MOME Anim Mesterkurzus - Ternovszky Béla

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen május 3-án, szerdán 17 órától mesterkurzust tart a Kossuth-díjjal, Balázs Béla-díjjal kitüntetett érdemes művész, animációs rendező Ternovszky Béla, aki idén májusban ünnepli 80. születésnapját.

Festőművésznek készült, majd a gimnáziumi éveket követően a családi hagyományokhoz híven az orvosi pályával is kacérkodott, végül filozófiát, esztétikát hallgatott a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetemen.  
Bár a színészet is foglalkoztatta, gátlásos alkata végül 1961-ben Dargay Attila stábjába sodorta az akkoriban a világ öt legnagyobb rajzfilmstúdiója közé tartozó Pannónia Filmstúdióba, ahol fázisrajzoló gyakornokként kezdte pályáját az Artúr, a kisangyal című amerikai produkcióban.  

Később Jankovics Marcell csapatába kerülve több, mint 30 éven át olyan szebbnél szebb hazai kedvencek és nemzetközileg elismert sorozatok animátoraként, társrendezőjeként dolgozhatott, mint a Gusztáv, a Mézga család, a Pumukli kalandjai vagy a Dr. Bubóként elhíresült Kérem a következőt! című alkotások. 
Fogalmazása szerint, amit tud, azt Jankovics Marcelltől tanulta, de mindent, amit elért, Nepp Józsefnek köszönhet.  

A vetítéssel egybekötött esemény során az érdeklődők megismerhetik, hogy a fent említett remekművek mellett, miként készültek első önálló, a rá jellemző karikaturisztikus jegyeket hordozó rajzfilmjei, a Modern edzésmódszerek (1970), a Tartsunk kutyát! (1974) vagy a Mindennek van határa (1975) című rövidfilmek, valamint alkotómunkájának ékköve, generációk kedvenc animációja, az 1987-es év legnépszerűbb magyar filmje, valamint az év magyar Oscar-delegáltja a Macskafogó (1986). 

A mesterkurzus-sorozat a MOME Animáció szak szervezésében valósul meg, az esemény szakmai vezetői, moderátorai: Dr. Kollarik Tamás PhD egyetemi oktató, producer és Gorka-Focht Máté doktorandusz, oktató.  

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, mely az alábbi linkre kattintva érhető el: https://www.addevent.com/event/DV16723543 

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!  

Event information

Időpont: 2023. május 3. (szerda) 17 óra 
Helyszín: MOME Auditórium

Az esemény nyelve magyar.

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121