Stockholmban debütált a WAVE lámpatest | Interjú az alkotókkal

Date:
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervező szakjainak lehetősége volt idén februárban immáron harmadik alkalommal önálló standdal részt venni a Stockholmi Furniture and Light Fair Greenhouse szekciójában, ahol bemutatkozott egy a BE LIGHT! x MOME kurzuson született formaterv is, a Wave lámpa.

A kurzuson az volt a feladat, hogy a csapatok olyan egyedi fénykoncepciókat, világítótesteket tervezzenek, amelyek a világítási funkciójuk mellett a tér akusztikai tulajdonságainak javítását is szolgálják. A Wave alkotói a LumoConcepttel közösen kezdték meg a prototípus gyártását, amelyet be is mutattak Stockholmban. 
 
A kollaborációnak köszönhetően a világítástervezés egyre intenzívebb beszivárgása a szakos felületekre inspirálóan hatott a hallgatóink elmúlt éves tevékenységére, így a 2019-es és 2020-as, túlsúlyban bútorokat felsorakoztató megjelenésünktől eltérően idén a lámpák is kiemelkedő szerepet kaptak. 
 
A Stockholmi Furniture and Light Fair nem csak megfelelő platformot biztosít a hallgatók tárgyainak debütálására, hanem lehetővé is teszi számukra, hogy inspirálódjanak és szakmai kapcsolatokat építsenek ki. A stockholmi kiállítás apropóján a MOME x BE LIGHT! égisze alatt született Wave-ről beszélgettünk a tervezőkkel, Varga Ildikóval és Melegh Benjáminnal. 

Tovább az octogon magazinra a teljes cikkért

More news

A körforgásos gazdaság talajra gyakorolt hatását mutatta be az Engage4BIO a Pápai Expo és Agrárpikniken. A csapat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve egy interaktív adatvizualizációs táblával vett részt május közepén a kétnapos agrárszakmai eseményen. A program célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a talajminőség fenntartásának és javításának kiemelt jelentőségére, valamint a körforgásos biomassza-alapú gazdálkodás talajra gyakorolt pozitív hatására.

Geometriai modellnek indult, majd a világ egyik legismertebb térbeli logikai játéka lett belőle. Generációk nőttek fel a bűvös kocka oldalait forgatva, és a mai napig versenyeket rendeznek abból, ki tudja minél rövidebb idő alatt kirakni, azaz a kilenc azonos színű kisebb kockát egy-egy oldalra mozgatni anélkül, hogy szétszedné. A bűvös kocka, amelyet Rubik Ernő a MOME elődintézményében, az Iparművészeti Főiskolán alkotott meg, 2024-ben ünnepli 50. születésnapját, sőt alkotója is jubilál, idén 80 éves.

A közlekedést forradalmasító hibrid villamos, moduláris babakocsi, az otthoni edzést segítő innovatív VR-szemüveg és edzőpad, valamint egy nehéz terepre tervezett hordágy is díjat nyert a Red Dot „Design Concept” kategóriájában. Közös bennük, hogy mindegyik koncepciót MOME-hallgatók alkották. A pályázást a világ legfontosabb designdíjára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új felkészítő programja támogatta, amely olyan jól sikerült, hogy a tizenkét részt vevő pályaműből öt máris elismerést kapott.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121