Nívós nemzetközi mezőny a MOME rektori pályázatán - Interjú Böszörményi-Nagy Gergellyel, a MOME alapítványi elnökével

Date:
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnökét, Böszörményi-Nagy Gergelyt az elmúlt időszak legfontosabb mérföldköveiről, a nyílt nemzetközi rektori pályázat folyamatáról és eredményeiről, valamint a közeljövő terveiről kérdeztük.

Három éves a MOME modellváltása, az idei tavaszon is számos lépés történt az egyetem megújításának jegyében. Mit, miket emelne ki ezek közül?

Hadd említsek két, látszólag egészen más természetű kezdeményezést, amelyek iránya és szellemisége meggyőződésem szerint mégis egy irányba, egy minden elemében 21. századi egyetem ideája felé mutat. Az egyik klímasemlegességi programunk, a MOME Zero elindítása. A programnak számos része van, az energetikai rendszereink korszerűsítésétől az élelmiszerpazarlás megszüntetéséig a campuson – leglátványosabb része azonban az lesz, hogy országszerte három nemzeti parkban is erdőket telepítünk a károsanyag-kibocsátásunk kompenzálására. Nem csak fenntarthatósági, de közösségi szempontból is izgalmasnak tartom, hogy hallgatóink és oktatóink együtt, közösen hoznak majd létre új természetes élőhelyeket, gazdagítják Magyarországot. Hasonlóan komplex és ambiciózus fenntarthatósági program megvalósítására magyar egyetem még sosem vállalkozott – de nemzetközi szinten is különleges a szerepvállalásunk.

A másik újdonság, amit szívesen kiemelek, az alkotói szabadság, azaz a sabbatical bevezetése a MOME oktatói számára. Ebben nem mi vagyunk az elsők Magyarországon, ám annál fontosabbnak tartom, hogy végre nálunk is megvalósul. Lényege, hogy oktatóink számára lehetőséget biztosítsunk arra, hogy meghatározott időközönként hosszabb fizetett szabadságra menjenek; teljes jövedelmük megtartása mellett szélesítsék szakmai ismereteiket, új tudást és inspirációt gyűjtsenek egyetemi tevékenységükhöz, nem utolsó sorban új szellemi alkotásokat hozzanak létre. A lehetőség hétévente minden egyetemi tanárunk, minősített oktatónk és kutatónk, illetve mesteroktatónk sőt, külön engedéllyel akár tanársegédeink számára is elérhető lesz.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány idén év elején nyílt, nemzetközi pályázatot írt ki az egyetem rektori pozíciójára. Miért volt szükség az új típusú pályázatra?

A jelenlegi rektori ciklus 2024-ben véget ér. Az elmúlt években az egyetem és az alapítvány fantasztikus eredményeket ért el közösen, a már említett újdonságokon kívül elég a MOME történetének legnagyobb béremelésére, az oktatást támogató közeg fejlesztésére, vagy a teljes szellemi és szakmai értékajánlatunk újratervezését célzó Jövő Egyeteme műhelyben zajló izgalmas munkára gondolnunk. Ám a megújulás szempontjából a következő rektori ciklus legalább ennyire fontos lesz. Magyarországon példa nélküli, de másutt sem magától értetődő, hogy nyílt, nemzetközi pályázaton választják ki egy egyetem következő rektorát. Hogy miért döntöttünk az új forma mellett, annak több oka van. Egyrészt a MOME a művészeti és design egyetemek nemzetközi élmezőnyébe tart. Egy nyílt, nemzetközi pályázat széles körben növeli az egyetem ismertségét, presztízsét és segít érdemben bővíteni a szakmai kapcsolatrendszerünket. Nem utolsó sorban szerettem volna, ha a MOME polgárainak megadatik az a külső megerősítés, visszaigazolás, hogy a világ különböző pontjairól, komoly szakemberek versengenek az egyetem vezetéséért.

Sokakat foglalkoztat, hogy a külföldi jelöltek esetében mennyiben jelenthet akadályt a magyar nyelvtudás hiánya?

Létező és leküzdhető akadály. A művészetek és a design nemzetközi nyelv, ahogyan azt a névadónk életműve és szakmai öröksége is illusztrálja –a MOME nemzetköziesítése pedig az egyetem legalább két évtizedre visszanyúló, saját célkitűzése. Az alapítvány szerepe ebben az, hogy segít az ideákat végre tettekre váltani. Ezért indultak el a magyarok mellett a régió tehetségeit is megszólítani tudó, teljes értékű angol nyelvű mesterképzéseink, így épülhetett fel az egyetem nemzetközi pályázati tevékenysége, ezért indítottunk angol szaknyelvi felkészítést hallgatóinknak és dolgozóinknak. Ezért fordítunk kiemelt figyelmet az elismert külföldi oktatók, előadók meghívására, s ennek keretében érkezett hozzánk – szintén nyílt, nemzetközi pályázat útján, már két esztendővel ezelőtt – első külföldi elöljárónk Lasma Ivaska, a MOME Innovációs Központ vezetőjének személyében.

