Pakson zajlott le a Photography MA NUCLEAR ENERGY PROJECT kurzusa

Date:
Az egyhetes terepmunkát és előadásokat magába foglaló kurzuson a hallgatók a nukleáris energia termelését, felhasználását és társadalmi megítélését tanulmányozták. Céljuk a művészet, ezen belül is a fotográfia közvetítő szerepének feltérképezése volt az energiajövő és a klímaváltozás tükrében.

Az energia különböző formái iránti növekvő igény a mai társadalom központi jellemzője, a legnagyobb kihívások egyike, amelyekkel globális és helyi szinten egyaránt szembe kell néznünk. Mindennapi rutinjaink során gyakran figyelmen kívül hagyjuk az energia számtalan aspektusát, leginkább bőségként vagy szűkösségként éljük meg. 

Az elmúlt évtizedeket a fosszilis, nukleáris és fenntartható erőforrások körül kibontakozó viták és válságok jellemezték, amelyeket egymással versengő technológiák tápláltak, és ráébredtünk, hogy a növekedés helyett új célokra van szükség gazdasági életünkben. 

A fiatal művészek képesek személyes tapasztalataikat és a fenti szempontokat összekapcsolni, hogy a magánéletben megtapasztalt energiafogalomnak a társadalmi diskurzus területére való kiterjesztésével sajátos konszenzust teremtsenek. 

A művészeket manapság egyre inkább munkafolyamataik alapján ítélik meg - hogy milyen mértékben szolgáltatnak jó vagy rossz együttműködési modelleket. 

A kurzuson részt vevő hallgatók   megtapasztalhatták a transzlokális, decentralizált módszereket, melyekkel feltérképezhették és megvitathatták az atomenergiával kapcsolatos elvárásokat, félelmeket és víziókat. 

A terepmunka lehetőséget biztosított arra, hogy kapcsolatba lépjenek a helyi intézményekkel és emberekkel, akik különböző módon és érintettséggel vesznek részt a nukleáris energia előállításának folyamatában. Az intézmények által kreált nukleáris energia-élmény és a paksi emberek véleményei együttesen formálták az energiáról alkotott elképzeléseiket. 

A Nuclear Energy Project kurzus egyik fele egy intenzív terepbejárást foglalt magában Pakson és Bátaapátiban, amelynek során az atomerőműhöz és a radioaktívhulladék-tárolóhoz kapcsolódó létesítményeket látogatták meg a hallgatók. 

Ezekhez, illetve az energia fogalmának sokrétű értelmezéséhez kapcsolódtak a kurzus oktatóinak előadásai, melyek saját példákon keresztül tárgyalták a kollaboratív munka és a társadalmi elköteleződés problémáit, valamint Mátyás Eszter nemzetközi szakértő prezentációja, mely számos kérdést vetett fel energiajövőnkkel kapcsolatban. 

Mind a terepbejárás, mind az előadások során szerzett ismeretek útmutatást nyújtottak az atomenergia kérdésében érintett emberekkel való közös munkához, az interjútervezéshez, az archív anyagok kutatásához, a hallgatói projektek sikeres továbbfejlesztéséhez. 

A kurzus oktatói: Mathieu Asselin, Erdei Krisztina, Kudász Gábor Arion és Willem Vermoere. 

Résztvevő egyetemek: KASK, Gent, MOME, Budapest és PKE, Nagyvárad

More news

A Jövő Egyeteme a MOME fejlesztéséről és átfogó megújulásáról szól, ami az idei év egyik kiemelt fókuszpontja. Az elmúlt időszakban tizenkét munkacsoport dolgozott a programon, akik a Jövő Egyeteme Műhely vezetésével, az egyetem polgárainak széleskörű bevonásával megvalósították a MOME történetének legátfogóbb tervezési folyamatát és kidolgozták a 2023 decemberében a Szenátus által támogatott Jövő Egyeteme program, azaz a „Három Iskola modell” részletes implementációs tervét. Most pedig újabb mérföldkőhöz ért az egyetem. 2024. július 18-án tartott ülésén a MOME Szenátusa meggyőző többséggel és ellenszavazat nélkül támogatásáról biztosította a tervezetet, így tovább folytatódhat a közös munka annak érdekében, hogy jövő télen életbe léphessen az új struktúra, és a MOME Európa meghatározó design-felsőoktatási intézményévé váljon...

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.

Új szimbólummal bővült azoknak az emléktárgyaknak a köre, amelyeket a MOME közösségének a tagjai egyetemi pályafutásuk különböző mérföldköveit elhagyva vehetnek át. Az összetartozást erősítő új jelkép egy esztergálással, forgácsolással készült polírozott felületű bronztárgy, a koncepció alapja a MOME emblémájából kiemelt „O” betű. A Fülöp József rektor kezdeményezésére alkotott tárgyat Ádám Krisztián, a MOME mesteroktatója tervezte, és 2024-től valamennyi képzési szint végzősei vehetik át az oklevelükkel együtt.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121