Moholy-Nagy University of Art and Design

Adatvezérelt narratívák a tudományos kommunikációban

Projekt fázisok
Partners
A magyarországi villamosenergia-ellátás jövőjének feltárása a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközponttal
Project overview
Year of project
2023 - 2024
Az adatvizualizáció egyre szélesebb körű elterjedésével felmerül egy alapvető kérdés: Hogyan biztosíthatjuk, hogy szakértők és a nem hozzáértők is aktívan részt vegyenek az adatvezérelt történetmesélés tervezési folyamatában? A HUN-REN Energiatudományi Kutatóközponttal együttműködésben felvetett kutatási javaslatunk erre a kritikus kérdésre keresi a választ az adatvezérelt történetmesélés tervezési terében való elmélyüléssel és a tudományos kommunikáció javítását szolgáló innovatív társalkotási eszközök kifejlesztésével.
Az adatvizualizáció, mint szakterület, figyelemre méltó fejlődésen ment keresztül, túllépve hagyományos tudományos eszköz szerepén, mindennapi életünkben már mindenhol jelen van. Ezzel az átalakulással együtt új együttműködési megközelítésekre van szükség az adatvezérelt történetmesélésben rejlő lehetőségek kiaknázásához (Kerzner, 2018). Míg az együttműködés relevanciája már régóta az ember-számítógép interakció (HCI) középpontjában áll, az adatvizualizáció egyedi kihívásokat jelent. A legújabb kutatások elkezdték feltárni az innovatív módszereket az adatvizualizációra jellemző hatékony együttműködési technikák adaptálására és létrehozására. Ez a változás rámutat a meglévő stratégiák megértésének és a hatékony együttműködési gyakorlatok javaslatának időszerűségére és fontosságára.
‘Az adatvezérelt narratívák a tudományos kommunikációban’ című workshopon, amelynek témája "A villamosság jövője" volt, 16 résztvevő vett részt, akik az adattudomány, a design és a kutatás területét átfogó szakértelemmel rendelkeztek. A workshop elsődleges célja az volt, hogy az energiaágazat kritikus kérdéseivel foglalkozó, meggyőző, adatvezérelt narratívákat dolgozzanak ki, két fő célközönséget megcélozva: a nagyközönséget és a politikusokat. A nagyközönség számára a narratívák célja az volt, hogy kommunikálják a villamos energiához való bőséges hozzáférést, annak jövőbeli fogyasztási előrejelzéseit és a villamosenergia-termelésben való részvételük fontosságát. A politikusok tekintetében a cél az volt, hogy bevonják őket az energiaágazat kihívásainak megértésébe, és elősegítsék az új tudományos eredmények átvételét az energiatermelés és -fogyasztás paradigmaváltásának támogatása érdekében.

Projekt fázisok

Követelmények

2023. november - 2023. december

Követelményekre fókuszáló workshop öt szakértővel, mely során definiáltuk a célközönségeket, célokat és a narratívák vázlatait.

Narratívák és adatok

2024. január

Kutatókkal való együttműködés a narratívák finomítása és a meglévő adatforrásokkal való összekapcsolás érdekében.

Workshop & Eredmények

2024. február

A narratív stratégiákat különböző hátterrel rendelkező (design és adattudományi) résztvevőknek mutattuk be. A stratégiák és a narratívák alapján a csoportok adatvezérelt narratív koncepciókat hoztak létre.

Követelmények

Narratívák és adatok

Workshop & Eredmények

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121