Prima Primissima díjas a MOME Építészeti Intézetének vezetője

Date:
Tíz kategóriában adták át a Prima Primissima díjakat idén december 3-án a Müpában. 2021-ben a Magyar építészet és építőművészet kategóriában Prima Primissima díjat kapott Kovács Csaba építész, belsőépítész, habilitált egyetemi docens, a MOME Építészeti Intézet igazgatója. Gratulálunk!

Kovács Csaba tanulmányait a Műegyetem Építészmérnöki Karának elvégzése után a Magyar Iparművészeti Főiskola belsőépítész és bútortervező szakán folytatta. Ezt hollandiai tapasztalatszerzés követte, majd építész-belsőépítész tervezői praxist alapított. Munkáját az építészeti minőség iránti elkötelezettség, empátia, komplexitás és kreativitás jellemezi, fontosnak tartja a tradíció és innováció egyensúlyának keresését. Az Ybl-díjas építész hitvallása a részt és az egészt átfogó építészeti koncepciók alkotása. Tíz éve oktat építészetet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, a MOME Építészeti Intézetének vezetője, ily módon a jövő építészeinek szemléletét formálja.

Az építész Zánkára tervezett, kivételes minőségű nyaralóépületéről nemrégiben az Octogon írt részletesen, Mélyen humánus lakótér és komoly szakmai teljesítmény Zánkán címmel.

A Prima Primissima díj küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára. A 2003-ban alapított elismerés célja a magyar értelmiség szellemi eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlesztésének erősítése. A Demján Sándor által, a Vállalkozók Országos Szövetségének támogatásával alapított díjat 2013 óta az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább.

További díjazottak 2021-ben:

Szőcs Miklós TUI szobrászművész; a Bolyai János Matematikai Társulat; Kondorosi Éva molekuláris biológus; Rónai Egon újságíró, televíziós-rádiós műsorvezető, riporter; Jónyer István, Klampár Tibor és Gergely Gábor világbajnok asztaliteniszezők; Kovács István költő, műfordító, történész, polonista; Héra Éva közművelődési szakember; Takács-Nagy Gábor hegedűművész, karmester; Básti Juli színművész és Borbás Mária televíziós szerkesztő.

A díjátadó ünnepség az alábbi linken megtekinthető

Forrás: mti, primaprimissima.hu, octogon.hu

More news

A sitkei Batthyány-major romos állapotában is megragadja az arra járók képzeletét. Az inspiráló épületegyüttes ezúttal egy kurzusheti kurzus tárgya volt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, mindebből pedig további együttműködés várható a tulajdonos Batthyány-leszármazottakkal is. A revitalizációs projekt középpontjában egy kortárs idősek otthonának a terve áll, amely a helyi értékek megőrzését, továbbadását is segítené.

Megvan az Elizabeth A-i-R nemzetközi fotográfiai rezidencia-program idei nyertese aki Erzsébetváros és a MOME vendégszretetét élvezheti majd. Alejandra Gonzales Aragon mexikói fotóművész különböző médiumokkal dolgozik, elsősorban videót, hangot, fotográfiát, talált képeket használ, de érdeklik a performatív gyakorlatok is. Témái között ott vannak a gender kérdések és az otthon és identitás metszéspontjainak vizsgálata. A 2022-ben Budapest Erzsébetváros és a MOME Photography együttműködésében életrehívott programra idén már öt kontinensről, harminc országból, közel hatvan pályamű érkezett be.

Ékszerként újragondolt hallókészülék, narratív videójáték, multimédiás látványtervezés és több revitalizációs projekt is szerepel a most díjazott hallgatók munkái között. Az okleveleket ünnepélyes keretek között az ösztöndíj névadója, a világhírű formatervező, a MOME professor emeritusa, Stefan Lengyel személyesen adta át, mindez nagy megtiszteltetést jelentett az ösztöndíjasoknak és az egyetem munkatársainak is. Az elismerésben részesült tizenhat hallgató az öt hónapos ösztöndíj támogatással dolgozhat tovább koncepcióján.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121