Pakson zajlott le a Photography MA NUCLEAR ENERGY PROJECT kurzusa

Date:
Az egyhetes terepmunkát és előadásokat magába foglaló kurzuson a hallgatók a nukleáris energia termelését, felhasználását és társadalmi megítélését tanulmányozták. Céljuk a művészet, ezen belül is a fotográfia közvetítő szerepének feltérképezése volt az energiajövő és a klímaváltozás tükrében.

Az energia különböző formái iránti növekvő igény a mai társadalom központi jellemzője, a legnagyobb kihívások egyike, amelyekkel globális és helyi szinten egyaránt szembe kell néznünk. Mindennapi rutinjaink során gyakran figyelmen kívül hagyjuk az energia számtalan aspektusát, leginkább bőségként vagy szűkösségként éljük meg. 

Az elmúlt évtizedeket a fosszilis, nukleáris és fenntartható erőforrások körül kibontakozó viták és válságok jellemezték, amelyeket egymással versengő technológiák tápláltak, és ráébredtünk, hogy a növekedés helyett új célokra van szükség gazdasági életünkben. 

A fiatal művészek képesek személyes tapasztalataikat és a fenti szempontokat összekapcsolni, hogy a magánéletben megtapasztalt energiafogalomnak a társadalmi diskurzus területére való kiterjesztésével sajátos konszenzust teremtsenek. 

A művészeket manapság egyre inkább munkafolyamataik alapján ítélik meg - hogy milyen mértékben szolgáltatnak jó vagy rossz együttműködési modelleket. 

A kurzuson részt vevő hallgatók   megtapasztalhatták a transzlokális, decentralizált módszereket, melyekkel feltérképezhették és megvitathatták az atomenergiával kapcsolatos elvárásokat, félelmeket és víziókat. 

A terepmunka lehetőséget biztosított arra, hogy kapcsolatba lépjenek a helyi intézményekkel és emberekkel, akik különböző módon és érintettséggel vesznek részt a nukleáris energia előállításának folyamatában. Az intézmények által kreált nukleáris energia-élmény és a paksi emberek véleményei együttesen formálták az energiáról alkotott elképzeléseiket. 

A Nuclear Energy Project kurzus egyik fele egy intenzív terepbejárást foglalt magában Pakson és Bátaapátiban, amelynek során az atomerőműhöz és a radioaktívhulladék-tárolóhoz kapcsolódó létesítményeket látogatták meg a hallgatók. 

Ezekhez, illetve az energia fogalmának sokrétű értelmezéséhez kapcsolódtak a kurzus oktatóinak előadásai, melyek saját példákon keresztül tárgyalták a kollaboratív munka és a társadalmi elköteleződés problémáit, valamint Mátyás Eszter nemzetközi szakértő prezentációja, mely számos kérdést vetett fel energiajövőnkkel kapcsolatban. 

Mind a terepbejárás, mind az előadások során szerzett ismeretek útmutatást nyújtottak az atomenergia kérdésében érintett emberekkel való közös munkához, az interjútervezéshez, az archív anyagok kutatásához, a hallgatói projektek sikeres továbbfejlesztéséhez. 

A kurzus oktatói: Mathieu Asselin, Erdei Krisztina, Kudász Gábor Arion és Willem Vermoere. 

Résztvevő egyetemek: KASK, Gent, MOME, Budapest és PKE, Nagyvárad

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121