Múzeumi menedzsment

 
MOME Elméleti Intézet
1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.
mukume@mome.hu
 
Dr. German Kinga
egyetemi docens
szakfelelős
 
Gyertyános Júlia
kapcsolattartó

Az Európai Unió tagországaként, Magyarországon is kiemelten fontos a múzeumok versenyképességének fejlesztése, látogató barát jellegének növelése, infrastruktúrájának modernizációja, teljesen új közintézmények alapítása. A nyitott művészeti piac ugyanakkor a magángalériák és aukciós házak létrejöttét és versenyét is magával hozta. E közben múzeumi szakemberek szakmai továbbképzésére alig nyílt lehetőség, múzeumi menedzsmentet Magyarországon, jelenleg csak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen lehet tanulni.

Fontosabb tantárgyaink: kulturális marketing- és projektmenedzsment, PR- és sajtómunka, jogszabályok a kultúrában, a kiállítóterek feliratainak szabályrendszere, múzeumpedagógia, galériamenedzsment, művészetpszichológia és műelemzés, karriermenedzsment, látogatóbarát és szolgáltató múzeumok, művészettörténet, valamint professzionális beszélgetésirányítás, érveléstechnika vagy team-vezetés. Mind a két félévben kötelező szakmai gyakorlat elvégzése, szabadon választott vagy általunk ajánlott kulturális intézményekben, galériákban, múzeumokban.

Oktatóink neves elméleti és gyakorlati szakemberek, akik rendszeres résztvevői a kultúra különböző területeinek és a múzeumi világnak. A Moholy- Nagy Lászlóról elnevezett egyetem munkatársai több éves kutatási és fejlesztési múlttal rendelkeznek (Berky Tamás, Ébli Gábor, German Kinga, Horányi Attila, Illés Anikó, Szeles Nóra, Zwickl András). Külsős oktatóink az adott szakterületek legfontosabb gyakorlói (Berta Barna, Bíró Péter, Cosovan Attila, Einspach Gábor, Fehér Zsuzsa, Felbermann Judit, Hemrik László, Horváth Judit,  Martinkó József, Molnár Ani, Torma Krisztián, Tóth Péter Benjamin, Tóth Pál Sándor, Zsikla Mónika).

A „múzeumi menedzsment” szakirányú továbbképzés olyan szakembereket, felsőfokú végzettséggel rendelkező egyéneket szólít meg, akik egyértelműen kiállító intézményekben szeretnének dolgozni, esetleg már ezen állami vagy magánintézmények alkalmazottai.


Fontos információk
  • Munkarend: levelező
  • Fin. forma: költségtérítéses
  • Képzés díja: 160 000 Ft / félév
  • Képzési idő: 2 félév
  • Irányszám: 8<15
  • Képzés gyakorisága: hetente, csütörtöki napon (10:00-19:30) és alkalmanként hétvégi programokra korlátozódik
  • Képzés helye: Budapest

Részvétel feltétele

A szakirányú továbbképzés az alábbi képzési területekhez, illetve képzési ágakhoz besorolt tudományágban/ művészeti ágban szerzett, oklevéllel igazolt főiskolai végzettségre, illetve a többciklusú képzési rendszerben ezen képzési területekhez besorolt BA végzettségre és szakképzettségre épül: bölcsészettudomány, gazdaságtudományok, kommunikációs- és média, művészet.

További információ a képzésről itt.