Meggyőződésem, hogy a MOME-n bármely pozíció esetén befogadó, az új tudásra és impulzusokra nyitott közeg fogadja a külföldi szakembereket, s hogy a többnyelvűségből kifejezett előny kovácsolható. Fontos, hogy fenntartóként nem magyar vagy külföldi rektorban gondolkodunk. Egyszerűen a legfelkészültebb és legalkalmasabb személyt keressük ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki az előttünk álló évekből a MOME számára.

A pályázat nyílt, nemzetközi jellege csak az egyik újdonsága volt a pályázatnak…

Valóban, s a módszertani újítások legalább annyira fontosak, mint a nemzetközi nyitás. Először is kellő időt fordítunk a kiválasztásra ahhoz, hogy megfelelő döntés szülessen. A pályázatok leadására több mint négy teljes hónap állt az érdeklődők rendelkezésére, amelynek során a külső pályázóknak lehetőséget biztosítottunk arra, hogy közelebbről is megismerjék az egyetemet. Ugyanebben a periódusban személyes találkozókon láttam vendégül az egyetem szenátusának minden tagját, hogy részletekbe menően megismerhessem a következő rektorral ill. rektori ciklussal kapcsolatos várakozásaikat.

Most, a “nevezési szakasz” lezárultát követően az év teljes hátralévő részét a jelöltekkel folytatott párbeszédre fordítjuk. Minden pályázónak, aki formailag érvényes és a szenátus által elfogadhatónak vélt pályázatot adott be, lehetősége lesz részletesen bemutatni az elképzeléseit az egyetem és az alapítvány előtt. Ezek a prezentációk nem csak a szenátus és a kuratórium tagjainak, de a MOME minden egyetemi polgára számára nyitottak lesznek. Alapítványunk a szenátusi szavazást követően, év végén hozza meg a kinevezésről szóló döntését.

Ezzel azonban még nem ér véget a folyamat. Bevezetünk ugyanis egy, a hazai gyakorlatban szintén egyedülálló újítást. Ahogy korábban említettem, a jelenlegi rektori ciklus csak 2024 augusztusában jár le, a jövő év első nyolc hónapját tehát teljes egészében a felkészülésre fordíthatja a már megválasztott, de hivatalba még nem lépett rektor. Ennyi idő alatt összeállíthatja leendő csapatát, közvetlen munkaszervezetének jövőbeni struktúráját. Kívülről érkező vezető esetén mélyebben is megismerkedhet az egyetem szakmai műhelyeivel, rengeteg új tudással és ötlettel gazdagodhat. Mindez azt jelenti, hogy amikor augusztus 1-ével hivatalosan is átveszi a pozíciót, már nem kell hónapokat szánnia a “betanulásra”, az alapvető információk összegyűjtésére és a legfontosabb kapcsolatok megalapozására. Azaz röviden, egyetlen percet sem veszítünk el az új ciklusból az egyetemért végzett érdemi munka kárára.

A jelentkezési szakasz május 31-én lezárult, azóta lezajlott a beérkezett pályázatok formai megfelelőségének értékelése is. Mi tudható a jelentkezőkről, mennyire bizonyult sikeresnek ez a hazai viszonylatban újszerű pályázati forma?

A célunk a szakmai kiválóságok megszólítása és egy valódi versenyhelyzet megteremtése volt. Kijelenthető, hogy ebben a tekintetben a pályázat már most jelentős siker a MOME számára. Egyrészt a hazai rektorválasztásokon megszokottakhoz képest kiemelt érdeklődés övezte a pályázatunkat. Másrészt – s ez a legfontosabb eredmény – kiváló színvonalú és minden szempontból reprezentatív mezőny állt össze a kiválasztás következő szakaszára.

Csupán néhány példa, a teljesség igénye nélkül: benyújtotta pályázatát a német-angol Gisela Loehlein, az Egyesült Államok legjobb egyetemei közé tartozó UC San Diego építészeti és design karának elnöke, aki nem csak a tengerentúlon, de a Közel-Kelettől Kelet-Ázsiáig világszerte számos intézményben tanított és látott el vezetői feladatokat. Ott van a pályázók között az olasz Gianfranco Bombaci, a római Instituto Europeo di Design (IED) design intézetének vezetője, Calum Nicholson, a jövő nagy társadalmi és ökológiai kérdéseit kutató angol szociálantropológus, a Cambridge-i Egyetem oktatója és Johan Bettum norvég építész professzor, a frankfurti művészeti egyetem programigazgatója is. A hazai pályázók között köszönthetjük Can Togay-t, a Budapesten született, török származású, Németországban nevelkedett, Balázs Béla-díjas filmrendezőt és kulturális diplomatát. A MOME jelenleg is aktív professzorai közül ketten, Koós Pál oktatási rektorhelyettes és Vargha Balázs, a Média Intézet igazgatója is beadták a pályázatukat. Amellett, hogy kiváló kollégákról van szó, egyben hitelességi kérdés, hogy a közösség maga is kitermelje a saját jelöltjeit — így az ő indulásuk külön öröm és megnyugvás a fenntartó számára.

