára”.

A Magyar Zene Háza a MIPIM Awards különdíj elnyerésével Magyarország legtöbb elismerésben részesülő, kortárs épületei közé került, és így nemzetközi viszonylatban is az egyik legsikeresebb hazai ingatlanfejlesztési prokjekt.

A Magyar Zene Házának kiállításáról szóló korábbi cikkek: 
Milyen lesz a Magyar Zene Háza belülről? - ligetbudapest
A látogató is szereplő

More news

Lehet-e a textil segítségével történeteket mesélni, történeteket szőni, milyen üzeneteket hordozhat? Textile Art: In the face of contemporary times címmel jelentette meg a poznańi Magdalena Abakanowicz Művészeti Egyetem a Zeszyty Artystyczne (Művészeti Jegyzetek) folyóirat 44. számát, amelyben a hosszú idő után önálló művészeti ággá vált textilművészet kortárs törekvéseiről olvashatunk.

Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.

Négy napos intenzív workshoppal indult a MOME Service Design szakirányú továbbképzés második féléve. A workshop szakmai partnerei Dóczi-Nagy Katalin és Antonia Fedlmeier voltak, a Laerdel Medical norvégiai központjának vezető service designerei, akik egy aktuálisan futó éles projekt fejlesztésébe vonták be a hallgatókat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121