Conscious Textile Group: A MOME és a Nanushka közös anyaginnovációs kezdeményezése egy fenntarthatóbb jövőért

Date: 2022.09.16
Együttműködési megállapodást írt alá a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Nanushka, hogy elindítsák a Conscious Textile Group, azaz a Tudatos Textil Csoport munkáját. A MOME és a Nanushka összefogása a divatipar körforgásos gazdaságra való átállását segíti, célja a gyártás utáni textíliák körforgásos felhasználásának és innovatív módjainak kutatása, új, fenntartható anyagok fejlesztése. 

Együttműködési megállapodást írt alá a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Nanushka, hogy elindítsák a Conscious Textile Group, azaz a Tudatos Textil Csoport munkáját. A MOME és a Nanushka összefogása a divatipar körforgásos gazdaságra való átállását segíti, célja a gyártás utáni textíliák körforgásos felhasználásának és innovatív módjainak kutatása, új, fenntartható anyagok fejlesztése.  

A nemzetközi kutatókból, egyetemi oktatókból, hallgatókból és ipari szakértőkből toborzott csoport tagjai mind a textilgyártás és- felhasználás fenntartható törekvéseinek előmozdításáért fognak dolgozni. A textilipari körforgással kapcsolatos kérdések innovatív megoldását a középpontba állító kutatási projektek két különböző formátumban valósulnak majd meg: 

  • 12 hónapos nemzetközi kutatási ösztöndíjprogram tudatos textilipari kutatók és innovátorok számára, ami lehetőséget teremt az újrahasznosítási folyamatok megismerésére és az ipari hulladékból készíthető innovatív anyagok kifejlesztésére. 
  • A 9-12 hónapos közösségi kutatási felhívás pedig a MOME munkatársai, hallgatói és öregdiákjai számára kínál lehetőséget, hogy vegyenek részt a textilek innovatív újrahasznosítási technikáinak anyagfejlesztési kutatásában, valamint új textilek és alkalmazási technikák létrehozásában a folyamatosan keletkező textilhulladék felhasználásával. 

Mind a MOME, mind pedig a Nanushka egy fenntarthatóbb jövő felépítésén dolgozik. A MOME Közép-Európa egyik legnagyobb kreatív innovációs központját kínálja, célkitűzései között szerepel, hogy működése 2030-ra a karbonsemlegessé válik, a Nanushka pedig körforgásos üzleti modell megalkotását és bevezetését tervezi.

“Egy világszínvonalú magyar márka, és egy nemzetközi ambíciókat dédelgető magyar egyetem közös kutatás-fejlesztésbe fog, és együttes erővel állít elő új szellemi tulajdont és piaci értéket. Ez az a modell, ami sikeressé teszi a világ legjobb innovációs ökoszisztémáit. Itt az ideje, hogy Magyarországon is meghonosítsuk a gyakorlatot.” - nyilatkozta az együttműködésről Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke.

A MOME Innovációs Központja jelenleg is kutatja azokat az emberközpontú, design-vezérelt megoldásokat, melyek többet között a klímaváltozás okozta problémákra is választ adhatnak. Az együttműködő felek munkája nagyban kiegészíti egymást.  

“A MOME anyagtervezési és kutatási szakértelmének és a Nanushka divatiparban szerzett "bennfentes” ismereteinek ötvözésével az együttműködés lehetővé teszi számunkra, hogy kreatív, és praktikus fenntartható textilmegoldásokat hozzunk létre.” - nyilatkozta Lāsma Ivaska, a MOME Innovációs Központjának igazgatója.

“A jövő a körkörös gazdálkodásé, és a Nanushka felismerte felelősségét abban, hogy aktívan építse azokat a fenntartható divatipari rendszereket, ahol a termékekkel és az alapanyagokkal felelősségteljesen bánunk” - nyilatkozta Sándor Szandra, a Nanushka alapítója és kreatívigazgatója.

Az együttműködést Böszörményi-Nagy Gergely és Baldaszti Péter, a Nanushka igazgatósági tagja, a Vanguards Fashion Group vezérigazgatója, jelentették be 2022. szeptember 15-én a MOME zugligeti campusán idén először megrendezett Future Materials Konferencián. Az anyagkutatás- és fejlesztési témát feldolgozó kétnapos szakmai esemény programja számos nemzetközi szakértő felsorakoztatásával, előadásokkal és kerekasztal beszélgetésekkel tárta fel az anyaginnovációs szcéna trendjeit és terveit.

A Conscious Textile Group-nak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Innovációs Központja ad majd otthont. A MOME Innovációs Központ Közép-és Kelet-Európa egyik legnagyobb designkutató és innovációs központja, ahol művészeti és designkompetenciák felhasználásával gazdasági, társadalmi és környezeti kihívásokra keres megoldásokat. 

A Future Materials Conference-ről itt tudhat meg többet.  

A Future Materials Konferencia egy, az NKFI Alapból megvalósuló program, a Mecenatúra 2021 pályázat részeként. 

More news

Even in its dilapidated state, the Batthyány Manor in Sitke captures the imagination of passersby. This inspiring architectural complex was the subject of a week-long course at Moholy-Nagy University of Art and Design, and there are expectations for further collaboration with the descendants of the Batthyány family owning the house. The revitalisation project is centred around a plan for a contemporary nursing home that would also help uphold and perpetuate local values.

This year’s winner of the Elizabeth A-i-R international photography residency programme has been selected, and will be enjoying the hospitality of Erzsébetváros and MOME. Mexican photographer Alejandra Gonzales Aragon works with various mediums, chiefly video, sound, photos, and found pictures, and is also interested in performative exercises. Her main focuses include gender issues, as well as intersections of home and identity. Launched jointly by Budapest Erzsébetváros and MOME Photography in 2022, the programme this year received nearly 60 entries from 60 countries over 5 continents.

Winning projects include a hearing aid doubling as jewellery, a narrative video game, multimedia visuals, and several revitalisation projects. The certificates were presented personally by the eponym of the scholarship, world-renowned product designer and MOME Professor Emeritus Stefan Lengyel at the awards ceremony, which was a great honour to both the scholarship recipients and the university staff. The sixteen students will receive the scholarship for a period of 5 months to work on further elaborating their concepts.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121