AFTER BAUHAUS - A MOME hallgatóinak Bauhaus reflexiói

Formatervezés, Média design, Tervezőgrafika, Textiltervezés

Az idén 140 éves Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) 2006 óta viseli a Bauhaus egyik legismertebb alkotójának, Moholy-Nagy Lászlónak a nevét. Az egyetem víziója és szellemisége a 20. század legjelentősebb művészeti megújulását elérő Bauhaus iskola magatartásformáját követi. A MOME „kreatív készségekkel, humán tudással felvértezett, javítani, cselekedni kész alkotók, tervezők, tanárok, különféle szakemberek közössége. Szellemi műhely, amelynek célja feltérképezni, megérteni a világot, melyben létezünk, és amelynek változó dimenziói a jövőnket határozzák meg.” - Fülöp József: Rektori köszöntő

Az After Bauhaus kiállítás a 2019-es tavaszi félév Bauhaus-kötődésű kurzusai folyamán megvalósult hallgatói munkákat mutatja be. A százéves Bauhaus ma is érvényes gondolatait idézik fel és viszik tovább a Divat- és textiltervező Tanszék, a Formatervező Tanszék, a Média design Tanszék és a Tervezőgrafika Tanszék hallgatóinak kiállított alkotásai.

 

Divat- és textiltervező Tanszék – Bauhaus mint inspiráció

Ismerj meg egy alkotót és munkásságát, szemléletmódját fordítsd át montázzsá, kollázzsá! Készíts mintakollekciót egy életműből. A tervezés célja a Bauhaus egy alkotójának kiválasztása, az ő munkásságából való inspirálódás.

A kiállított munkákon modern átiratban elevenednek meg Xanti Schawinsky cirkuszi inspirációból készített színpadi látványtervei, Oskar Schlemmer ritmikus testformaelemzései során létrehozott elvek és típusok különböző sportágakba átfordított verziói vagy Bortnyik Sándor Zöld szamár című festménye.

Kiállító hallgatók: Fülöp Tünde, Kecskés Krisztina, Kovács Réka, Seller Orsolya, Szatmári Fanni Virág, Sziráki Zsuzsanna

Témavezető oktatók: Harmati Hedvig, Kele Ildikó

 

Kecskés Krisztina, Xanti Schawinsky / Bauhaus mint inspiráció

 

Formatervező Tanszék – Játék az idővel, kreatív időmérő

Játsszunk az idővel! Mit és hogyan oktatnának ma a Bauhausban, ha nem szűnt volna meg és folyamatos működésben lenne a mai napig? Milyen szemlélettel, milyen technológiával alkotnának eszközöket, tárgyakat? A bemutatásra kerülő működő időmérők inspirációja és az időmérés mértékegysége és eszköze a Bauhausra jellemző találékonyság, anyaghasználat és kreativitás sokszínűségét tükrözi.

Kiállító hallgatók: Ábrahám Viktória, Csiby-Gindele Rebeka, Fügedi Balázs, Gergely Ábel, Lábady Leó, Lőrincz Áron, Máth Dániel, Nyírő Eszter, Pap Olivér, Petrőcz Judit, Szilasi Dávid Kristóf, Tarcsi Dóra

Témavezető oktatók: Koós Pál, Vető Péter, Wunderlich Péter

 

Ábrahám Viktória, Linea / Játék az idővel, kreatív időmérő

 

Média design Tanszék – Extended Sensorium

Az Extended Sensorium egy speciális kurzus volt Chris Salter kortárs performance-művész és Erhardt Miklós vezetésével, ami az érzékek konceptuális és gyakorlati felfedezésére irányult szenzortechnológiai digitális eszközökkel. A bemutatásra kerülő Conformism egy interaktív árnyjáték, amelyben a főszereplő a néző saját, kivetített árnyéka. Az installáció hátterében egy lüktető ritmus van lejátszva, mely minél inkább mozgásra készteti a nézőt, annál nagyobb jutalomban részesíti azt, saját és mások árnyékának közös mozgása, tánca formájában.

