Célok, várt hatások

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.
modellvaltas@mome.hu

A MOME 2020-2030 között Európa meghatározó, progresszív, kreatív oktatási és kutatási központjává kíván válni, amely versenyképes a világ élvonalbeli design egyetemeivel. A MOME design innovációs szolgáltató központként növeli a hazai gazdaság versenyképességét, többek között információtechnológiai, építőipari, valamint audiovizuális tartalomipari szektorok szereplőivel, vállalkozásokkal együttműködve.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem működési modellje (közjogi keretrendszere) az elmúlt három évtizedben, érdemben nem változott. Megalapítása óta központi költségvetési szervként, az államháztartás részeként, annak gazdálkodási, finanszírozási, foglalkoztatási és motivációs keretrendszerében működik. Az egyetem társadalmi-gazdasági környezete, de a felsőoktatás ágazati irányítása is olyan kihívásokat támaszt ezzel a működési modellel szemben, amelyeknek az intézmény a jelenlegi működési keretrendszerében nehezen tud megfelelni.

Modellváltásra van szükség ahhoz, hogy az egyetem képes legyen a saját minőségelvárásainak, valamint a piaci és tudásipari környezet követelményeinek megfelelő feladatellátásra. A jelenlegi működési modell több kritikus ponton akadályozza az egyetemet abban, hogy piaci igényekre rugalmasan reagáló, a gazdaság igényeit kiszolgáló kreatívipari szolgáltató központként tudjon működni. 

Az alábbiakban négy tematikában összefoglaljuk a MOME modellváltási folyamatának várt hatásait: