Sikeresen lezajlott a konferencia a jövő innovatív anyagairól

Date:
Sikeresen zajlott a MOME Innovációs Központja által első alkalommal megrendezett Future Materials konferencia! Kampuszunk 2 keynote előadásnak és 5 panelbeszélgetésnek adott otthont, 15 kiváló előadót mutatott be, és több mint 200 résztvevőt köszöntött a konferencián. A sokrétű program betekintést adott az anyaginnováció jövőjébe, egészen a nanoszálaktól a körkörös textiltervezésig.

A MOME céljai között szerepel, hogy 2030-ra az ország első karbonsemleges felsőoktatási intézményévé váljon, az egyetem Innovációs Központja pedig társadalmunk mindennapjait érintő problémákra keres praktikus megoldásokat kutatás-fejlesztési tevékenységeken keresztül, ideértve a klímaváltozást is. Ezeknek a céloknak a jegyében szervezte meg a MOME IK a régió első, anyagkutatás- és fejlesztési témát feldolgozó konferenciáját. 

 

Konferencia és workshopok

A kétnapos esemény előadások, kerekasztal beszélgetések, kiállítások és workshopok révén kötötte össze a designereket, anyagkutatókat, az anyagipar további képviselőjét és a széles publikumot, mindent négy átfogó téma köré építve: 

  • Körülöttünk élő anyagok – Bioanyagok innovatív alkalmazása
  • Dinamikus és high-tech anyagok
  • Új anyagok iparági alkalmazásai
  • Az anyag, mint történetmesélő és kultúra

A konferencia második napján workshopok várták a résztvevőket, melyek gyakorlati lehetőséget teremtettek, hogy a résztvevők első kézből szerezzenek tapasztalatokat az innovatív anyaghasználat, és az új anyagok tervezése terén. Emellett a kétnapos rendezvény programját egy hazai tehetségek anyaginnovációs munkáit bemutató kiállítás és a Budapest Design Material Library (BDML) anyagkönyvtárának vezetett bemutatása kísérték. 

 

Az anyagkutatás jövője a MOME-n

A konferencia során bejelentettük izgalmas együttműködési kezdeményezésünket, a Conscious Textile Groupot, a nemzetközileg is elismert Nanushka-val együttműködésben. A létrejött K+F hub célja a textíliák körforgásos gyártásának és felhasználásának innovatív módjainak feltárása. Ennek részeként két nyílt pályázatot hirdettünk meg:

  • Egy, a textilhulladék minimalizálására összpontosító kutatási ösztöndíjprogram, melyre nemzetközi szinten várjuk kutatók jelentkezését;
  • Valamint egy Community Development Program a MOME közössége számára, amely a fenntartható anyagok kutatás-fejlesztésére összpontosít.

 

További részletek a konferenciáról az Index és a Portfolio cikkeiben, a MOME és a Nanushka együttműködéséről pedig a Portfolio interjújában található.

 

Fotók, videók és prezentációk: https://futurematerials.mome.hu/

A konferencia egy, az NKFI Alapból megvalósuló program volt, a Mecenatúra 2021 pályázat részeként.

More news

Világunk minden szegletét áthatja a design, benne a funkcionalitás és az esztétikai élvezet olykor ellentétes értékei találkoznak, középpontjában pedig az eleven emberi test, a szóma áll - ennek összefüggéseiről gondolkodik a nemrég megjelent Somaesthetics and Design Culture című, számos, a MOME közössége számára ismerős szerző írását közreadó kötet, melyet Veres Bálint a MOME Doktori Iskola DLA programjának vezetője és Richard Shusterman, a Florida Atlantic University professzora, világhírű esztéta-filozófus közösen szerkesztett.

Hatékonyabbá teszi a kommunikációt, jobb döntéshozatali módszerekhez és eredményekhez vezet, és számos területen lendítheti előre a vállalkozásokat:csak néhány érv, amely az adatvizualizáció mélyebb megismerése mellett szól, amelyre mindazoknak lehetősége lesz, akik részt vesznek a MOME OPEN Summer University nyári kurzusán.

Buda Flóra Anna 27 című animációs filmje nyerte el a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, a filmet a magyar közönség a június 1-én indult Friss Hús Fesztiválon láthatja
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121