Kiállító hallgatók: Kovács Dorottya, Szombathy András

Témavezető oktató: Chris Salter, Erhardt Miklós

 

Kovács Dorottya, Szombathy András, Conformism / Extended Sensorium

 

Tervezőgrafika Tanszék – Re:flex: Kortárs tervezőgrafikai értelmezések a Bauhaus nyomán

Tűzfalak, illusztratív plakátsorozatok, ikonikus lakberendezési tárgyak grafikai parafrázisai, Bauhaus könyvsorozatok, könyvtárgyak, logók, bélyegek és képeslapok. A Tervezőgrafika Tanszék a 2019-es év tavaszi szemeszterét a Bauhaus 100. évfordulójának szentelte. A kurzusok célja nem egyszerűen a múlt és a stílusjegyek felidézése volt, hanem egy történeti anyag mélyebb megismerésén keresztül a kortárs reflexiók megfogalmazása. A kiállított munkákban a Bauhaus öröksége az aktuális trendekkel keveredve izgalmas vizuális lenyomatként van jelen, ahol a hagyományos médiumok és technikák alkalmazása (plakát, könyv, arculattervezés) és az új digitális technológiák (webdesign, hangdesign) is megfigyelhetőek.

 

Vándor Rita, Breuer Marcell / Bauhausbücher újraértelmezés

 

Kiállító hallgatók: Asztalos Ádám Marcell, Bakonyi Réka Virág, Batke Bendegúz, Bessenyey Bertalan György, Bolcsik Krisztina, Cseh Júlia Margit, Csóka Laura, Dublecz Dániel, Fazekas István Mihály, Gonda Soma, Halas Zelda, Juhász Rebeka, Kertész Kata Zsófia, Kiss Benedek Kristóf, Kovács Mónika, Kozma Gábor, Lerner Eszter, Marton Dániel, Mihalik Nikoletta, Nagy Dorottya Klára, Németh Nikolett, Petró Bálint Benedek, Rideg Rebeka, Somogyi Zoltán, Szabó Gyöngyi Melody, Szabó Renáta, Szepes Krisztina Lujza, Tóth Boldizsár, Tóth Lili, Ulveczki Tímea Éva, Váczy Zsófia, Vándor Rita, Venekei Dóra, Vescseva Jevgenyija, Vrabély Edit, Weiszer Márk, Zaluska Árpád Ryszard

Témavezető oktatók: Balla Dóra (A Bauhaus szellemi értékeinek revitalizációja), Borbás Márton (Bauhaus csomagolásterv), Nagy László és Pálfi László György (Bauhaus képeslapok), Marcell Tamás (Bauhaus piktogramok; Re:Flex – A színkontrasztok kortárs tervezőgrafikai vetülete), Gulyás Benedek (Bauhaus_100 kiállítás weboldala), Pálfi László György (Bauhaus_100 alkalmi bélyeg; Könyv-tárgy), Kósa Tamás (Bauhaus_100 illusztratív plakát), Zsótér László (Bauhaus_100 logóterv), Marcell Tamás és Simon Péter Bence (Bauhausbücher újraértelmezés), Jekli Ágnes (Budapest_100 projekt), Vargha Balázs (Design környezetalakítás), Ulrich Sára és Vargha Balázs (MOME diploma arculata), Gryllus Ábris (Sound Design – SHEET), Katyi Ádám (TypeLab_1 Kísérleti betűtípus-tervezés a Bauhaus szellemiségében; TypeLab_2 VariableHaus)

Elméleti oktatók, szakértők: Földi Eszter és Ferkai András (Bauhausbücher újraértelmezés), Flór Péter (Design környezetalakítás), Dr. Hischler Róbert (Re:Flex – A színkontrasztok kortárs tervezőgrafikai vetülete)

Együttműködő partner: Budapest_100 fesztivál (Budapest_100 projekt), Színes Város Csoport (Design környezetalakítás), Kassák Múzeum (A Kassák Múzeumban 2019. június 1. – szeptember 1. között megvalósult a Re:Flex – Kortárs tervezőgrafikai értelmezések a Bauhaus nyomán c. kiállítás. A kiállítás szervezői: Csatlós Judit, Szikra Renáta és Vargha Balázs (MOME), Támogató: Nemzeti Kulturális Alap)

 

Kurátor: Kókai Zsófia (MOME)

Szervezés: MOME Brand Iroda

Grafikai arculat: Vándor Rita

 

Kiállítás helyszíne, időpontja

2020. január 16. – március 1.

Római Magyar Akadémia (Via Giulia 1., 00186 Róma, Olaszország)

Publikálva: 2020-01-08 13:12:00

Hírek