Újabb nemzetközi pályázatot nyert a MOME

Date:
Fiatal művészek, kreatív szakemberek nemzetközi láthatóságát segíti a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem legújabb együttműködése. Az Európai Unió programja, a KREATÍV EURÓPA támogatásával a pályakezdő alkotók elsajátíthatják azokat az új készségeket és technológiákat, amelyek használata elengedhetetlen a határokon átívelő sikerhez.

Fiatal művészek, kreatív szakemberek nemzetközi láthatóságát segíti a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem legújabb együttműködése. Az Európai Unió programja, a KREATÍV EURÓPA támogatásával a pályakezdő alkotók elsajátíthatják azokat az új készségeket és technológiákat, amelyek használata elengedhetetlen a határokon átívelő sikerhez. 

A Kreatív Európa uniós program eddig példátlan, mintegy 300 millió eurós költségvetésből támogatja a kulturális ágazatok szakembereit és a művészeket abban, hogy új közönséget megszólító, országhatárokon átívelő együttműködések jöhessenek létre. A MOME nyertes pályázatának célja az egyetem hallgatóinak támogatása, az általuk létrehozott alkotások nemzetközi láthatóságának növelésével. 

Ennek eszköze a digitális készségek és képességek fejlesztése lesz, aminek keretében a hallgatók megismerkednek a legfontosabb technológiai trendekkel, és az alkotásaik szélesebb körű megismertetéséhez, népszerűsítéséhez szükséges eszközök használatával. A MOME hallgatói a munka során közvetlenül is kapcsolatba kerülnek külföldi partner egyetemek diákjaival, és új alkotások is születnek.

A MOME idén már másodszorra szerepel sikeresen egy nemzetközi pályázaton. Az egyetem néhány héttel ezelőtt az Európai Unió innovációs programja, a Horizont Európa keretében nyert el fontos feladatot a biomassza-alapú gazdaságra való átállást támogató kutatás-fejlesztés területén.

Modellt vált a MOME

A 142 éves Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) 2020 augusztusa óta alapítványi formában működik. A modellváltás részeként a MOME megalkotta hosszú távú stratégiáját, megújította kutatás-fejlesztési tevékenységét elindította az egyetem belső folyamatainak digitalizációját, és hozzáfogott a képzés korszerűsítéséhez is. A hagyományosan magas színvonalú művészeti és design oktatáson túl, 2022-től a MOME minden alapszakos hallgatója számára bevezeti a vállalkozói képzést, és elindítja első angol nyelvű mesterszakjait is. 2021-ben a MOME költségvetése közel négyszeresére nőtt, és az alapítvány döntött a magyar felsőoktatás történetének legnagyobb arányú oktatói béremeléséről is.  

 

Budapest, 2022. március 14.

More news

Geometriai modellnek indult, majd a világ egyik legismertebb térbeli logikai játéka lett belőle. Generációk nőttek fel a bűvös kocka oldalait forgatva, és a mai napig versenyeket rendeznek abból, ki tudja minél rövidebb idő alatt kirakni, azaz a kilenc azonos színű kisebb kockát egy-egy oldalra mozgatni anélkül, hogy szétszedné. A bűvös kocka, amelyet Rubik Ernő a MOME elődintézményében, az Iparművészeti Főiskolán alkotott meg, 2024-ben ünnepli 50. születésnapját, sőt alkotója is jubilál, idén 80 éves.

A közlekedést forradalmasító hibrid villamos, moduláris babakocsi, az otthoni edzést segítő innovatív VR-szemüveg és edzőpad, valamint egy nehéz terepre tervezett hordágy is díjat nyert a Red Dot „Design Concept” kategóriájában. Közös bennük, hogy mindegyik koncepciót MOME-hallgatók alkották. A pályázást a világ legfontosabb designdíjára a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új felkészítő programja támogatta, amely olyan jól sikerült, hogy a tizenkét részt vevő pályaműből öt máris elismerést kapott.

Egyetemünkön régóta hagyomány, hogy a MOME Diploma vizuális identitása, kezdve a grafikai arculattól az alapszakos és mesterszakos hallgatók portréfotózásáig, pályázat útján hallgatói kézbe kerül. Az évről évre megújuló koncepció így belülről tükrözi az egyetem közösségét, fontos korlenyomatot, az egyes évfolyamok egyedi emléktárát létrehozva.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121