Vizuális aktivizmussal egy jobb világért

Date:
Miközben új háborúk törnek ki, fajok pusztulnak el, a bolygó felmelegszik, gleccserek olvadnak, erdők tűnnek el, az emberiséget pedig lassan a tömeges kihalás fenyegeti. Személyesen figyelhetjük meg, ahogy az évmilliók alatt kialakult természetes környezet az elmúlt kétszáz év hatására teljesen átalakul. Hogyan reagálhat a fotográfia és a vizuális művészetek a több fronton jelentkező válságra? Erről tartott előadást 2024 tavaszi félévében, április 2- 5 között Krzysztof Candrowicz interdiszciplináris kurátor, szociológus, kutató és aktivista, a Photography MA szak vendége.

Az alkotó először április 2-án az oktatókkal osztotta meg nemzetközi kapcsolatrendszere segítségével szerzett oktatási tapasztalatait. Ezt követően másnap személyes konzultációkat tartott a hallgatóknak, ahol megtekintette portfoliójukat, majd számos, a karrierjük szempontjából értékes visszajelzést adott.

Candrowicz április 4-én, 15 órától Vizuális aktivizmus címmel tartott előadást. A prezentáció arról a művészeti szerepvállalásról szólt, amely a képek erejét felhasználva inspirálja a társadalmi és politikai változásokat. Mivel ez a dinamikus médium túllép a hagyományos határokon, így könnyebben bevonja a legkülönfélébb közönséget. A vizuális aktivizmus - legyen szó hatásos fényképezésről, elgondolkodtató street artról, filmekről vagy videóművészetről - figyelemre méltó módon képes felerősíteni a marginalizált hangokat, rávilágítani az igazságtalanságokra és megkérdőjelezni az uralkodó normákat. A lengyel kurátor gondolatébresztő előadása után a felmerült kérdésekre is válaszolt. 

 

Az előadás megvalósulását a Wacław Felczak Alapítvány támogatta. 

More news

Méhekkel gazdagodott a közparkként is működő, ökotudatosan fejlesztett MOME Campus kertje. A két méhcsalád – Tóték és a Mézga család – befogadásával a MOME közössége sokat tesz a környék természeti környezetének a megóvásáért is.

Minden évben megismétlődik, mégis mindig különleges, egyedi a MOME diplomaidőszaka, amikor is számos izgalmas tárgy- és koncepciótervvel, művészeti alkotással találkozhatunk. Ismét lesznek nyilvános diplomavédések, ezekre június 3–20. között kerül sor. Jó hír, hogy a mestermunkákból nyíló MOME- diplomakiállítás idén tovább, június 15–21. között tekinthető meg a Campus több pontján, de az is újdonság, hogy az első angol nyelven indított szakok hallgatói is most diplomáznak majd.

Hogyan alakíthatja a design a jövőt? Mi a design szerepe a társadalomban, mi a tervező feladata korunkban? Milyen területeken juthat döntő szerephez a tervezők szakértelme az elkövetkező években?
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121