Világszerte elismert kulturális diplomata csatlakozik a MOME Alapítvány kuratóriumához

Date:
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány vezető testületébe választotta Bogyay Katalint, az UNESCO közgyűlésének volt elnökét, a Művészeti és Tudományos Világakadémia tagját.

A döntés előzménye, hogy Fülöp József, az egyetem korábbi rektora – alkotói szabadságának megkezdésével – lemondott az alapítvány vezető testületében betöltött tagságáról. Az alapítvány a megüresedett kurátori helyre — egyhangú döntéssel — Bogyay Katalint, a kivételes szakmai karriert és egyedülálló nemzetközi kapcsolatrendszert magáénak tudó kulturális diplomatát választotta meg. 

 

Bogyay Katalin az UNESCO parlamenti közgyűlésének és az ENSZ szociális, humanitárius és kulturális bizottságának korábbi elnöke, aki Párizsban Magyarország UNESCO-nagyköveteként, majd New York-ban állandó ENSZ-képviselőjeként szolgált. A londoni Magyar Kulturális Intézet alapító-igazgatójaként ő kezdeményezte és vezényelte le a “Magic Magyars” évadot, a magyar kultúrát bemutató mindeddig legsikeresebb külföldi rendezvénysorozatot. 

 

“Megtiszteltetés részt vennem abban a párbeszédben, amely Moholy-Nagy László szellemében a fiatalok fejlődését, a tehetség felszabadítását célozza. Számomra nincs nemesebb feladat, mint kultúránk őrzése és tovább gondolása, valamint hazánk művészeti gondolkodásának összekötése a világgal” - hangsúlyozta a kinevezés kapcsán Bogyay Katalin. 

 

“Bogyay Katalin személyével alapítványunk, ezzel a MOME közössége rendkívüli erőforrással gazdagodik. A fenntartói testületben már jelen lévő akadémiai és üzleti kompetenciák diplomáciai tudással, szerteágazó nemzetközi kapcsolatokkal egészülnek ki. Nem utolsó sorban, Katalin érkezésével csapatunk színesebbé és reprezentatívabbá válik” - fogalmazott Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke. 

 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány új kurátora a Művészeti és Tudományos Világakadémia, valamint a brit királyi művészeti társaság tagja, a Magyar Diplomáciai Akadémia tanára, a berlini Kulturális Diplomáciai Intézet és a New York-i Columbia Egyetem rendszeres, meghívott előadója, a Women4Diplomacy mozgalom alapítója és a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjének birtokosa. 

More news

A MOME történetében másodszor adták az Aurum Futuri kiválósági díjakat. Az elismerést a fenntartó Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány és az egyetem közösen hívta életre. Idén az Aurum Futuri kiválósági díjat Húnfalvi András, a Mobility Design szakspecializáció vezető oktatója, valamint Bakk Ágnes Karolina PhD, az Interakció és Immerzió Hub vezetője és vezető kutatója érdemelte ki.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektori tisztségét augusztus 1-jétől Koós Pál formatervező művész, egyetemi tanár tölti be. A MOME korábbi általános rektorhelyettese kiemelten sokat tett a magyar designszakma megerősítéséért, tervezőként nemzetközi és hazai elismerések sorát tudhatja magáénak, ugyanakkor igazi, autentikus MOME-polgár, aki nemcsak diplomáit, fokozatait szerezte az egyetemen, de a képzésfejlesztési szakmai műhely vezetőjeként, tanárként is hosszú évek óta eredményesen szolgálja a közösséget.

A Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium kerámia szakán végzett Aruwa Írisz szeptembertől a MOME Tárgyalkotás szakán tanulhat tovább. Ő a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért ösztöndíjprogram első sikeres felvitelizője, aki korábban is jelentkezett az egyetem Animáció szakára, akkor sikertelenül. A program most lehetővé tette számára, hogy megtalálja azt az irányt, amelyben ő is eredményes lehet.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121