Moholy-Nagy University of Art and Design

Belső határ

Az abszolútumok nélküli alak
Project overview
Student name
Csordás Eszter
Mentor
Szirtes János
Programme
Média Design MA
Degree level
MA
Department
Média Intézet
Year of project
2022
A kortárs művészetben számos tendencia figyelhető meg, melyek vizuális eszközökkel érik el az antropomorf alak transzformációját vagy hibridizációját.
A mestermunkám egy 9 perces, személyes, változó testélményemen alapuló, meditatív videó etűd, kiegészülve 6 perc dokumentatív, nagyrészt interjúkból álló werkfilmmel. A felvételeket a MOME filmstúdiójában, általam pontosan megtervezett, kontrollált fényviszonyok közt hoztuk létre, a stábbal dinamikus együttműködésben, melyeket aztán utómunkával és a modellek hangjaiból összeállított audióval egészítettem ki. A film szabad merengésre és asszociálásra invitálja a nézőt. Érintve a külső és belső határok módosulásait, az általuk történő folytonos alakulást, a társadalmi testkép és testi határok kritikus szemlélését, illetve önmagunk folytonos változásának tudatosítását. A testforma és testi élmény módosítása kötözés által történik meg. Az általam megtervezett kompozíciókat, a shibari műfajában, profi és biztonságos technikákkal Trustboundrope kötöző művész hozta létre. A film barokkos látványvilágában helyet kap a fragmentálódás, torzulás, eltűnés általi transzformáció és az összeolvadás.
A mestermunkámhoz olyan nőket kértem fel modellnek, akik maguk is hatottak a személyes testképem kialakulására. Az interjúkban, ők szólalnak meg, megosztva személyes élményeiket a projekttel kapcsolatban. Dolgozatomban kitérek olyan kulturális jelenségekre és szellemi irányzatokra, mint a normatív testkép és emberkép változása, melyek hatással lehetnek e vizuális jelenségekre. Ezek a jelenségek, releváns diskurzusba hozhatók, a poszthumanizmus több gondolati áramlatával, és intenzíven erősíthetik egymást. A poszthumanizmus, mint kulturális kontextus, felerősíti az emberábrázolás relativizálódását, és éltető táptalajként szolgál a transzformáció és a hibridizáció számára az emberi alak ábrázolásának terén. Az általam bemutatott transzformációs jelenségek: megsemmisülés általi transzformáció, torzulás, fragmentálódás, glitch, ornamentális transzformáció, összeolvadás, ezek mellett a hibridizáció terén foglalkozom a természet-ember hibriddel és a gép-ember hibriddel is.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121