Országjárásra indult a MOME új ösztöndíjprogramjának csapata – Magyarország legszegényebb térségeiben keresik a jövő kreatív tehetségeit!

Date:
A régió egyik meghatározó design és innovációs központja, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) feladatának tekinti, hogy esélyt teremtsen a hazánk legszegényebb településein élő tehetséges diákoknak, közelebb hozva számukra – és családjuk számára – a kreatívipari karriert, az alkotói életpálya lehetőségét. Az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg átfogó, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel, most pedig felkeresik az ország hátrányos helyzetű térségeinek középiskoláit, hogy rendhagyó osztályfőnöki órákon, beszélgetéseken személyesen is találkozhassanak a diákokkal. A programra a jelölés és jelentkezés folyamatosan zajlik!

A Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért program keretében a MOME évről évre 25 hátrányos helyzetű fiatalnak biztosít majd ösztöndíjat, térítésmentes kreatív képzést, személyre szabott szakmai és mentális támogatást. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem összefogásában megvalósuló programban a fiatalok rendszeresen ellátogatnak majd a MOME Campusára, előkészítő foglalkozásokon és műhelymunkán, konzultációkon vesznek részt, különböző közösségi programokon találkozhatnak egymással. A teljes folyamat során mentorok és egyetemi hallgatók kísérik és segítik az ösztöndíjasokat. Vállalt cél, hogy a program olyan jövőálló tudással, tapasztalattal, és magabiztosággal vértezze fel a fiatalokat, amelyet aztán az életük bármely területén kamatoztathatnak.

Új programunk kifejezetten a fővárostól távol élő, középiskolás korú, hátrányos helyzetű tehetségek felkarolásáról szól, módszeresen és hosszú távon gondolkodva. A két teljes évet felölelő mentorálás során a résztvevők kreatív felkészítése, felvételi portfóliójuk összeállítása mellett mentálhigiénés fejlesztésükre, önbizalmuk erősítésére is kiemelten figyelünk – ahogy pedagógusaik és szüleik bevonására is. Nemcsak azt tekintjük sikernek, ha két év után egy-egy résztvevőnk eredményesen felvételizik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre, hanem azt is, ha más intézményben tanul tovább – ha perspektívaváltást érünk el az életében” – fogalmazott Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke.

Az első évben Miskolc, Pécs, Debrecen és a környező települések művészeti középiskoláiban tanuló hátrányos helyzetű tehetségeket keresi fel az ösztöndíjprogram szakmai csapata, a következő három évben pedig Szabolcs vármegye kisebb településeivel, a Kecskemét–Szolnok–Cegléd háromszöggel, valamint Székesfehérvár és környékével bővül a program hatósugara, helyi civil szervezetekkel, tanodákkal, önkormányzatokkal szoros együttműködésben.

A program szakértői csapatát erősíti Gyarmathy Éva szakpszichológus, tehetséggondozással foglalkozó szakember, Koós Pál formatervező művész, a MOME általános rektorhelyettese, Babarczy Eszter filozófus, szépíró, a MOME docense, a hallgatói mentorprogram vezetője, Lóki Eszter pszichológus, Rontó Renáta doktorandusz, az MCC Roma Tehetségprogram korábbi ösztöndíjasa és Jákfalvi Anett, az Ökumenikus Segélyszervezet felzárkóztatásért felelős szakmai csoportvezetője, akik széleskörű tudásukkal és szakértelmükkel segítik a kezdeményezést, és ők választják ki évről évre a program 25 ösztöndíjasát is.  
További részletek a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programról, jelölés és jelentkezés: 
https://mome.hu/hu/tiedaholnap 

Az ösztöndíjprogram megvalósulását a Nemzeti Tehetség Központ, Artificial Group, a Progress Promotion Kft. valamint az EOX Kft. támogatja. 

Szakmai együttműködő partnerünk: Nemzeti Tehetség Központ
Kommunikációs együttműködő partnerünk: Artificial Group
Pénzügyi támogatónk: Progress Promotion Kft.
Az ösztöndíjprogramba a hallgatók az EOX Kft. által fejlesztett eContest Platformon keresztül jelentkezhetnek.

More news

A MOME Campusán mutatták be legkülönlegesebb alkotásaikat

A MOME Animáció szak szervezésében médiaművészek és táncművészek reflektáltak arra, hogyan formálja át a technológia a magánéletünket, társadalmi és fizikai létünket.

Miközben új háborúk törnek ki, fajok pusztulnak el, a bolygó felmelegszik, gleccserek olvadnak, erdők tűnnek el, az emberiséget pedig lassan a tömeges kihalás fenyegeti. Személyesen figyelhetjük meg, ahogy az évmilliók alatt kialakult természetes környezet az elmúlt kétszáz év hatására teljesen átalakul. Hogyan reagálhat a fotográfia és a vizuális művészetek a több fronton jelentkező válságra? Erről tartott előadást 2024 tavaszi félévében, április 2- 5 között Krzysztof Candrowicz interdiszciplináris kurátor, szociológus, kutató és aktivista, a Photography MA szak vendége.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121