Új élet a Pilis-tetőn: a CheckINN idei nyertesei

Date:
Idén harmadik alkalommal rendezték meg a MOME szakmai támogatásával a CheckINN Revitalizátor ötletpályázatot, amelyen hazai egyetemisták a Magyarországon található körülbelül 12 ezer hektárnyi kihasználatlan rozsdaövezeti és barnamezős terület potenciális turisztikai újrahasznosítására dolgoztak ki terveket. Az idei nyertes csapat, amelynek több tagja is a MOME hallgatója, a kopár Pilis-tetőt élesztené újra az elhagyatott épületek hasznosításával és a természeti környezet revitalizálásával.

Az ötletversenyen hazai felsőoktatásban tanuló hallgatókból álló háromfős csapatok indulhatnak, függetlenül a tanulmányi területtől. Az idei pályázatra jelentős számú nevezés érkezett Szegedről, Gyöngyösről és Egerből is. Legnagyobb számban a budapesti egyetemisták képviseltették magukat. Érdekesség, hogy ennek ellenére a választott projekthelyszínek csupán 15 százaléka fővárosi. 

A szeptemberi döntővel egybekötött díjátadón végül a kilenc legjobb csapat mutatta be ötleteit a szakmai zsűri előtt, amelynek tagjai Soóki-Tóth Gábor városfejlesztő, Hámori Péter építész, Hegedűs Attila turisztikai tanácsadó, Komár Zita pitchtréner, Somlyai Zoltán, a BDPST Hotel Management Zrt. vezérigazgatója, valamint Matheidesz Réka, a MOME vezérigazgatója voltak.  

A verseny első helyezettje a Fészek csapat lett, ők a Pilis-tető kopár területén alakítanák ki a Fészek Turista Pontot. A csapat tagjai a Budapesti Corvinus Egyetemről Márkus Réka, valamint a MOME építészhallgatói, Lipótzy Kristóf és Véghelyi Borbála voltak. 

Tervük a meglévő épületek újrahasznosításával közösségi teret, szálláshelyet és pihenőhelyet kínálna a túrázók számára, miközben nagy hangsúlyt fektetnek a lepusztult természeti környezet fásítására és rekultivációjára. A védett állat- és növényfajok megőrzése érdekében a kopár terület rendezésének elsődleges célja az emberi tevékenység megfelelő irányítása ösvények kialakításával, valamint nagy biodiverzitású, értékes élőhelyek létrehozása.  

(📸: CheckINN/Somay Márk - a döntő képei)

More news

Ismét átadták a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjat a MOME kiemelkedő teljesítményt nyújtó, tehetséges hallgatóinak. A 2023/2024-es tavaszi félév nyertes pályaművei között számos, korunk aktuális társadalmi kérdéseit vizsgáló, kísérletező projekt van, a videójátéktól a különböző kutatásokon, revitalizációs építészeti projekteken át a gyermekeknek készülő fejlesztőeszközökig.

A MOME Elméleti Intézetének hallgatói 2020 óta összesen öt alkalommal pályázhattak az egy évre szóló támogatásra, amely kifejezetten elméleti szakemberek és kurátorok pályakezdését támogatta. Az 2024/2025-ös tanévben a most utolsó alkalommal átadott Deák Erika-ösztöndíjat a Rendes Kapuőrök szerkesztősége, tíz Designelmélet mesterképzésben részt vevő hallgató nyerte el egy kiállításkritikával foglalkozó Instagram-platform koncepciójával.

Kollégáink, oktatóink, hallgatóink a napokban megmutatták, hogy mire képes a MOME, ha krízishelyzetről van szó. A héten önkéntesként dolgoztak Vácon, és homokzsákok töltésével támogatták az árvízi védekezésben részt vevő hivatalos szervek munkáját a védvonalakon. A készültségben – amely sajnos még jó pár napig fennáll – minden segítő kézre szükség van, a MOME pedig ismét bizonyítja, hogy nemcsak tudásban erős, hanem abban is, hogy azonnal cselekedni tud, amikor szükség van rá.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121