Újabb nemzetközi pályázatot nyert a MOME

Date:
Fiatal művészek, kreatív szakemberek nemzetközi láthatóságát segíti a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem legújabb együttműködése. Az Európai Unió programja, a KREATÍV EURÓPA támogatásával a pályakezdő alkotók elsajátíthatják azokat az új készségeket és technológiákat, amelyek használata elengedhetetlen a határokon átívelő sikerhez.

Fiatal művészek, kreatív szakemberek nemzetközi láthatóságát segíti a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem legújabb együttműködése. Az Európai Unió programja, a KREATÍV EURÓPA támogatásával a pályakezdő alkotók elsajátíthatják azokat az új készségeket és technológiákat, amelyek használata elengedhetetlen a határokon átívelő sikerhez. 

A Kreatív Európa uniós program eddig példátlan, mintegy 300 millió eurós költségvetésből támogatja a kulturális ágazatok szakembereit és a művészeket abban, hogy új közönséget megszólító, országhatárokon átívelő együttműködések jöhessenek létre. A MOME nyertes pályázatának célja az egyetem hallgatóinak támogatása, az általuk létrehozott alkotások nemzetközi láthatóságának növelésével. 

Ennek eszköze a digitális készségek és képességek fejlesztése lesz, aminek keretében a hallgatók megismerkednek a legfontosabb technológiai trendekkel, és az alkotásaik szélesebb körű megismertetéséhez, népszerűsítéséhez szükséges eszközök használatával. A MOME hallgatói a munka során közvetlenül is kapcsolatba kerülnek külföldi partner egyetemek diákjaival, és új alkotások is születnek.

A MOME idén már másodszorra szerepel sikeresen egy nemzetközi pályázaton. Az egyetem néhány héttel ezelőtt az Európai Unió innovációs programja, a Horizont Európa keretében nyert el fontos feladatot a biomassza-alapú gazdaságra való átállást támogató kutatás-fejlesztés területén.

Modellt vált a MOME

A 142 éves Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) 2020 augusztusa óta alapítványi formában működik. A modellváltás részeként a MOME megalkotta hosszú távú stratégiáját, megújította kutatás-fejlesztési tevékenységét elindította az egyetem belső folyamatainak digitalizációját, és hozzáfogott a képzés korszerűsítéséhez is. A hagyományosan magas színvonalú művészeti és design oktatáson túl, 2022-től a MOME minden alapszakos hallgatója számára bevezeti a vállalkozói képzést, és elindítja első angol nyelvű mesterszakjait is. 2021-ben a MOME költségvetése közel négyszeresére nőtt, és az alapítvány döntött a magyar felsőoktatás történetének legnagyobb arányú oktatói béremeléséről is.  

 

Budapest, 2022. március 14.

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121