Nemzetközi előadók a fotográfia aktuális kérdéseiről a tavaszi félévben

Date:
A Photography MA tavaszi félévének meghívott előadói a felelős fotóhasználat lehetőségeit kutatják a posztfotografikus kor kihívásainak keresztmetszetében. Kutatásaik inspiráló példaként szolgálnak a művészeti vonatkozású interdiszciplináris vizsgálódások további értelmezéséhez.

Márciusban érkezik Kateryna Radchenko ukrán kurátor, művész és kutató, aki 2015 óta az Odesa Photo Days nemzetközi fesztivál alapítója és igazgatója. Az esemény a háború sújtotta országból tavaly nemzetközi helyszínekre költözött, továbbá online fotótörténeti mentorprogramot indított fiatal fotográfusok számára. A kiválasztott alkotók mentoraikkal közösen készítettek fotóprojekteket háborús élményeikről. Radchenko budapesti tartózkodása alatt a fotókönyv szerkesztés témájában tart workshopot. Március 23-án, csütörtökön pedig nyilvános előadást tart Ukrainian Photography from 70th till now címmel a MOME TWO Filmstúdióban. Az előadás a kulturális örökségeit és értékeit tekintve is támadott ország fotóművészeti törekvéseit követi nyomon, az ukrán identitás és az ukrán fotográfia összefüggéseiről kínál áttekintést.

Az ukrán menekültválság következtében, közel egy év csúszással, április elején érkezik az Elizabeth A-i-R fotóművészeti rezidenciaprogram első nyertese Magyarországra. Erzsébetváros Önkormányzata, a MOME Photography MA szak szakmai partnereként 2022-ben indított programot, mely az efemer és helyspecifikus műalkotásokat létrehozó nemzetközi fotográfusok és művészek számára kínál budapesti alkotói támogatást. A zsűri közel száz jelentkező közül választotta ki Yuki Jungesblut Berlinben élő művészt, aki kutatásalapú művészettel, a társadalmi rendszer művészeti elemzésével foglalkozik, nehezen meghatározható állapotokat kísérel meg definiálni képzelet és valóság között. Jungesblut április 19-én nyilvános előadást tart többrétegű projektjeiről, melyek a kollektív és egyéni emlékezet összefüggései mentén szerveződnek és az érzelmek hatásait elemzik az emlékezés folyamatában.

Májusban Joan Fontcuberta, világhírű katalán konceptuális fotográfus, művész, író, szerkesztő, kurátor lesz vendégünk. Munkássága megkerülhetetlen a posztfotografikus állapot értelmezéséhez. Sorozatai a fotografikus kép igazságtartalmára kérdeznek rá. A barcelonai Pompeu Fabra Egyetem professzora számos egyetem, köztük a Harvard Egyetem vendégoktatója is volt. A nagyközönség olyan nemzetközi szinten elismert intézményekben találkozhatott már munkáival, mint a göteborgi Hasselblad Alapítvány Központja (2013) és a párizsi La Maison Européenne de la Photographie (2014). A MOME-n május 11-én tart előadást alkotói gyakorlatáról, mely erősen összemossa a határokat valóság és fikció között. Megtévesztésen alapuló munkái segítenek megérteni a hatalmi kommunikáció stratégiáit, és figyelmeztetnek a tudományos adatokhoz és tényekhez való nem átlátható hozzáférés veszélyeire. Az utóbbi években készült alkotásában Moholy-Nagy László eddig lappangó fotográfiájának történeti elemzésével játszik a valóság és fikció határán.

Májusban tart workshopot Jörg Colberg, író, fotográfus, a Massachusetts College of Art and Design, a Rhode Island College of Design, a Hartfordi Egyetem és a Neue Schule für Fotografie Berlin oktatója. Könyvei, melyek a kortárs fotográfia elméleti megalapozásának fontos dokumentumai a realizmus aktuális lehetőségeit keresik napjainkban. A Photography MA hallgatói számára fejlesztett Photo Book as Contemporary Art Form című workshopja arra helyezi a hangsúlyt, hogy hogyan lehet a képeket felelősen, a tartalomhoz igazodva szerkeszteni. A kurzuson készülő könyvterveikkel a MOME hallgatói nemzetközi fesztiválokon szerepelnek majd. Joan Fontcuberta és Jörg Colberg nyilvános előadása május 11-én délután lesz a MOME-n.

Májusban emellett a Work in Context symposium következő, harmadik kiadására is neves előadók érkeznek majd. Az eseményt kísérő nemzetközi kiállítás a felelősség témáját járja körül és a társadalmi elköteleződés művészeti gyakorlataira hoz izgalmas példákat. További részletek hamarosan! 

Kateryna Radchenko: Ukrainian Photography from 70th till now (+ Q&A)
Időpont: 2023. március 23. 17.00  
Helyszín: MOME, Tech Park, Filmstúdió

Yuki Jungesblut: Freestyle Research_Ways of Sense Makin (+ Q&A)
Időpont: 2023 április 19. 17.00  
Helyszín: MOME, B_001

Joan Fontcuberta: Stranger than Fiction + Jörg Colberg: Understanding Photobooks
Időpont: 2023. május 11. 17.00
Helyszín: MOME, Tech Park, Filmstúdió

Work in Context International Symposium 2023  
Időpont: 2023. május 16.
Helyszín: MOME, Auditorium

A program a MOME Alapítvány támogatásával, a “Global Voices at MOME” kezdeményezés részeként valósul meg.

More news

A Pilsenben rendezett CEE Animation Forum a régió kiemelt jelentőségű animációs szakmai pitchfóruma, ahol animációs szakemberek mutathatják be ötleteiket és bővíthetik networkjüket. A MOME Animáció szakos hallgatói évről évre jelen vannak az eseményen – idén Diószeghy Dániel és Nagy Zoé prezentálták diplomaprojektjeiket, mellettük pedig a szak egy külön előadással és kiállítással is jelentkezett.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) rendszeresen vetítik filmjeit, amelyek minden generációt képesek a filmvászon elé szögezni, hiszen a rendszerváltás előtti Magyarországról ezekből lehet hiteles képet alkotni. Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró a University of California, Los Angeles (UCLA) Film, Televízió és Digitális Média Tanszékének emeritus professora, a Robert Redford alapította Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője, akit 2010-ben az Amerikai Egyesült Államok tíz legjobb filmtanára közé választottak. 2023-tól pedig Moholy-Nagy-díjas is, az elismerést iskolateremtő pedagógiai tevékenységéért veheti át november 30-án Fülöp József rektortól.

Párizs novemberben a fotográfia fellegvára, ekkor rendezik meg a Paris Photo-t, mely a világ legnagyobb fotográfiai eseménye. A sok tízezer helyi és nemzetközi érdeklődőt vonzó vásárral azonos időben a Concorde Atlantique nevű hajó ad helyet a Polycopies nevű, kifejezetten a fotókönyvekre fókuszáló vásárnak. A Fotográfia szak 2023 november 8-12 között először vett részt saját standdal a Polycopies-on.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121