Várostörténeti adatokból készült szoborral állít emléket Debrecen a helyi tűzvészeknek

Date:
A Debrecen történetét meghatározó tűzvészek krónikáját tömöríti installációba a város új emlékműve, melyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) kutatói és alumni hallgatói készítettek.

A Kocsi Olga képzőművész és Minkó Mihály kutató koncepciója alapján adatvizualizáció segítségével készült installáció újszerű módon teremt lehetőséget arra, hogy a levéltárban fellelhető nagy mennyiségű adat, a különböző évszámok, az áldozatok száma, épülettípusok és helyszínek tulajdonságai mentén kirajzolódó történetekkel értelmezzük újra a város történelmét, kapcsolódjunk a cívis identitáshoz.

A kortárs alkotást az alkotók a design eszközeivel hozták létre, a tervezői gondolkodásmód egészen a lehetséges célközönség felmérésétől a koncepció kialakításáig végigvonult a kreatív folyamaton. Az így keletkezett mű megsokszorozhatja a hagyományos alkotások erejét, hiszen ezen keresztül több rétegen keresztül kapcsolódhatunk a múlthoz, történeteinkhez, ennek pedig jelentős identitásképző ereje van a fiatalabb generáció számára is.

Az alkotás a debreceni levéltárban fellelhető jegyzőkönyvekből és írásos dokumentumokból, valamint Dr. vitéz Roncsik Jenő tanulmányából kinyert adatok, térképek digitalizációja alapján jött létre. A monolit üveglap-rétegei amellett, hogy a múlt tragédiáira emlékeztetnek, az elszántságot és az újjászületést is szimbolizálják. A város megújulására reflektáló alkotásban az újjáépítés anyagai is megjelennek, a fa, az üveg, a fém és a beton egymást kiegészítve adják tovább a város történetének ezt a meghatározó narratíváját, melynek üzenete, hogy a város és lakói mindig is képesek voltak talpra állni, a megpróbáltatások után új erőt meríteni. 

Alkotók

Adatfizikalizáció : Kocsi Olga (MOME alumni), Minkó Mihály (MOME Innovációs Központ) 
Projektmenedzser: Pass Natália (MOME Innovációs Központ) 
Tervezés: Kocsi Olga 
Programozás: Mórász Dávid 
Fa: Hegedűs Fanni (MOME alumni) 
Fém : Halász Előd (MOME alumni) 
Beton: Kocsi Olga alkotása a VPI Kft. jóvoltából 
Üveg : Szegedi János Gyula, Szegediné Szilágyi Piroska 
Fotó: Miskolczi János

More news

Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektorának köszöntőjével vehette át a 17. Moholy-Nagy-díjat Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró a University of California, Los Angeles (UCLA) Film, Televízió és Digitális Média Tanszékének emeritus professora, a Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője.

A Pilsenben rendezett CEE Animation Forum a régió kiemelt jelentőségű animációs szakmai pitchfóruma, ahol animációs szakemberek mutathatják be ötleteiket és bővíthetik networkjüket. A MOME Animáció szakos hallgatói évről évre jelen vannak az eseményen – idén Diószeghy Dániel és Nagy Zoé prezentálták diplomaprojektjeiket, mellettük pedig a szak egy külön előadással és kiállítással is jelentkezett.

Idén novemberben háromnapos program keretében a MOME hallgatói, oktatói és munkavállalói a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNPI) erdészmérnökei és természetvédelmi szakemberek támogatásával közösen ültették el az első MOME-erdőt a Zala vármegyei Garaboncon, összesen húszezer éger facsemetét. A MOME Zero program keretében az egyetem közössége öt hektáron, azaz mintegy tíz focipályányi területen dolgozott, dacolva az erős széllel és némi esővel rekordidő alatt ültetve el 20 000 fát.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121