„Sokszor kell nekifutni” – Interjú Temesi Apol textiltervező és nyersanyagkutatóval

Date:
Amennyire magától értetődő titulus a textiltervező, legalább annyira szorul magyarázatra a nyersanyagkutató. Annak ellenére van ez így, hogy napjainkban a nyersanyag-centrikus tervezés egyre inkább kurrens területté válik, minden bizonnyal sokan hallottak már üvegbetonról, gombabőrről vagy okostextilről – ezek végeredményben mind ehhez a témakörhöz tartoznak.

Amennyire magától értetődő titulus a textiltervező, legalább annyira szorul magyarázatra a nyersanyagkutató. Annak ellenére van ez így, hogy napjainkban a nyersanyag-centrikus tervezés egyre inkább kurrens területté válik, minden bizonnyal sokan hallottak már üvegbetonról, gombabőrről vagy okostextilről – ezek végeredményben mind ehhez a témakörhöz tartoznak. Habár a nyersanyagfókuszú tervezést akár kritikai műfajként is lehet értelmezni, ami kísérleti alternatívákkal szolgál már meglévő termékek kiváltására, vagy javaslatot tesz bizonyos nyersanyagokhoz fűződő viszonyaink újragondolására, Temesi Apol mégsem itt húzza meg a nyersanyag-centrikus tervezés határát. Felelősségünk van abban, hogy egy termékfejlesztés a végére érjen, hogy ne csak egy idealisztikus, fenntartható koncepció legyen, hanem piacérett termék – mondja. Kezdetekről, kihívásokról, tervezői attitűdről, nem utolsósorban pedig saját nyersanyag-kutatásából származó termékéről, a gyapjúhulladékból átlényegült zengéscsillapító-kollekciójáról is beszélgettünk.


Teljes cikk a Designisso-n... 

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121