Történetmesélés képekben

Date:
A Fotográfia szak idei diplomázói nem féltek személyes húrokat megpendíteni, hogy szélesebb nyilvánosság számára is érdekes társadalmi kérdésekhez szóljanak hozzá. Munkáikból a Capa Központban nyílt kiállítás, 2023. augusztus 30- szeptember 26. Között.

Történetek a jövőből és a múltból, családról, szerelemről, egészségről, igazságról és hazugságokról, melyek fontosak, el kell őket mesélni – ezt tűzték ki célul a MOME Fotográfia szak 2023-ban diplomázó hallgatói. Hogyan meséljük el jól a történeteket? A megfelelő formára nincs igazán recept, de az biztos, hogy ha a megszokottnál minél személyesebb hangvételben mesélünk, annál lefegyverzőbb lesz a történetünk a közönség szemében. A hallgatók is ezt a technikát választották.

Csenki Bianka egy különös párkapcsolati dinamika őszinte reprezentációját alkotta meg. Gutay Bálint személyes indíttatású installatív alkotása a közösségi médiának kiszolgáltatott egyén érzéseiből építkezett. Spanyár Judit történelmi szempontokat vezetett be családi kapcsolatainak alaposabb megértéséhez. Tornóci András az egészségügy díszletei mögé engedett betekintést a COVID19-pandémia kapcsán. Turi András a történelem és a nagypolitika manipulációit vizsgálta, melyek nem hagyják érintetlenül a családi emlékezetet sem.

A kiállítást Kudász Gábor Arion, a Photography MA szakvezetője nyitotta meg.

Kiállító fotográfusok: Csenki Bianka, Gutay Bálint, Spanyár Judit, Tornóci András, Turi András 

More news

Geometriai modellnek indult, majd a világ egyik legismertebb térbeli logikai játéka lett belőle. Generációk nőttek fel a bűvös kocka oldalait forgatva, és a mai napig versenyeket rendeznek abból, ki tudja minél rövidebb idő alatt kirakni, azaz a kilenc azonos színű kisebb kockát egy-egy oldalra mozgatni anélkül, hogy szétszedné. A bűvös kocka, amelyet Rubik Ernő a MOME elődintézményében, az Iparművészeti Főiskolán alkotott meg, 2024-ben ünnepli 50. születésnapját, sőt alkotója is jubilál, idén 80 éves.

A közlekedést forradalmasító hibrid villamos, moduláris babakocsi, az otthoni edzést segítő innovatív VR-szemüveg és edzőpad, valamint egy nehéz terepre tervezett hordágy is díjat nyert a Red Dot „Design Concept” kategóriájában. Közös bennük, hogy mindegyik koncepciót MOME-hallgatók alkották. A pályázást a világ legfontosabb designdíjára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új felkészítő programja támogatta, amely olyan jól sikerült, hogy a tizenkét részt vevő pályaműből öt máris elismerést kapott.

Egyetemünkön régóta hagyomány, hogy a MOME Diploma vizuális identitása, kezdve a grafikai arculattól az alapszakos és mesterszakos hallgatók portréfotózásáig, pályázat útján hallgatói kézbe kerül. Az évről évre megújuló koncepció így belülről tükrözi az egyetem közösségét, fontos korlenyomatot, az egyes évfolyamok egyedi emléktárát létrehozva.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121