Világhírű filozófus és sztárdesigner a MOME-n

Date:
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány a filozófia és a design világának egy-egy kiemelkedő képviselőjét hívta meg egyetemünk idei diplomaosztójára. Byung-Chul Han filozófus és kultúrteoretikus az alapszakos; Gorden Wagener, a Mercedes-Benz fődesignere pedig intézményünk mesterszakos diplomaosztóján mond beszédet.

Alapszakos diplomaosztónkon idén Byung-Chul Han dél-koreai filozófus, a világ egyik legeredetibb gondolkodója mond beszédet. Han a neoliberalizmus, a posztmodern korszellem és a digitális eszközökre épülő életmód kérlelhetetlen kritikusa. Olyan nemzetközi bestsellerek szerzője, mint A kiégés társadalma, A szép megmentése és a Pszichopolitika. Legutóbbi írása a Noema hasábjain éppen arra keresi a választ, hogyan segíthetnek a művészetek egy új, előremutató narratíva megfogalmazásában a 21. század embere számára. Han alig szerepel a nagyközönség előtt, szinte egyáltalán nem vállal fellépéseket. Egyedi és különleges gesztus, hogy a MOME közösségével kivételt tesz. 

Mesterszakos diplomaosztónk szónoka Gorden Wagener német autótervező, a Mercedes-Benz designfőnöke lesz. A MOME idén már huszadik éve dolgozik együtt kölcsönös megelégedésre a világ egyik meghatározó autómárkájával. Az évforduló méltó megünneplése mellett Wagener nem csak a diplomaosztón mond beszédet, hanem a MOME vezetőségével együtt nyitja meg a MOME Campus legújabb büszkeségét, a közlekedés jövőjével foglalkozó Mobility Labet is.  

Időpontok: 

MOME BA Diplomaosztó: június 30. 
MOME MA Diplomaosztó: július 1.  

A MOME és a MERCEDES 20 éve 

Gorden Wagener, a Mercedes designfőnöke 1993-ban vette át ipari formatervezői diplomáját. Tanára Stefan Lengyel volt, az Esseni Egyetem formatervező tanszékének akkori vezetője, a MOME vendégprofesszora, aki összekapcsolta a Mercedest a Zugligeti úti egyetemmel. Azóta a MOME diákjai és oktatói tevékenyen részt vesznek az autógyár designprogramjaiban. Wagener a Mercedes formatervezési részlegét 2008-ban vette át, azóta teljesen újragondolta a luxusmárka formavilágát, design filozófiáját, amelyben a Bauhaushoz is visszanyúl. A MOME és a Mercedes-Benz közötti együttműködés kerek évfordulóját különleges eseménysorozat kíséri majd a Campus területén.

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121