Mesterkurzus Orosz Istvánnal

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen november 14-én, kedden 17 órától mesterkurzust tart a Kossuth-díjas, Balázs Béla-, és Munkácsy-díjjal kitüntetett grafikusművész, animációs rendező, író Orosz István.

A kecskeméti származású sokoldalú művész, 1975-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskolán, grafikusként. A hetvenes években díszlettervezéssel foglalkozott, többek között a kecskeméti Katona József Színház megrendelésére, majd a Pannónia Filmstúdióhoz került, ahol 1977-ben készítette el első önálló animációs filmjét, Csönd címmel, melynek rendezője, írója és animátora. Rendezőként több, mint húsz alkotást jegyez.  

A magyar plakátművészet egyik meghatározó alakja; Ducki Kristóffal, Pincehelyi Sándorral és Pócs Péterrel 1986-ban megalapította a D.O.P.P. elnevezésű, plakátművészettel foglalkozó művészcsoportot. Grafikáinak fókuszában a térbeli illúziókeltés, az anamorfózis technikájának alkalmazása áll.  
Szépirodalmi tevékenysége is jelentős: verses, novellás és esszékötetei mellett 2011-ben jelent meg A követ és a fáraó című kultúrtörténeti krimije, illetve 2017-ben a Sakkparti a szigeten című regénye.  

Művészete nemzetközi és hazai fronton egyaránt elismert, rendszeresen részt vesz képzőművészeti tárlatokon, grafikai biennálékon, filmfesztiválokon és elméleti szimpóziumokon. A Nyugat-Magyarországi Egyetem professor emeritusa, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vendégtanára, a nemzetközi grafikusművészeket és designereket gyűjtő Alliance Graphique Internationale (AGI) tagja.  

A vetítéssel egybekötött esemény során az érdeklődők részletes betekintést nyerhetnek Orosz István gazdag életútjába, megtudhatják mit takar és honnan ered az 1984 óta használt Utisz becenév és melyik alkotása került be a londoni Tate Modern állandó gyűjteményébe.

A mesterkurzus-sorozat a Filmipari Tudásközpont szervezésében valósul meg, az esemény szakmai vezetői, moderátorai: Dr. Kollarik Tamás PhD egyetemi docens, producer és Gorka-Focht Máté doktorandusz, oktató.  

IDŐPONT: 2023. november 14. (kedd) 17 óra  
HELYSZÍN: MOME TWO Filmstúdió (T_007) 

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk! 

Event information

Időpont:  2023. november 14.   17:00

Helyszín:  MOME TWO Filmstúdió (T_007)

More events

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121