SHAPING – Üvegtárgy kiállítás

Shaping címmel járható be szeptember 13. és október 8. között a Román Kulturális Intézet kiállítása, amelyen a MOME Tárgyalkotó szakos hallgatóinak munkája is megtekinthető.

2022. szeptember 13-án, kedden 18.00 órakor a Budapesti Román Kulturális Intézet az Izsó utca 5. alatti székházában megnyitja a Shaping című üvegművészeti kiállítást. Megnyitó beszédet mond Koós Pál a MOME általános rektorhelyettese.

A kiállítás a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem (UAD), a bukaresti Képzőművészeti Egyetem (UNARTE) valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) közös együttműködésének eredményeként jött létre, kurátorai Alexandra Mureșan (UAD), Ioana Stelea (UNARTE), Szőke Barbara (MOME) valamint Iulia Iacob kurátorasszisztens (UAD).

A kiállítás a budapesti RKI művészeti projektjének része, amelynek célja a magyar és román képzőművészek, valamint felsőoktatási intézmények közötti együttműködés elősegítése; ennek első állomása a Mester és tanítvány című textilművészeti kiállítás volt 2021-ben. Az idei évet az ENSZ az Üveg Nemzetközi Évének nyilvánította, ezzel is lendületet adva a művészi kapcsolatok megerősödésének ezen a területen, valamint felhívva a figyelmet az üvegre, mint művészeti alapanyagra és inspirációs forrásra. Az olyan tulajdonságok, mint az átlátszóság/átláthatóság, törékenység, alakíthatóság és újrahasznosíthatóság egy őszintébb, gondoskodóbb, tudatosabb, felelősségteljesebb és fenntarthatóbb világ vízióját táplálhatják. A kiállítás az üvegművészetet és az ezzel járó kreativitást, valamint technikai teljesítményt, továbbá a kultúrák és közösségek közötti kapcsolatokat celebrálja, nem utolsó sorban egy egységes és koherens kontextusban mutatja be a már elismert művészek/tanárok és diákok munkáit.

A Shaping című kiállítás 2022. október 8-án, szombaton 17.00 órakor zárul Dimény Luca üvegművész interaktív workshopjával, aki bemutatja az üveggyöngy készítésének teljes folyamatát, valamint szemlélteti a közvetlen lánggal történő anyagformázást.

A kiállítás után a bemutatott alkotások a Bukaresti Liszt Ferenc Intézet támogatásával és részvételével tovább vándorolnak a bukaresti UNA Galériába és a kolozsvári UAD Galériába.

MOME:

Polyák János, Borkovics Péter, Pattantyús Gergely, Dezső Renáta
Hallgatók: Márz Emese, Köte Tamás, Baranyay Szabolcs, Légrády Lilly Julia, Doktor Melinda

Event information

Kiállításmegnyitó: 2022. szeptember 13.

Helyszín: Román Kulturális Intézet
2022. szeptember 13.- 2022. október 8.

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121