Túl a tipográfián — a koreai írásrendszer perspektívái

Date:
A fenti címmel január végéig látható kiállítás a MOME-n és a budapesti Koreai Kulturális Központban. A kulturális intézet alapításának tizedik évfordulójára a szöuli Nemzeti Hangul Múzeummal és egyetemünkkel közösen rendezett tárlat célja, hogy a koreai írásrendszer, azaz a hangul szépségét egyszerű és intuitív módon közvetítse a koreaiul nem beszélők számára is.

A szöuli Nemzeti Hangul Múzeum anyagaiból építkező kiállítás új megvilágításba helyezi a hangult: a dizájn felől értékeli azt 23 dél-koreai kortárs művész értelmezésében. Az alkotások a hangul esztétikai jelentőségét térképezik fel az alkalmazott művészetben, bútorokon, plakátokon, ruhákon köszön vissza a koreai betűkészlet és annak gondolatisága.  

A MOME Campus több ilyen különleges helyspecifikus alkotásnak is teret ad.  ‘A magán- és mássalhangzók nappalija’ címmel bemutatott installáció bútorszettjét a Hunmindzsongum huszonnyolc karaktere, a 3D nyomtatott szobrokat pedig a koreai mássalhangzók kiejtéséhez szükséges hangképző szervek ihlették.  

A hosszú távú együttműködés eredménye a tárlat mellett egy kurzusheti workshop is, mely arra kérdésre kereste a választ, hogy milyen szimbólumokkal és esztétikával értelmezhető újra a koreai írásrendszer. 

Egy a kiállításhoz kapcsolódó szakmai program keretében pedig a hazai tervezőgrafikai szakma legrangosabb eseményéhez, a Graphifesthez kapcsolódva tartottak koreai művészek szemináriumokat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Sun Byoung-il, a dél-koreai Namseoul Egyetem vizuális tanszékének nemzetközileg elismert professzora tervezőgrafika szakos hallgatókkal dolgozott, Lee Jinwoo és Choi Sejin, a szöuli LIFT-OFF grafikai stúdió alapítói pedig interaktív, speciálisan koreai tipográfiai workshopot vezettek a Tervezőgrafika, Animáció, Formatervező mesterképzésben résztvevőknek. 

Az együtt indított sikeres projektek folytatásáról egyetemünk a campusunkra látogató Kim Youngsu-val, a Hangul Múzeum igazgatójával, és Kim Jiyeong-gal, a Budapesti Koreai Intézet projekmenedzserével, valamint két kurátorával, Kang Yeonmin-nal és Lee HyunJin-nal tárgyalt. 

More news

A MOME Animáció szak szervezésében médiaművészek és táncművészek reflektáltak arra, hogyan formálja át a technológia a magánéletünket, társadalmi és fizikai létünket.

Lehet-e a textil segítségével történeteket mesélni, történeteket szőni, milyen üzeneteket hordozhat? Textile Art: In the face of contemporary times címmel jelentette meg a poznańi Magdalena Abakanowicz Művészeti Egyetem a Zeszyty Artystyczne (Művészeti Jegyzetek) folyóirat 44. számát, amelyben a hosszú idő után önálló művészeti ággá vált textilművészet kortárs törekvéseiről olvashatunk.

Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121