Várostörténeti adatokból készült szoborral állít emléket Debrecen a helyi tűzvészeknek

Date:
A Debrecen történetét meghatározó tűzvészek krónikáját tömöríti installációba a város új emlékműve, melyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) kutatói és alumni hallgatói készítettek.

A Kocsi Olga képzőművész és Minkó Mihály kutató koncepciója alapján adatvizualizáció segítségével készült installáció újszerű módon teremt lehetőséget arra, hogy a levéltárban fellelhető nagy mennyiségű adat, a különböző évszámok, az áldozatok száma, épülettípusok és helyszínek tulajdonságai mentén kirajzolódó történetekkel értelmezzük újra a város történelmét, kapcsolódjunk a cívis identitáshoz.

A kortárs alkotást az alkotók a design eszközeivel hozták létre, a tervezői gondolkodásmód egészen a lehetséges célközönség felmérésétől a koncepció kialakításáig végigvonult a kreatív folyamaton. Az így keletkezett mű megsokszorozhatja a hagyományos alkotások erejét, hiszen ezen keresztül több rétegen keresztül kapcsolódhatunk a múlthoz, történeteinkhez, ennek pedig jelentős identitásképző ereje van a fiatalabb generáció számára is.

Az alkotás a debreceni levéltárban fellelhető jegyzőkönyvekből és írásos dokumentumokból, valamint Dr. vitéz Roncsik Jenő tanulmányából kinyert adatok, térképek digitalizációja alapján jött létre. A monolit üveglap-rétegei amellett, hogy a múlt tragédiáira emlékeztetnek, az elszántságot és az újjászületést is szimbolizálják. A város megújulására reflektáló alkotásban az újjáépítés anyagai is megjelennek, a fa, az üveg, a fém és a beton egymást kiegészítve adják tovább a város történetének ezt a meghatározó narratíváját, melynek üzenete, hogy a város és lakói mindig is képesek voltak talpra állni, a megpróbáltatások után új erőt meríteni. 

Alkotók

Adatfizikalizáció : Kocsi Olga (MOME alumni), Minkó Mihály (MOME Innovációs Központ) 
Projektmenedzser: Pass Natália (MOME Innovációs Központ) 
Tervezés: Kocsi Olga 
Programozás: Mórász Dávid 
Fa: Hegedűs Fanni (MOME alumni) 
Fém : Halász Előd (MOME alumni) 
Beton: Kocsi Olga alkotása a VPI Kft. jóvoltából 
Üveg : Szegedi János Gyula, Szegediné Szilágyi Piroska 
Fotó: Miskolczi János

More news

Lehet-e a textil segítségével történeteket mesélni, történeteket szőni, milyen üzeneteket hordozhat? Textile Art: In the face of contemporary times címmel jelentette meg a poznańi Magdalena Abakanowicz Művészeti Egyetem a Zeszyty Artystyczne (Művészeti Jegyzetek) folyóirat 44. számát, amelyben a hosszú idő után önálló művészeti ággá vált textilművészet kortárs törekvéseiről olvashatunk.

Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.

Négy napos intenzív workshoppal indult a MOME Service Design szakirányú továbbképzés második féléve. A workshop szakmai partnerei Dóczi-Nagy Katalin és Antonia Fedlmeier voltak, a Laerdel Medical norvégiai központjának vezető service designerei, akik egy aktuálisan futó éles projekt fejlesztésébe vonták be a hallgatókat.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121