Új díjtárgyakat terveztek az Energiatudományi Kutatóközpontnak a MOME Tárgyalkotó hallgatói

Date:
Valódi ügyfél, valódi megbízás, interdiszciplináris tervezés – az Energiatudományi Kutatóközpont (EK) és a MOME együttműködése erre adott lehetőséget a Tárgyalkotó szakos hallgatóknak, akik a központ megbízásából tervezhettek díjtárgyakat. A félévben elkészült tíz koncepció közül júniusban választották ki azokat a munkákat, melyeket megvásároltak további felhasználásra, és amelyeket a kutatóintézet fiatal munkatársai és a több évtizede ott dolgozó munkatársak vehetnek majd át kiemelkedő munkájukért és jubileumi munkaviszonyuk elismeréseként.

A félévben elkészült tíz koncepció értékelése során az első fordulóba négy hallgatót juttatott az Energiatudományi Kutatóközpont és a MOME munkatársaiból álló zsűri. A június 20-i második fordulóban már csak az EK értékelt, a döntőbizottság pedig végül Alpár Anna, a Földet, mint bolygót és a tudományok kapcsolatát középpontba állító, optikai játékokat kiemelő pályamunkáját választotta ki további felhasználásra. Ugyanakkor Kulin Benjámin és Som Enéh alkotásait is értékelték, és megvásárolták a kutatóközpont számára.

A félév kihívása volt, hogy a hallgatók ezt a sokszor kézzel megfoghatatlan világot valós, megfogható és befogadható tárgyba foglalják a kurzuson végzett munka során. A bevezető munkafolyamat alatt a résztvevők látogatást tettek a kutatóközpontban, és az energiatudományi kutatási területeket a tervezés szempontrendszerével mérték fel. A díjtárgyak tervezéséhez a kutatóközpont olyan stratégiai tématerületeit kellett a hallgatóknak átgondolniuk, mint a magfúzió, a nukleáris energetika és anyagtudomány, de foglalkoztak az űrkutatással, környezettudománnyal, funkcionális anyagkutatások területével is. 

Az idén tíz éves EK működésének célja, hogy nemzetközi színvonalú alap-, alkalmazott- és fejlesztő tudományos kutatásokat folytasson a nukleáris energetika, a funkcionális anyagok és nanorendszerek, a környezetvédelem, energiatakarékosság és az energiabiztonság területeken.

A kutatóközpont és a MOME együttműködési folyamatában a díjtárgy tervezés csak az első lépés volt, a közös munka a 2023/24-es félévben folytatódik.  

More news

A MOME Campusán mutatták be legkülönlegesebb alkotásaikat

A MOME Animáció szak szervezésében médiaművészek és táncművészek reflektáltak arra, hogyan formálja át a technológia a magánéletünket, társadalmi és fizikai létünket.

Miközben új háborúk törnek ki, fajok pusztulnak el, a bolygó felmelegszik, gleccserek olvadnak, erdők tűnnek el, az emberiséget pedig lassan a tömeges kihalás fenyegeti. Személyesen figyelhetjük meg, ahogy az évmilliók alatt kialakult természetes környezet az elmúlt kétszáz év hatására teljesen átalakul. Hogyan reagálhat a fotográfia és a vizuális művészetek a több fronton jelentkező válságra? Erről tartott előadást 2024 tavaszi félévében, április 2- 5 között Krzysztof Candrowicz interdiszciplináris kurátor, szociológus, kutató és aktivista, a Photography MA szak vendége.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121