Moholy-Nagy University of Art and Design

Belső határ

Az abszolútumok nélküli alak
Project overview
Student name
Csordás Eszter
Degree level
Year of project
2022
A kortárs művészetben számos tendencia figyelhető meg, melyek vizuális eszközökkel érik el az antropomorf alak transzformációját vagy hibridizációját.
A mestermunkám egy 9 perces, személyes, változó testélményemen alapuló, meditatív videó etűd, kiegészülve 6 perc dokumentatív, nagyrészt interjúkból álló werkfilmmel. A felvételeket a MOME filmstúdiójában, általam pontosan megtervezett, kontrollált fényviszonyok közt hoztuk létre, a stábbal dinamikus együttműködésben, melyeket aztán utómunkával és a modellek hangjaiból összeállított audióval egészítettem ki. A film szabad merengésre és asszociálásra invitálja a nézőt. Érintve a külső és belső határok módosulásait, az általuk történő folytonos alakulást, a társadalmi testkép és testi határok kritikus szemlélését, illetve önmagunk folytonos változásának tudatosítását. A testforma és testi élmény módosítása kötözés által történik meg. Az általam megtervezett kompozíciókat, a shibari műfajában, profi és biztonságos technikákkal Trustboundrope kötöző művész hozta létre. A film barokkos látványvilágában helyet kap a fragmentálódás, torzulás, eltűnés általi transzformáció és az összeolvadás.
A mestermunkámhoz olyan nőket kértem fel modellnek, akik maguk is hatottak a személyes testképem kialakulására. Az interjúkban, ők szólalnak meg, megosztva személyes élményeiket a projekttel kapcsolatban. Dolgozatomban kitérek olyan kulturális jelenségekre és szellemi irányzatokra, mint a normatív testkép és emberkép változása, melyek hatással lehetnek e vizuális jelenségekre. Ezek a jelenségek, releváns diskurzusba hozhatók, a poszthumanizmus több gondolati áramlatával, és intenzíven erősíthetik egymást. A poszthumanizmus, mint kulturális kontextus, felerősíti az emberábrázolás relativizálódását, és éltető táptalajként szolgál a transzformáció és a hibridizáció számára az emberi alak ábrázolásának terén. Az általam bemutatott transzformációs jelenségek: megsemmisülés általi transzformáció, torzulás, fragmentálódás, glitch, ornamentális transzformáció, összeolvadás, ezek mellett a hibridizáció terén foglalkozom a természet-ember hibriddel és a gép-ember hibriddel is.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121