A rektori pályázat újdonságain túl, idén júniusban más fontos események és bejelentések is várhatók az egyetem háza táján, mit emelne ki ezek közül?

Mindenekelőtt friss diplomásaink köszöntését, azaz a június végi diplomaosztó ünnepséget. Ez minden egyetem életében kitüntetett pillanat, mi azonban igyekszünk új szintre emelni, hogy méltók legyünk a MOME ambícióihoz. Tavaly óta olyan, nemzetközi szinten elismert vendégek köszöntik alap- és mesterszakjaink végzőseit, akiknek szakmai életpályája és eredményessége példa és inspiráció lehet a számukra —akikkel önmagában is életre szóló élmény egy személyes találkozás. Tavalyi alapszakos diplomaosztónkon Byung-Chul Han, hazánkban is széles körben ismert és népszerű dél-koreai filozófus; mesterszakos ünnepségünkön Gorden Wagener világhírű járműtervező, a Mercedes-Benz vezető designere köszöntötte a hallgatóinkat. Idén sem adjuk alább.

2023-ban a MOME alapszakos diplomaosztóján Paola Antonelli világszerte ismert és elismert építész, a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) vezető kurátora és kutatás-fejlesztési igazgatója mond beszédet. Szakmai tekintélyéről mindent elárul, hogy előttünk a Harvard Graduate School of Design végzős ünnepségének díszvendége volt. Mesterszakos diplomaosztónk szónoka Elizabeth Chai Vasarhelyi magyar származású, Oscar-díjas filmrendező lesz. Férjével, a világ egyik leghíresebb hegymászójának és magashegyi atlétájának számító Jimmy Chinnel közösen — a National Geographic produkciójában — ők alkották meg a Free Solo-t, az elmúlt évtized egyik legnagyobb hatású dokumentumfilmjét. Alig várjuk, hogy Budapesten üdvözölhessük őket!

Egy akadémiai év végén a friss diplomások köszöntéséhez csak egyetlen dolog ér fel, az utánuk következőkről, a méltó utánpótlásról való gondoskodás. Ebben a témában meggyőződésem, hogy korszakos jelentőségű program meghirdetése előtt állunk.

Mit lehet tudni a kezdeményezés részleteiről?

A MOME megújítása során kiemelten építünk az adatokra, saját adatelemző csapattal dolgozunk. Így azt is pontosan tudjuk, hogy a MOME hallgatói közösségén belül ma mindössze hat százalék a hátrányos helyzetű, szegénysorból induló fiatalok aránya. Számomra ez azt jelenti, hogy társadalmi és földrajzi tekintetben Magyarország egy része egyszerűen láthatatlan az egyetem számára – pedig biztosra vehetjük, hogy a tehetségek aránya ezekben a csoportokban és térségekben sem alacsonyabb. Új programunk kifejezetten a fővárostól távol élő, hátrányos helyzetű tehetségek felkarolásáról szól majd, alázattal, módszeresen és hosszú távon gondolkodva. Közel egy éve dolgozunk a programon, izgalmas és felemelő munka lesz. Személyesen úgy tekintek rá, mint az egyetemi szerepvállalásom legfontosabb kezdeményezésére, ám a részletekről majd június végén, a hivatalos sajtóeseményen.

More news

A MOME Campusán mutatták be legkülönlegesebb alkotásaikat

A MOME Animáció szak szervezésében médiaművészek és táncművészek reflektáltak arra, hogyan formálja át a technológia a magánéletünket, társadalmi és fizikai létünket.

Miközben új háborúk törnek ki, fajok pusztulnak el, a bolygó felmelegszik, gleccserek olvadnak, erdők tűnnek el, az emberiséget pedig lassan a tömeges kihalás fenyegeti. Személyesen figyelhetjük meg, ahogy az évmilliók alatt kialakult természetes környezet az elmúlt kétszáz év hatására teljesen átalakul. Hogyan reagálhat a fotográfia és a vizuális művészetek a több fronton jelentkező válságra? Erről tartott előadást 2024 tavaszi félévében, április 2- 5 között Krzysztof Candrowicz interdiszciplináris kurátor, szociológus, kutató és aktivista, a Photography MA szak vendége.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121