Pécsi kiállításokon láthatók a MOME hallgatóinak Op-art kapcsolódású munkái

Date:
Op Art Akadémia néven 2019-ben indították útjára azt a széles körű múzeumpedagógiai együttműködést a Janus Pannonius Múzeum munkatársai, amely négy egyetem - köztük a MOME hallgatóinak és tanárainak - munkáját koordinálta. A közös projekt során készült hallgatói terveket, alkotásokat most Pécsen, a Múzeum Galériában és a Vasarely Múzeumban lehet megtekinteni.

A múzeumpedagógiai program célja Victor Vasarely életművének és ars poeticájának, valamint az op art-kinetikus művészet sokszínű hagyományának megismertetése és népszerűsítése a fiatalok körében. 

A több mint kétéves előkészítő munka során műhelygyakorlatok, Vasarely életművét és a gyűjteményhez tartozó nemzetközi műtárgyanyagot ismertető programok, az op art művészet társművészeti kapcsolatait feltáró előadások segítségével formálták a múzeummal közös egyetemi kurzusokon a később kiállításokon bemutatkozó anyagokat.

A MOME hallgatóinak alkotásai, a kurzusok folyamata az op art ma is eleven, termékeny hatását illusztrálja az építészettől kezdve a fotón keresztül a textil-és üvegtervezés területén egyaránt. 

A program keretében most elkészült hallgatói munkákból 2023. áprilisában két kiállítás nyílt Pécsen, az egyik a stílushoz kapcsolódó kortárs építészeti, míg a másik a fotográfiai reflexiók lehetőségeit mutatja be. 

Az OP ARCH című építészeti anyag kurátora Getto Katalin muzeológus volt (JPM), társkurátorként közerműködött Kárpáti Katalin muzeológus (JPM), az egyetemünk részéről Csomay Zsófia, Marián Balázs, Getto Tamás, valamint Jóföldi Laura. A pécsi Vasarely Múzeum épületében látogatható PHOTO-OPART, Vasarely Experience című kiállítás kurátorai Drégely Imre művésztanár és Kárpáti Katalin muzeológus voltak, Fábry Tímea szakmenedzserrel együttműködve jöttek létre a féléves kurzusok, tanulmányutak majd a kiállítások. 

A MOME és a pécsi JPM közötti együttműködés a MOME Fotográfia szak és a múzeum közös kurzusaival kezdődött el. A munka egyik eredményeként valósul most meg a PHOTO-OPART Vasarely Experience projektkiállítás, melynek anyagát a közös kurzuson született digitális fotó és videó munkák adják. A kiállított fotográfiák, video animációk és térinstallációk az op art és kinetizmus jelenünkben is érvényes törekvéseit, vizuális üzenetét közvetítik. A kiállítás nyáron tovább utazik Aix-en-Provance-ba, a Vasarely Alapítvány kiállítóterébe. 

Az építészhallgatókat bevonó Op art kurzus elkészült munkáit az OP ARCH – Az op art művészet építészeti kapcsolódásai címmel megnyílt szemlén lehet megtekinteni. Itt többek közt a MOME építész BA hallgatóinak beltéri polikarbonát fény-tér installációja, valamint a mesterhallgatók 2021-ben féléves tervezési kurzuson feldolgozott, a pécsi Vasarely Múzeumhoz kapcsolódó látogatóközpont és időszaki kiállítótér tervei láthatók. A kiállításról bővebben az Octogon hasábjain lehet olvasni. 

Igazi csemege, hogy az inspirációs forrásként szolgáló nemzetközi gyűjtemény néhány darabja, a kinetikus művészet világhírű alkotóinak munkái is helyet kaptak a kiállításban. 

Az Op art együttműködés következő állomása a Vasarelyné kalapja című, a MOME Design Intézet Textil és divattervező szakával közösen létrehozott kurzus, amelynek hallgató munkáit várhatóan ismét egy kiállítás keretében nézheti meg majd a nagyközönség. 

A Pécsett született Victor Vasarely művészete világszerte ismert, munkássága a fontos referenciapontként jelenik meg a művészeti felsőoktatásban. Unokája Pierre Vasarely 2022-ben egyetemünkre látogatott, az eseményen akkor az elmúlt év op-art kurzusain készült munkákat mutatták be a Tárgyalkotás (Üveg), valamint a Fotográfia és Építőművész szakok hallgatóinak és oktatóinak részvételével. 

Az ENSZ Üveg Nemzetközi Éve és több Vasarely évforduló alkalmából valósult meg a Francia Intézet bevonásával az OP GLASS kurzus és több kiállítás, melyek közreműködői a MOME Tárgyalkotó szak hallgatói és munkatársai, Borkovics Péter és Polyák János voltak. 

 

Építészeti kiállítás 

Múzeum Galéria, Pécs 

2023. március 17 – június 25. 

Egyetemi partnerek: 

Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar, Építész Szakmai Intézet 

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézet 

Kurátorok:  

Getto Katalin, Kárpáti Kata muzeológusok, Janus Pannonius Múzeum 

 

Fotográfiai kiállítás 

Vasarely Múzeum, Pécs 

2023. április 5- május 4. 

Kiállítók (MOME Photograpy MA): Bárány Judit, Bányász Anna, Drapkó Péter, Forgách Anna, Gonda, Soma Haupt Bernát, Kudlák Amy, Lőrincz Alíz, Molnár Levente, Pál András, Szövérffi Adrienn, Tar Ágnes, Tajti Virág, Tompa Lukács, Tóth-Heyn Máté, Veres Nikoletta, Vida Szabolcs  

Kurátorok: Imre Drégely fotográfus művésztanár (MOME), Katalin Kárpáti muzeológus (JPM) 

Szervező: Fábry Tímea (MOME) 

Április 27-én 16 órakor Drégely Imre, Máté Gábor és Kárpáti Kata (JPM) és a hallgatók részvételével kerekasztal-beszélgetésre várják az érdeklődőket a kiállítás helyszínén.

More news

A MOME és a Neumann János Egyetem közös fejlesztésű járműve forradalmasíthatja a városi áruszállítást - Hidrogénnel és napenergiával működő járművet mutatott be a dubaji klímacsúcson a Moholy Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Neumann János Egyetem. A két egyetem kollaborációjában készült három kerekű, multifunkcionális szállító járművet december 1-én láthatta először a nagyközönség az ENSZ COP28 klímacsúcson. A prototípus egyenesen a fejlesztők keze alól, a műhelyből utazott Dubajba.

Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektorának köszöntőjével vehette át a 17. Moholy-Nagy-díjat Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró a University of California, Los Angeles (UCLA) Film, Televízió és Digitális Média Tanszékének emeritus professora, a Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője.

A MOME is támogatja a Magyar Olimpiai Bizottság Kettőskarrier-programját - 23 felsőoktatási intézménnyel, köztük a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel írt alá együttműködési megállapodást november 29-én a Magyar Olimpiai Bizottság. A Kettőskarrier-program célja, hogy a sportolóknak ne kelljen választaniuk a sport és a tanulás, a sport és a munka között, valamint, hogy támogassa őket céljaik elérésében, legyen szó fizikai vagy mentális segítségről.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121