Ökotudatos parkfejlesztés: méhcsaládok költöztek a MOME Campusra

Date:
Méhekkel gazdagodott a közparkként is működő, ökotudatosan fejlesztett MOME Campus kertje. A két méhcsalád – Tóték és a Mézga család – befogadásával a MOME közössége sokat tesz a környék természeti környezetének a megóvásáért is.

Köztudott, hogy a méhek beporzóként kulcsfontosságúak az ökológiai egyensúly fenntartásában, ezért is döntött úgy a MOME közössége, hogy a Campuson teret biztosít a kaptáraknak. 

„A kettős céllal telepített méhek nem csak az egészségesebb természeti környezethez járulnak hozzá, de azzal, hogy évente akár 65-70 kilogramm mézet, valamint propoliszt és méhviaszt termel az egyetemnek, oktatási programokat is segít. 

A tervek szerint a méz és a viasz mentén is indulnak a képzésekhez kapcsolódó rendszeres workshopok, amelyeken a résztvevők megismerkedhetnek a méhészkedéssel és az itt kinyert anyagokban rejlő izgalmas lehetőségekkel. 

A BASE épület mögött elhelyezett kaptárak a MOME méhésze, Kutasi Tamás okleveles méhészmester szigorú szakmai felügyelete alatt állnak, a méhész folyamatosan ellenőrzi a telepet. Érdekesség, hogy maguk a kaptárak is a Campuson, annak Techparkjában készültek egy közösségi workshop keretében. 

A május eleji kaptáravatón pedig Kutasi méhekkel kapcsolatos szemléltető előadása és egy közösségi „méhsimogatás” mellett dr. Nagy Adrienne allergológus szakorvos egészségügyi tájékoztatóját hallgathatták meg a résztvevők. 

☞ A jövőben pedig a kerdezdameheszt@mome.hu címen a hét minden napján lehet kérdezni a méhésztől.

 

More news

Végzőseit idén sem engedi el inspiráció nélkül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME): folytatódik az a friss és nagy sikerű hagyomány, amelynek keretében évről évre világhírű kreatívipari szakemberek köszöntik a diplomásokat. Az idei diplomaosztó meghívottja Nir Eyal magyar-izraeli származású amerikai viselkedéskutató, író, a szokások tudósa, aki mind az alap, mind a mesterszakosok oklevélátadóján beszédet mond majd. A jövő szempontjából ugyanis kulcsfontosságú tudatosítani a szokások jelentőségét, mivel azok egész életünket, sőt a gazdaságot is mozgatják.

Élethosszig használható ágy, revitalizált épületek, szemkímélő betűtípus, önfeltáró fotográfiai projektek is szerepelnek a MOME idei diplomakiállításán. Hogyan gondolkodnak a mai egyetemisták, hol látják 2024-ben a művészet, a design és a kreatívipar találkozási pontjait, milyen lokális és globális hatások formálják alkotásaikat? A Zugligeti úti campus terein átívelő 2024-es diplomakiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tizenkét mesterszakának a záróprojektjeit mutatja be, amelyeket június 21-ig a nagyközönség is megtekinthet. Moholy-Nagy László, az intézmény névadója szavaival élve a design nem csupán egy szakma, hanem egy szemléletmód, a világ megjavítására tett proaktív kísérlet. A kiállításon ezzel a gondolattal összhangban a cselekvőképes, érzékeny és szakmaérett végzősök attitűdje ismerhető meg. Minden bizonnyal sokukról fogunk még hallani...

A körforgásos gazdaság talajra gyakorolt hatását mutatta be az Engage4BIO a Pápai Expo és Agrárpikniken. A csapat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve egy interaktív adatvizualizációs táblával vett részt május közepén a kétnapos agrárszakmai eseményen. A program célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a talajminőség fenntartásának és javításának kiemelt jelentőségére, valamint a körforgásos biomassza-alapú gazdálkodás talajra gyakorolt pozitív hatására.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121