Új díjtárgyakat terveztek az Energiatudományi Kutatóközpontnak a MOME Tárgyalkotó hallgatói

Date:
Valódi ügyfél, valódi megbízás, interdiszciplináris tervezés – az Energiatudományi Kutatóközpont (EK) és a MOME együttműködése erre adott lehetőséget a Tárgyalkotó szakos hallgatóknak, akik a központ megbízásából tervezhettek díjtárgyakat. A félévben elkészült tíz koncepció közül júniusban választották ki azokat a munkákat, melyeket megvásároltak további felhasználásra, és amelyeket a kutatóintézet fiatal munkatársai és a több évtizede ott dolgozó munkatársak vehetnek majd át kiemelkedő munkájukért és jubileumi munkaviszonyuk elismeréseként.

A félévben elkészült tíz koncepció értékelése során az első fordulóba négy hallgatót juttatott az Energiatudományi Kutatóközpont és a MOME munkatársaiból álló zsűri. A június 20-i második fordulóban már csak az EK értékelt, a döntőbizottság pedig végül Alpár Anna, a Földet, mint bolygót és a tudományok kapcsolatát középpontba állító, optikai játékokat kiemelő pályamunkáját választotta ki további felhasználásra. Ugyanakkor Kulin Benjámin és Som Enéh alkotásait is értékelték, és megvásárolták a kutatóközpont számára.

A félév kihívása volt, hogy a hallgatók ezt a sokszor kézzel megfoghatatlan világot valós, megfogható és befogadható tárgyba foglalják a kurzuson végzett munka során. A bevezető munkafolyamat alatt a résztvevők látogatást tettek a kutatóközpontban, és az energiatudományi kutatási területeket a tervezés szempontrendszerével mérték fel. A díjtárgyak tervezéséhez a kutatóközpont olyan stratégiai tématerületeit kellett a hallgatóknak átgondolniuk, mint a magfúzió, a nukleáris energetika és anyagtudomány, de foglalkoztak az űrkutatással, környezettudománnyal, funkcionális anyagkutatások területével is. 

Az idén tíz éves EK működésének célja, hogy nemzetközi színvonalú alap-, alkalmazott- és fejlesztő tudományos kutatásokat folytasson a nukleáris energetika, a funkcionális anyagok és nanorendszerek, a környezetvédelem, energiatakarékosság és az energiabiztonság területeken.

A kutatóközpont és a MOME együttműködési folyamatában a díjtárgy tervezés csak az első lépés volt, a közös munka a 2023/24-es félévben folytatódik.  

More news

A közlekedést forradalmasító hibrid villamos, moduláris babakocsi, az otthoni edzést segítő innovatív VR-szemüveg és edzőpad, valamint egy nehéz terepre tervezett hordágy is díjat nyert a Red Dot „Design Concept” kategóriájában. Közös bennük, hogy mindegyik koncepciót MOME-hallgatók alkották. A pályázást a világ legfontosabb designdíjára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új felkészítő programja támogatta, amely olyan jól sikerült, hogy a tizenkét részt vevő pályaműből öt máris elismerést kapott.

Egyetemünkön régóta hagyomány, hogy a MOME Diploma vizuális identitása, kezdve a grafikai arculattól az alapszakos és mesterszakos hallgatók portréfotózásáig, pályázat útján hallgatói kézbe kerül. Az évről évre megújuló koncepció így belülről tükrözi az egyetem közösségét, fontos korlenyomatot, az egyes évfolyamok egyedi emléktárát létrehozva.

Tíz csapat kezdhette el az izgalmas munkát MOME-mentoraikkal, a projektek közt pedig több, az űrbeli növénytermesztésre fókuszáló, valamint az elveszett Föld helyett új élettereket kialakító munka van. A 7-10. osztályosoknak szóló Ugrás a jövőbe! pályázat 2024-es kiadásának fő témája az űr, a második forduló pedig máris elkezdődött. Az új tagokkal bővült zsűrinek nem volt könnyű dolga, az ország szinte minden részéből jelentkező, a korábbinál elkötelezettebb diákok 52 pályázata közül választotta ki a továbbjutókat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121