Balatorium

Date: 2022.08.30
Probléma alapú gondolkodás az osztályteremben.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának egyik kiemelt programja a régió ökológiai kérdéseit vizsgáló Balatorium. A kezdeményezés a kultúrtáj tématerület keretében arra keresi a választ, hogy a jelen korban mi lehet a tudomány, a kreativitás és a közösségek szerepe az intelligens és fenntartható tájhasználatban. 

Sinkó-Kalocsai Dorottya ehhez kapcsolódott szakdolgozati projekttervével, aminek keretében a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban tanuló 11. osztályos diákokkal foglalkozott egy 5 órás tematikus óratervben. A designpedagógiai kísérlet során közösen próbálták megérteni a Balaton egyik fő ökológiai problémáját, a felszínborítás változását, a tópart beépítését. A nem mindennapi projektet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektori különdíjjal jutalmazta.

More news

A körforgásos gazdaság talajra gyakorolt hatását mutatta be az Engage4BIO a Pápai Expo és Agrárpikniken. A csapat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve egy interaktív adatvizualizációs táblával vett részt május közepén a kétnapos agrárszakmai eseményen. A program célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a talajminőség fenntartásának és javításának kiemelt jelentőségére, valamint a körforgásos biomassza-alapú gazdálkodás talajra gyakorolt pozitív hatására.

Starting out as a geometric model, it evolved into one of the world's most widely known spatial puzzle games. Generations have grown up twisting the sides of the Rubik's Cube, and even today, there are competitions to see who can solve it faster by arranging nine smaller cubes of the same colour on each side without taking it apart. Created by Ernő Rubik at MOME’s predecessor, the Hungarian University of Applied Arts, the Rubik's Cube is celebrating its 50th anniversary in 2024, while its designer is also celebrating a milestone birthday as he is turning 80 this year.

MOME students triumphed at the Red Dot Design Awards, often referred to as the "Oscars of the design world" with revolutionary concepts including a hybrid tram, a modular pram, an innovative VR headset for home workouts, and a stretcher designed for rough terrains. These award-winning projects were developed under the new preparatory programme of the Moholy-Nagy University of Art and Design, whose success is demonstrated by five out of twelve submissions receiving accolades.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121