Újabb nemzetközi pályázatot nyert a MOME

Date:
Fiatal művészek, kreatív szakemberek nemzetközi láthatóságát segíti a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem legújabb együttműködése. Az Európai Unió programja, a KREATÍV EURÓPA támogatásával a pályakezdő alkotók elsajátíthatják azokat az új készségeket és technológiákat, amelyek használata elengedhetetlen a határokon átívelő sikerhez.

Fiatal művészek, kreatív szakemberek nemzetközi láthatóságát segíti a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem legújabb együttműködése. Az Európai Unió programja, a KREATÍV EURÓPA támogatásával a pályakezdő alkotók elsajátíthatják azokat az új készségeket és technológiákat, amelyek használata elengedhetetlen a határokon átívelő sikerhez. 

A Kreatív Európa uniós program eddig példátlan, mintegy 300 millió eurós költségvetésből támogatja a kulturális ágazatok szakembereit és a művészeket abban, hogy új közönséget megszólító, országhatárokon átívelő együttműködések jöhessenek létre. A MOME nyertes pályázatának célja az egyetem hallgatóinak támogatása, az általuk létrehozott alkotások nemzetközi láthatóságának növelésével. 

Ennek eszköze a digitális készségek és képességek fejlesztése lesz, aminek keretében a hallgatók megismerkednek a legfontosabb technológiai trendekkel, és az alkotásaik szélesebb körű megismertetéséhez, népszerűsítéséhez szükséges eszközök használatával. A MOME hallgatói a munka során közvetlenül is kapcsolatba kerülnek külföldi partner egyetemek diákjaival, és új alkotások is születnek.

A MOME idén már másodszorra szerepel sikeresen egy nemzetközi pályázaton. Az egyetem néhány héttel ezelőtt az Európai Unió innovációs programja, a Horizont Európa keretében nyert el fontos feladatot a biomassza-alapú gazdaságra való átállást támogató kutatás-fejlesztés területén.

Modellt vált a MOME

A 142 éves Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) 2020 augusztusa óta alapítványi formában működik. A modellváltás részeként a MOME megalkotta hosszú távú stratégiáját, megújította kutatás-fejlesztési tevékenységét elindította az egyetem belső folyamatainak digitalizációját, és hozzáfogott a képzés korszerűsítéséhez is. A hagyományosan magas színvonalú művészeti és design oktatáson túl, 2022-től a MOME minden alapszakos hallgatója számára bevezeti a vállalkozói képzést, és elindítja első angol nyelvű mesterszakjait is. 2021-ben a MOME költségvetése közel négyszeresére nőtt, és az alapítvány döntött a magyar felsőoktatás történetének legnagyobb arányú oktatói béremeléséről is.  

 

Budapest, 2022. március 14.

More news

Egyre fontosabb szerepet játszanak a hétköznapokban a különböző társadalmi problémák, melyekre mindenképp megoldást kell találnunk – a kérdés azonban az, hogy milyen módon.

Az idei GRADUATION PROJECTS nyertesei közé jutott két tavaly végzett hallgatónk, Fülöp Szabolcs (Tervezőgrafika MA) és Jiang Erzsébet (Divat és Textiltervezés MA). A cseh, lengyel, magyar és szlovák designfelsőoktatás hallgatóinak munkáit évente áttekintő szemle története 2002-re nyúlik vissza, már számos magyar hallgatót ismertek el, akik közül többen egyetemünkről kerültek ki.

A tavaszi szemeszterben hallgatóink számára is elérhetővé vált az akkreditált permakultúra tervezői képzés (Permaculture Design Certificate), melynek kurzusindító nyitott eseménye március 4-én zajlott a MOME Auditóriumában.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121