Tanulás vagy sport?

Date:
A MOME is támogatja a Magyar Olimpiai Bizottság Kettőskarrier-programját - 23 felsőoktatási intézménnyel, köztük a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel írt alá együttműködési megállapodást november 29-én a Magyar Olimpiai Bizottság. A Kettőskarrier-program célja, hogy a sportolóknak ne kelljen választaniuk a sport és a tanulás, a sport és a munka között, valamint, hogy támogassa őket céljaik elérésében, legyen szó fizikai vagy mentális segítségről.

A program része, hogy a sportolók akár egyéni tanrend mellett mindenképp továbbtanulhassanak a versenyekre, vagy éppen az olimpiára való felkészülés mellett. Az élsportolók már javában készülnek a 2024-es párizsi olimpiára, így a megállapodás nem csak hiánypótló, hanem nagyon időszerű is. A néhány hete indult Kettőskarrier-programra eddig 17 sportág 86 versenyzője jelentkezett – főleg egyéni sportágak képviselői keresték meg a MOB-ot, de jelentkeztek a vízilabda, a kézilabda és a röplabda sportágakból is.  

A MOB kezdeményezéséhez a MOME mellett 21 másik egyetem és egy főiskola csatlakozott. A Magyar Tudományos Akadémián rendezett ceremóniát egy konferencia előzte meg, melyen A MOB elnöke, Gyulay Zsolt mellett számos olimpiai bajnok, valamint sportszakember - sportpszichológus, edző, sportoló, orvos – is előadást tartott, többek közt a vízilabdázó olimpiai bajnok, férfi szövetségi kapitány Varga Zsolt és a sportpszichológus dr. Goschi Gabriella – akivel hét éve dolgoznak együtt – az edző-sportoló-sportpszichológus kapcsolatáról beszélt, de a jelenlévők hallhatták a sebészorvos-tőrvívó dr. Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolóját is, aki saját példákkal támasztotta alá a kettős karrier fontosságát.

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121