“Végre elkezdődhet az építészeti örökségünk feldolgozásának és bemutatásának új, friss fejezete

Date:
– megnyílt a MOME Designelmélet mesterszak designkurátorainak kiállítása, az Ismeretlen IPARTERV

A második világháború utáni modern építészet egyik legjelentősebb szakmai műhelye, az Ipari Épülettervező Vállalat, az IPARTERV tevékenységét, és az általuk az 1950–60-as években létrehozott épületeket mutatja be az Ismeretlen IPARTERV című tárlat, mely a MOME Designelmélet mesterszak Designkurátor specializációjának hallgatói és a Magyar Építészeti Múzeum együttműködéséből jött létre.

Miként jeleníthető meg az építészet múzeumi keretek között? Erre a kérdésre keresi a választ a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) 2022-ben megnyílt impozáns kiállítóhelyével az egykori Walter Rózsi-villában, a közös gondolkodásba pedig egyetemi oktatókat, hallgatókat, építészeket és kreatív szakembereket igyekszik bevonni. A folyamat első lépése az egykori BM Kórház 6. számú épületének földszintjén kialakított pop-up jellegű kiállítótérben megnyílt kiállítás, melyet a MOME Designkurátor képzésében résztvevő hallgatók rendeztek Ismeretlen IPARTERV – Egy tervezővállalat hőskora 1948–1970 címmel. Ezt megelőzően a designkurátor hallgatók építész– és tervezőgrafikus diákokkal közösen két kiállításrendezési kurzuson vettek részt, ahol már az előző félévben elkezdődött a tárlat előkészítése. 

A június 9. és július 16. között látogatható kiállítás célja, hogy felfedezze és bemutassa a második világháború utáni modern építészet egyik legjelentősebb szakmai műhelyének, az IPARTERV-nek a tevékenységét, hiszen ezek az 1950–60-as években létrehozott épületek manapság már csak szűk szakmai körben ismertek és kellőképpen megbecsültek. A tárlat egyfelől kísérletet tesz arra, hogy rámutasson az eddig „takarásban” lévő IPARTERV-örökség emlékanyagának jelentőségére a hagyományos építészettörténeti megközelítéstől részben elszakadva, és rávilágítson a társadalmi-kulturális összefüggésekre a jelen aktualitásain keresztül.  Másrészt a kiállítás reflektálj a napjaink újrahasznosítási törekvései révén mégis egyre inkább előtűnő értékeire.

A június 8-án tartott megnyitón Hartmann Gergely, építészettörténész beszédében a kiállítás legfontosabb értékeként az IPARTERV komplex megközelítését, elemzését és értelmezését határozta meg, mely a MOME Designkurátor szakos hallgatóinak érdeme.  “Ha ilyen lesz a jövő Magyar Építészeti Múzeumának iránya, akkor elkezdődhet végre az építészeti örökségünk feldolgozásának és bemutatásának egy régóta várt, új, friss fejezete.”  – fogalmazott.  

More news

A kézműves hagyományok iránti szenvedély, a fenntarthatóság, az innováció és az érzelmi kötődés jellemzi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új formatervező generációjának munkáit, amelyeket a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon tekinthetünk meg szeptember 22-24. között a Budapest Arénában. A Magyarországon egyedülálló szemlén a legfrissebb lakberendezési trendeket, bútorokat, világítástechnikai megoldásokat, burkolatokat, lakástextileket, kiegészítőket egyedülálló enteriőrökben tekinthetik meg az érdeklődők, az idei esemény középpontjában a design és természet kapcsolata áll.

Szabó Eszter Sára, Designelmélet szakos MA hallgató a galériák falán túlra tervezett kiállítási tervével, míg a design- és művészetmenedzsment mesterszakon tanuló Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor egy MOME Campusra tervezett tárlattal érdemelték ki a támogatást.

MOME-s diákokból álló csapat nyerte el a CheckINN Revitalizátor pályázat első helyezését. A versenyen, melyet a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a MOME közösen indított útjára tavaly, idén ismét a hazai felsőoktatás tehetségei kerestek lehetséges megoldásokat a rozsdaövezeti területek újrahasznosítására. A közel 30 induló csapat közül az INDOOHÁZ ötlete kapta a fődíjat, akik hátizsákos szállásként adnának új életet az elhagyatott vasúti vízházaknak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121