Új díjtárgyakat terveztek az Energiatudományi Kutatóközpontnak a MOME Tárgyalkotó hallgatói

Date:
Valódi ügyfél, valódi megbízás, interdiszciplináris tervezés – az Energiatudományi Kutatóközpont (EK) és a MOME együttműködése erre adott lehetőséget a Tárgyalkotó szakos hallgatóknak, akik a központ megbízásából tervezhettek díjtárgyakat. A félévben elkészült tíz koncepció közül júniusban választották ki azokat a munkákat, melyeket megvásároltak további felhasználásra, és amelyeket a kutatóintézet fiatal munkatársai és a több évtizede ott dolgozó munkatársak vehetnek majd át kiemelkedő munkájukért és jubileumi munkaviszonyuk elismeréseként.

A félévben elkészült tíz koncepció értékelése során az első fordulóba négy hallgatót juttatott az Energiatudományi Kutatóközpont és a MOME munkatársaiból álló zsűri. A június 20-i második fordulóban már csak az EK értékelt, a döntőbizottság pedig végül Alpár Anna, a Földet, mint bolygót és a tudományok kapcsolatát középpontba állító, optikai játékokat kiemelő pályamunkáját választotta ki további felhasználásra. Ugyanakkor Kulin Benjámin és Som Enéh alkotásait is értékelték, és megvásárolták a kutatóközpont számára.

A félév kihívása volt, hogy a hallgatók ezt a sokszor kézzel megfoghatatlan világot valós, megfogható és befogadható tárgyba foglalják a kurzuson végzett munka során. A bevezető munkafolyamat alatt a résztvevők látogatást tettek a kutatóközpontban, és az energiatudományi kutatási területeket a tervezés szempontrendszerével mérték fel. A díjtárgyak tervezéséhez a kutatóközpont olyan stratégiai tématerületeit kellett a hallgatóknak átgondolniuk, mint a magfúzió, a nukleáris energetika és anyagtudomány, de foglalkoztak az űrkutatással, környezettudománnyal, funkcionális anyagkutatások területével is. 

Az idén tíz éves EK működésének célja, hogy nemzetközi színvonalú alap-, alkalmazott- és fejlesztő tudományos kutatásokat folytasson a nukleáris energetika, a funkcionális anyagok és nanorendszerek, a környezetvédelem, energiatakarékosság és az energiabiztonság területeken.

A kutatóközpont és a MOME együttműködési folyamatában a díjtárgy tervezés csak az első lépés volt, a közös munka a 2023/24-es félévben folytatódik.  

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121