„Sokszor kell nekifutni” – Interjú Temesi Apol textiltervező és nyersanyagkutatóval

Date:
Amennyire magától értetődő titulus a textiltervező, legalább annyira szorul magyarázatra a nyersanyagkutató. Annak ellenére van ez így, hogy napjainkban a nyersanyag-centrikus tervezés egyre inkább kurrens területté válik, minden bizonnyal sokan hallottak már üvegbetonról, gombabőrről vagy okostextilről – ezek végeredményben mind ehhez a témakörhöz tartoznak.

Amennyire magától értetődő titulus a textiltervező, legalább annyira szorul magyarázatra a nyersanyagkutató. Annak ellenére van ez így, hogy napjainkban a nyersanyag-centrikus tervezés egyre inkább kurrens területté válik, minden bizonnyal sokan hallottak már üvegbetonról, gombabőrről vagy okostextilről – ezek végeredményben mind ehhez a témakörhöz tartoznak. Habár a nyersanyagfókuszú tervezést akár kritikai műfajként is lehet értelmezni, ami kísérleti alternatívákkal szolgál már meglévő termékek kiváltására, vagy javaslatot tesz bizonyos nyersanyagokhoz fűződő viszonyaink újragondolására, Temesi Apol mégsem itt húzza meg a nyersanyag-centrikus tervezés határát. Felelősségünk van abban, hogy egy termékfejlesztés a végére érjen, hogy ne csak egy idealisztikus, fenntartható koncepció legyen, hanem piacérett termék – mondja. Kezdetekről, kihívásokról, tervezői attitűdről, nem utolsósorban pedig saját nyersanyag-kutatásából származó termékéről, a gyapjúhulladékból átlényegült zengéscsillapító-kollekciójáról is beszélgettünk.


Teljes cikk a Designisso-n... 

More news

Több szinten, anyanyelvi tanárok vezetésével indultak el az angol nyelvi kurzusok a MOME-n, amelynek célja nem csak az általános nyelvi képzés, de az akadémiai szaknyelv, a kreatív területek, az egyetemen tanulható szakmák szókincsének oktatása is.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen egy fiatal tervező? Legyen az egy grafikai vagy animációs stúdió működtetése, saját divatmárka alapítása, vagy az alkalmazotti forma; a jövő designereinek az érvényesüléshez, szakmai céljaik eléréséhez piaci és vállalkozói ismeretekre is szükségük van. A MOME oktatói ezért egy Kelet-Közép Európában egyedülálló tantárgyat fejlesztettek ki, amely kifejezetten a kreatívipar igényeire válaszolva adja át az üzleti szemléletet a hallgatóknak. Ez a Business to Design (B2D) oktatási program, melynek kidolgozásában a szektor elismert szakemberei, vállalkozói, a MOME alumnija valamint meghívott nemzetközi előadók is részt vesznek. Különlegesség, hogy az oktatási program a tanterv része, minden alapszakos hallgató számára kötelező tárgy.

A globális válságok mindennapjainkba beszivárgó hatásaival küzdve könnyen találhatjuk magunkat a fokozódó pánik és a közönyös kilátástalanság között cikázó hullámvasúton. Az egyre halmozódó kihívások közepén joggal tehetjük fel a kérdést: mégis merre tovább?
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121