Miért divatszó a reziliencia? I Dr. Érdi Péter nyilvános előadása

Mi kell ahhoz, hogy a dolgok működjenek? Az elmúlt évtizedekben sok minden megváltozott. Van, ami lényegesen jobb lett, van, amiről úgy érezzük, hogy félresiklott. Mi ilyenkor a teendő? Elviselni, megjavítani, helyettesíteni vagy újat teremteni? Hogyan változott a reziliencia fogalma ötven évvel ezelőtti születése óta?

Ha valaki vagy valami reziliens, az azt jelenti, hogy a személyes tragédiák, a természeti és társadalmi katasztrófák után képes visszatérni a már megváltozott, de élhető körülményekhez. Dr. Érdi Péter előadása intellektuális utazás, melynek keretében szó esik majd a 21. században a dolgok megjavíthatóságáról, legyen az a tárgykultúra része vagy a társadalomé, a növekedés mítoszáról és korlátairól, és a reziliens rendszerek tervezhetőségéről is. 

Érdi Péter több mint húsz éve a komplex rendszerek Henry Luce professzora az Amerikai Egyesült Államokban, a michigani Kalamazoo College-ban, valamint a budapesti Wigner Fizikai Kutatóközpont emeritus tudományos tanácsadója. Legfrissebb könyve, amelyet a szociálpszichológus Szvetelszky Zsuzsával írt, Repair When and How to Improve Broken Objects, Ourselves, and Our Society (Springer 2022, és Repair: Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat, Typotex Kiadó, előkészületben) címmel olyan kérdéseket boncolgat, hogyan javíthatók meg a természeti és társadalmi katasztrófák következtében tönkrement közösségek, hogyan viszonyuljunk a termékek tervezett elavulásához, de arra is megpróbál választ adni, hogy a hogyan csökkentheti a körforgásos gazdaság üzleti modellje a hulladék mennyiségét.  A válasz egyszerűnek hangzik: technológiai fejlődés és jó morál. 

Az előadás a MOME Alapítvány Global Voices programjának keretében valósul meg.  

 

Event information

Időpont: Március 21. 17:00h
Helyszín: MOME Auditórium
Az előadás nyelve magyar.

More events

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121