Nemzetközi előadók a MOME Anim 42. születésnapján

Date:
Kiemelkedő, nemzetközi alkotók előadásait hallhatta a szakma és a nagyközönség a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs képzésének születésnapi rendezvényén. A hallgatók bepillantást nyerhettek más európai alkotók animációs filmkészítésének gyakorlatába, a portfolio review pedig lehetőséget adott a hallgatói munkák bemutatására.

A szakmai nap a kétnapos, a nagyközönség számára is nyitott esemény része volt, mellyel a MOME Anim a szak négy évtizedes fennállását ünnepelte.

A MOME Anim Erika Forzy francia animációsfilm producert és Joseph Wallace brit animációsfilm-rendezőt látta vendégül, akik az Animation Sans Frontières (ASF) meghívására érkeztek Budapestre több más animációs képzés hallgatóival. A MOME Anim, mint az ASF egyik tagja a Kreatív Európa Program keretében számos továbbképzési lehetőséget nyújt a hallgatóknak. 

A november végi szakmai napon a BAFTA Cyrmu-díjra jelölt, leggyakrabban stop motion és cut-out animation technikákkal dolgozó Wallace, aki 2007 óta több mint egy tucat díjnyertes rövidfilmet készített, most új rövidfilmje, a 17 perces, Salvation Has No Name gyártásának kulissza titkaiba engedett betekintést. Elmondta, milyen nehézségekkel jár egy felnőtteknek szóló animációs film finanszírozása, hogyan kell pitchelni és eladni a film ötletet, mit kell tudni az európai koprodukciókról, milyen új kihívásokat hozott a covid és hogyan kell felkészülni egy nagy stáb irányítására és a jelentősen megnövekedő erőforrásokkal való gazdálkodásra. 

Wallace egyik legismertebb munkája a Sparks zenekarnak készített videoklipje, melyet az Anim18 minden idők tíz legjobb brit animációs klipje közé válogatott, közreműködött a zenekarról szóló dokumentumfilm készítésében, amelyet nagy sikerrel mutatták be a Sundance Filmfesztiválon. 

Az animációsfilm producer szakma mélyebb rétegeibe vezetett Erika Forzy prezentációja, melyben a francia szakember húsz éves animációs karrierjének főbb állomásait és sikereit elevenítette fel. Talent management and animation című előadásában emblematikus filmek produceri munkáitól az ifjú tehetségek mentorálásán át számos érdekességről hallhattunk, melyek tanulsággal szolgálnak az animációs karrierépítéshez. 

Forzy több évtizedes karriert futott be az animációs iparban az Egyesült Királyságban és Európában, közel 10 éve a Passion Pictures tehetségkutatója. Sok emlékezetes projekthez fűződik neve, köztük az Adidas „Impossible Is Nothing”, a Gorillaz „Do Ya Thing” klipje és a BAFTA-jelölt „City Paradise” rövidfilmhez készült animáció. Nemrég csatlakozott a feltörekvő Studio la Cachette-hez, miközben továbbra is tehetségek felkutatását végzi szerte a világon a Passion csoport számára. Ő fedezte fel például egy ASF-bemutató során a MOME Anim volt hallgatóját, a tehetséges Bucsi Rékát és Love című rövidfilmjét, melyet elvitt a Passion Parishoz, hogy társproducerként részt vegyen a munkában. A film azóta számos díjat nyert, először 2016-ban  a 66. Berlinalén mutatták be. Bucsinak már 2014-ben jelentős szakmai elismerést hozott az Oscar shortlistre válogatott, Symphony no. 42 című MOME-n készített diplomamunkája is. 

A szakmai nap végén portfolio review-t tartottak, ahol a fenti előadók mellett Tomek Ducki, alumnusunk, többszörös díjnyertes animációsfilm-rendező, Bodrogi Bozán András új média szakember és Milo Cremer Eindhoven forgatókönyvíró elemezték a hallgatók munkáit.  

More news

Minden évben megismétlődik, mégis mindig különleges, egyedi a MOME diplomaidőszaka, amikor is számos izgalmas tárgy- és koncepciótervvel, művészeti alkotással találkozhatunk. Ismét lesznek nyilvános diplomavédések, ezekre június 3–20. között kerül sor. Jó hír, hogy a mestermunkákból nyíló MOME- diplomakiállítás idén tovább, június 15–21. között tekinthető meg a Campus több pontján, de az is újdonság, hogy az első angol nyelven indított szakok hallgatói is most diplomáznak majd.

Hogyan alakíthatja a design a jövőt? Mi a design szerepe a társadalomban, mi a tervező feladata korunkban? Milyen területeken juthat döntő szerephez a tervezők szakértelme az elkövetkező években?

Friss, valódi, esettanulmányokban bővelkedő tananyagból készülhetnek a B2D kurzuson tanulók a kreatívipar piaci kihívásaira: nemcsak a vendégként meghívott kiemelkedő kreatív szakemberektől, de nemsokára egy, a folyamatos fejlesztés eredményeként létrejött videósorozatból is tanulhatnak, melyben többek közt a DE_FORM, az YKRA és a Flying Objects alapítói is megszólalnak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121