Új díjtárgyakat terveztek az Energiatudományi Kutatóközpontnak a MOME Tárgyalkotó hallgatói

Date:
Valódi ügyfél, valódi megbízás, interdiszciplináris tervezés – az Energiatudományi Kutatóközpont (EK) és a MOME együttműködése erre adott lehetőséget a Tárgyalkotó szakos hallgatóknak, akik a központ megbízásából tervezhettek díjtárgyakat. A félévben elkészült tíz koncepció közül júniusban választották ki azokat a munkákat, melyeket megvásároltak további felhasználásra, és amelyeket a kutatóintézet fiatal munkatársai és a több évtizede ott dolgozó munkatársak vehetnek majd át kiemelkedő munkájukért és jubileumi munkaviszonyuk elismeréseként.

A félévben elkészült tíz koncepció értékelése során az első fordulóba négy hallgatót juttatott az Energiatudományi Kutatóközpont és a MOME munkatársaiból álló zsűri. A június 20-i második fordulóban már csak az EK értékelt, a döntőbizottság pedig végül Alpár Anna, a Földet, mint bolygót és a tudományok kapcsolatát középpontba állító, optikai játékokat kiemelő pályamunkáját választotta ki további felhasználásra. Ugyanakkor Kulin Benjámin és Som Enéh alkotásait is értékelték, és megvásárolták a kutatóközpont számára.

A félév kihívása volt, hogy a hallgatók ezt a sokszor kézzel megfoghatatlan világot valós, megfogható és befogadható tárgyba foglalják a kurzuson végzett munka során. A bevezető munkafolyamat alatt a résztvevők látogatást tettek a kutatóközpontban, és az energiatudományi kutatási területeket a tervezés szempontrendszerével mérték fel. A díjtárgyak tervezéséhez a kutatóközpont olyan stratégiai tématerületeit kellett a hallgatóknak átgondolniuk, mint a magfúzió, a nukleáris energetika és anyagtudomány, de foglalkoztak az űrkutatással, környezettudománnyal, funkcionális anyagkutatások területével is. 

Az idén tíz éves EK működésének célja, hogy nemzetközi színvonalú alap-, alkalmazott- és fejlesztő tudományos kutatásokat folytasson a nukleáris energetika, a funkcionális anyagok és nanorendszerek, a környezetvédelem, energiatakarékosság és az energiabiztonság területeken.

A kutatóközpont és a MOME együttműködési folyamatában a díjtárgy tervezés csak az első lépés volt, a közös munka a 2023/24-es félévben folytatódik.  

More news

Hogyan válhat a gasztronómia valóban fenntarthatóvá? A körkörös étkezési kultúra éléréséhez vezető úton különleges mérföldkőhöz érkezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a SALT. Közös kutatásuk során létrejött egy új, környezetterhelés nélkül használható tányér, amely lehetővé teszi, hogy fenntartható formában élvezhessük a csúcsgasztronómia kivételes fogásait.

A kézműves hagyományok iránti szenvedély, a fenntarthatóság, az innováció és az érzelmi kötődés jellemzi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új formatervező generációjának munkáit, amelyeket a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon tekinthetünk meg szeptember 22-24. között a Budapest Arénában. A Magyarországon egyedülálló szemlén a legfrissebb lakberendezési trendeket, bútorokat, világítástechnikai megoldásokat, burkolatokat, lakástextileket, kiegészítőket egyedülálló enteriőrökben tekinthetik meg az érdeklődők, az idei esemény középpontjában a design és természet kapcsolata áll.

Szabó Eszter Sára, Designelmélet MA szakos hallgató a galériák falán túlnyúló kiállítási tervével, míg a Design- és művészetmenedzsment mesterszakon tanuló Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor egy MOME Campusra tervezett hallgatói munkákat bemutató tárlat ötletével érdemelték ki a támogatást.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121