Budapest Design Material Library

1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.
MOME UP  2. emelet, 214.

bdmateriallibrary@mome.hu

Szakmai koordinátor
Kovács-Nagy Ferenc
kovacs.nagy.ferenc@mome.hu

Projektmenedzser
Kovács Ágota
kovacs.agota@mome.hu

Nyitvatartás előzetes egyeztetés alapján.

A divat- és designipar mára már világszerte egy tudás-intenzív ágazattá vált, ahol a versenyképesség kulcsa a legújabb anyagtudományi, technológiai és informatikai innovációk alkalmazásában rejlik. A termékek megszületésének kikerülhetetlen része a design és a megfelelő alapanyagok használata. Az új termékek mintegy 70%-a alapanyag- vagy technológia-innovációkon alapul. Naponta jelennek meg új anyagok, gyártási technológiák - ezek az újdonságok egyben lehetőségek is.

A Magyar Divat & Design Ügynökség a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közösen, nemzetközi példákra alapozva létrehozta a Budapest Design Material Libraryt, hogy egybegyűjtse a legfrissebb és leginnovatívabb anyagok mintáit a világ minden tájáról és egy adatbázis formájában széles körben hozzáférhetővé tegye azokat. Az egyetem épülete a Kelet-Közép európai régióban elsőként és egyedülállóként ad helyet ilyen jellegű könyvtárnak, a gyűjtemény folyamatos bővítése, hazai mintákkal való kiegészítése pedig lehetővé teszi a nemzetközi véráramba való bekapcsolódást és a nyitást a nemzetközi piaci szereplők felé. A létesítmény az  innovációs folyamatok középpontjába helyezheti a Magyarországot és vele együtt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet, a világ design közössége számára.

A magyar kreatívipari szereplők számára egyedülálló gyűjtemény lehetővé teszi, hogy a hazai kis- és középvállalkozások – gyakori külföldi látogatások nélkül is – megismerhessék a lehető legkorszerűbb, leginnovatívabb anyagokat és azok ismeretében tervezzenek termékeket, alakítsanak ki együttműködéseket alapanyaggyártókkal. A Budapest Design Material Library az egyetemi hallgatók, gyártók, tervezők és hazai designipari KKV-k mellett a nagyvállalatok, anyag- és termékfejlesztő cégek részére egyaránt nyitva áll. A MOME hallgatói regisztráció után férhetnek hozzá a könyvtár gyűjteményéhez, míg a cégek, magániskolák és magánszemélyek tagdíjat fizetve vehetik igénybe a létesítmény szolgáltatásit.

Az anyagkönyvtár továbbá a rendszeres szakmai programok alkalmával lehetőséget biztosít az érdeklődőknek és ügyfeleknek a különböző anyagminták széleskörű megismerésére és innovatív felhasználási lehetőségeik áttekintésére. A létesítmény folyamatos kapcsolatban áll a hazai és regionális egyetemekkel, kutatóközpontokkal, amelyek igénybe vehetik az anyagkönyvtárat termékfejlesztések kapcsán, miközben saját anyaginnovációikkal tovább bővíthetik a meglévő állományt is.

A Budapest Design Material Library lehetőséget ad a legfrissebb és leginnovatívabb anyagok megtekintésére a világ minden pontjáról. Nyitva áll bárki számára, aki információkat keres anyagokról a design, a termékfejlesztés vagy egyéb kreatív szakmák számára. Az anyagkönyvtár online adatbázisa az anyaginformációk mellett a mintákról készült képekkel és leíró szövegekkel egészül ki. Az adatbázis angol, olasz, német, thai és koreai nyelven is elérhető.

A gazdaság és az oktatás összekötő elemeként a könyvtárban a hallgatók már az oktatás alatt megismerkedhetnek az aktuális trendekkel, technológiai újdonságokkal. Ennek köszönhetően hazánkban is elmozdulhat ez a tradicionális iparág a digitális transzformáció irányába és az iparági szereplők kiaknázhatják a divat, a design és a technológia ötvözésében rejlő lehetőségeket.

Az anyagkönyvtár az alábbi franchise részét képezi:
https://www.materialconnexion.com/work/case-studies/