Nemzetközi előadók a MOME Anim 42. születésnapján

Date:
Kiemelkedő, nemzetközi alkotók előadásait hallhatta a szakma és a nagyközönség a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs képzésének születésnapi rendezvényén. A hallgatók bepillantást nyerhettek más európai alkotók animációs filmkészítésének gyakorlatába, a portfolio review pedig lehetőséget adott a hallgatói munkák bemutatására.

A szakmai nap a kétnapos, a nagyközönség számára is nyitott esemény része volt, mellyel a MOME Anim a szak négy évtizedes fennállását ünnepelte.

A MOME Anim Erika Forzy francia animációsfilm producert és Joseph Wallace brit animációsfilm-rendezőt látta vendégül, akik az Animation Sans Frontières (ASF) meghívására érkeztek Budapestre több más animációs képzés hallgatóival. A MOME Anim, mint az ASF egyik tagja a Kreatív Európa Program keretében számos továbbképzési lehetőséget nyújt a hallgatóknak. 

A november végi szakmai napon a BAFTA Cyrmu-díjra jelölt, leggyakrabban stop motion és cut-out animation technikákkal dolgozó Wallace, aki 2007 óta több mint egy tucat díjnyertes rövidfilmet készített, most új rövidfilmje, a 17 perces, Salvation Has No Name gyártásának kulissza titkaiba engedett betekintést. Elmondta, milyen nehézségekkel jár egy felnőtteknek szóló animációs film finanszírozása, hogyan kell pitchelni és eladni a film ötletet, mit kell tudni az európai koprodukciókról, milyen új kihívásokat hozott a covid és hogyan kell felkészülni egy nagy stáb irányítására és a jelentősen megnövekedő erőforrásokkal való gazdálkodásra. 

Wallace egyik legismertebb munkája a Sparks zenekarnak készített videoklipje, melyet az Anim18 minden idők tíz legjobb brit animációs klipje közé válogatott, közreműködött a zenekarról szóló dokumentumfilm készítésében, amelyet nagy sikerrel mutatták be a Sundance Filmfesztiválon. 

Az animációsfilm producer szakma mélyebb rétegeibe vezetett Erika Forzy prezentációja, melyben a francia szakember húsz éves animációs karrierjének főbb állomásait és sikereit elevenítette fel. Talent management and animation című előadásában emblematikus filmek produceri munkáitól az ifjú tehetségek mentorálásán át számos érdekességről hallhattunk, melyek tanulsággal szolgálnak az animációs karrierépítéshez. 

Forzy több évtizedes karriert futott be az animációs iparban az Egyesült Királyságban és Európában, közel 10 éve a Passion Pictures tehetségkutatója. Sok emlékezetes projekthez fűződik neve, köztük az Adidas „Impossible Is Nothing”, a Gorillaz „Do Ya Thing” klipje és a BAFTA-jelölt „City Paradise” rövidfilmhez készült animáció. Nemrég csatlakozott a feltörekvő Studio la Cachette-hez, miközben továbbra is tehetségek felkutatását végzi szerte a világon a Passion csoport számára. Ő fedezte fel például egy ASF-bemutató során a MOME Anim volt hallgatóját, a tehetséges Bucsi Rékát és Love című rövidfilmjét, melyet elvitt a Passion Parishoz, hogy társproducerként részt vegyen a munkában. A film azóta számos díjat nyert, először 2016-ban  a 66. Berlinalén mutatták be. Bucsinak már 2014-ben jelentős szakmai elismerést hozott az Oscar shortlistre válogatott, Symphony no. 42 című MOME-n készített diplomamunkája is. 

A szakmai nap végén portfolio review-t tartottak, ahol a fenti előadók mellett Tomek Ducki, alumnusunk, többszörös díjnyertes animációsfilm-rendező, Bodrogi Bozán András új média szakember és Milo Cremer Eindhoven forgatókönyvíró elemezték a hallgatók munkáit.  

More news

Milyen lesz az élet 2043-ban? Mesterséges intelligencia, környezeti változások, új közlekedési eszközök, létformák… Mit hoz a jövő? Hogyan képzelik a világot 20 év múlva a mai kiskamaszok? Ezekre a kérdésekre keresi a választ 2023- ban is az Ugrás a jövőbe kreatív pályázat, arra bíztatva a hazai és határon túli tizenéveseket, hogy osszák meg elképzeléseiket a jövőről. Január 27-től ismét lehet jelentkezni a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) ötletversenyére. 

164 év örökség - 9 tárgytervező - 9 tradicionális desszert - 9 kortárs koncepció

Erhardt Domonkos Szemem sarka című animációjának szurkolhatunk a február 16-án kezdődő 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Animáció szakán a Filmintézet támogatásával készült alkotás világpremierje a világ egyik legrangosabb filmfesztiváljának Generation 14+ programjában lesz. A film azt a pillanatot mutatja be, amikor két, addig egymás számára ismeretlen ember élete egy összenézés erejéig találkozik.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121