Turcsány Villő PULZUSIMPULZUSOK | interaktív térinstalláció

2021. június 16., 18:00 - 2021. június 18. Trafó Nagyterem

 

H. Bergson szerint a test egy médium: „A test a fogadott és visszaadott mozgások átmeneti helye, a ránk ható dolgok és azon dolgok közötti kötőjel,amelyre mi hatunk. Egy szóval a szenzo-motorikus folyamatok helye."

A Trafó Kortárs Művészetek Háza 2021. június 16-án egy különleges, három napig látogatható eseménnyel nyitja meg kapuit. A járványhelyzet miatti kényszerleállás után, végre bejárhatóak az átépített terek, ahol a belépőket egy olyan audió-vizuális élmény fogadja, amely a konkrét, valós időben, minden jelenlévő mozgása által tovább alakítható. Ezáltal megvalósul egyfajta „posztreprezentatív tér” (N. Sternfeld), ahol észrevétlenül válunk a játék részesévé és a történés szereplőivé. Turcsány Villő programozott képletei alapján,  ingaszobrai sajátos ritmusban mozognak a térben. 

A téralkotás dramaturgiája lehetővé teszi, hogy biológiai és szellemi lényegünk absztrahált formákon keresztül láthatóvá váljon.Testünk pulzusszámai, a szisztolés és diasztolés lüktetések képezik az első „szólamot”. Egy szűk folyosó ösvényén haladva lépünk be a színháztér ingamozgások alkotta többszólamú rendszerébe, melyhez térbeli mozgásaink jelekké alakított ritmusa társul. Egy hatalmas vásznon egyszerre válik láthatóvá az ingák adta impulzusok ritmusképlete és az egyéni mozgások pontként vagy vonalként megjelenő absztrakt és folyamatosan mozgó jelstruktúrája. A véletlen nézői jelenlét tehát a térben jeleket generál, amelyeket egy szoftver alapú rendszer szintetizál és „mozgóképpé” alakít.

A komponált hang és ritmus, a mozgások hőérzékelésen alapuló szenzoros rögzítése, valamint a vetítés-animáció élményteret hoznak létre: A kísérleti tereppé alakuló színháztér a meditáció -interakció- participáció közegébe fogadja be a látogatót.

I’m O.K.

German Kinga

Turcsány Villő szobrász, multimédia művész

Szobrászművészként 1997-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.

Sokszínű alkotó, a hazai kortárs művészeti élet meghatározó egyénisége: munkásságában a plasztikai, performatív, hangművészeti valamint kísérleti zenei alkotások egyaránt jelen vannak. Munkái hazai és nemzetközi, csoportos és egyéni kiállításokon szerepelnek, magán és közgyűjtemények részét képezik. 

Egyetemi kurzusok tematikájának kidolgozása és vezetése során egy kreatív látványtervező- téralkotó oktatói módszertan strukturálását indította el. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Doktori Iskola doktorjelöltje, Multimédia-művészet DLA tagozaton. Kutatási témája a Téralkotás dramaturgiája – kortárs installáció mint hibrid médium.

Megnyitó esemény: 2021. június 16. 18:00 - 22.00 

A megnyitóhoz kapcsolódó program: 19.00 AV Talks & Walks a kiállítótérben a kiállítás együttműködőinek és kurátorának részvételével. A tárlatsétát vezeti: Kovács Andrea, a Trafó AV Composers sorozatának szerkesztője

Kapcsolódó keretprogramok:

2021. június 17. 18.00-19:00 Kerekasztal-beszélgetés: Interdiszciplináris alkotás, digitális térformálás, látogatói bevonódás és designkommunikáció a Pulzusimpulzusok fényében.  A beszélgetés résztvevői: Turcsány Villő, German Kinga, Cosovan Attila, Fülöp József, Orosz Márton. Moderátor: Hamvai Kinga – limitált nézőszám, live stream

2021. június 18. 18.00 és 20.00 Audio improvizáció: “Variációk Modulációra”.  Turcsány Villő és Bolcsó Bálint, elektronikus zeneszerző

Sajtóinformáció

Fotó kredit: Nagy Gergely

Nyitvatartás: 2021. június 16-17-18.,16.00-22.00 óra között

Helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza, Budapest, Nagyterem
Alkotó: Turcsány Villő
Kurátor: German Kinga
Produkció-felelősök: Trafó Kortárs Művészetek Háza és MOME Budapest
Produkciós partner: Code&Soda, XORXOR 
Vizuális identitás: Cosovan Attila
Együttműködők:  
Mozgatási rendszer fejlesztés: Kovács Róbert / Hasso Plattner Institute, Potsdam 
Generatív kép, munkatárs: XORXOR
Interaktív hangtechnika: Krasz Ádám / MOME Doktori Iskola
Technológiai konzulens: Szabó András / Code and Soda
Szoftveres fejlesztés: Horák György / Code and Soda
Látvány konzulens: Lódi Csaba 
Kurátorasszisztens: Hamvai Kinga / MOME Doktori Iskola
Techikai produkciós asszisztens: Nagy Réka / MOME Média Intézet
Technikai munkatársak: Trafó, Alpintechnika Pro 
Támogatók:  
Nemzeti Kulturális Alapprogram, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Lollart, Code and Soda
A bemutató a MOME Doktori Iskola Multimédia DLA programján Turcsány Villő mestermunka-fejlesztéséhez kapcsolódik.

 

Publikálva: 2021-05-28 08:46:00