Op-arch projektkiállítás a pécsi Múzeum Galériában

A Janus Pannonius Múzeum 2020-ban indította útjára azt a széles körű együttműködést, amely Op Art Akadémia néven négy egyetem, köztük a MOME Építészeti Intézet hallgatóinak és tanárainak munkáját koordinálta. A workshopok keretében létrejött térplasztikákat, terveket, maketteket, videoanyagokat mutatja be a március 17-én Pécsett nyílt kiállítás.

A Janus Pannonius Múzeum 2020-ban indította útjára azt a széles körű együttműködést, amely Op Art Akadémia néven négy egyetem, köztük a MOME Építészeti Intézet hallgatóinak és tanárainak munkáját koordinálta. A workshopok keretében létrejött térplasztikákat, terveket, maketteket, videóanyagokat mutatja be a március 17-én Pécsett nyílt kiállítás. 

A több mint két éven át tartó egyetemközi projektmunkába több felsőoktatási intézmény is bekapcsolódott a 2021/22-es tanévben. A program célja az op art és a kinetikus (vagyis a mozgás elemét is magába foglaló) művészeti irányzatok építészeti, városarculati kapcsolódási pontjainak feltárása, valamint Victor Vasarely életművének és ars poeticájának, valamint az op art-kinetikus művészet sokszínű hagyományának megismertetése és népszerűsítése volt a fiatalok körében. 

Ennek keretében az akkor elsőéves mesterszakos építész hallgatók az oktatók Marián Balázs és Csomay Zsófia vezetésével a pécsi Vasarely Múzeumhoz kapcsolódó látogatóközpont és időszaki kiállítótér megtervezésére tettek javaslatot, a BA hallgatók pedig Getto Tamás segítségével egy kurzushét során beltéri fény-tér installációkat terveztek. A látogatóközpontok hallgatói terveit, illetve a kurzushétre még csak tervezett, de a kiállításra már megvalósított installációkat a pécsi Janus Pannonius Múzeum Galériájában június 25-ig lehet megtekinteni. 
Igazi csemege, hogy az inspirációs forrásként szolgáló nemzetközi gyűjtemény néhány darabja, a kinetikus művészet világhírű alkotóinak munkái is helyet kaptak a kiállításban. 
 

Tanárok:
Csomay Zsófia, Marián Balázs (DLA), Getto Tamás (DLA)


Résztvevő hallgatók:
Almási Anett, Angyal Mátyás, Balaskó Levente Márk, Bitter Fruzsina, Csapody Máté, Dresch Katalin Anna, Dugár Szabolcs, Fazakas Imola Erzsébet, Formanek Liza, Hegyi Fanni, Horváth Norbert Péter, Krusinszky Kitti, Kulcsár Dávid, Nyéki Henrietta, Páll Áron, Sebestyén Noémi Éva, Sinay Domonkos, Szabolcs Kíra Eszter, Zachár Dorottya   

Projektmenedzser: 
Jóföldi Laura

Partnerek: 
Janus Pannonius Múzeum, Pécs, Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar, Építész Szakmai Intézet  

Event information

Időpont: 2023.03.17 - 06.25.
Helyszín: Janus Pannonius Múzeum, Pécs

More events

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121