Bővül a MOME biotech laborja

Maróy Ákos kutató, IT szakember, bio- és médiaművész, jelenleg a Google Zürichi csapattagja nagylelkű személyes adományának köszönhetően tovább bővül a MOME biolaborja, mely a Design Kompetencia Központ Kreatív Technológiai HUB-jának munkáját segíti a jövőben.

 

Kovács Nagy Ferenc, a MOME Kreatív Technológiai HUB kutatója és Király Attila Jeremiás, a Maker’s Red Box fejlesztője

 

Maróy Ákos 2008-ban a holland The Arts & Genomics Center-ben kezdett el dolgozni, mint Artist in Residence, a bio.display nevű bio-art projekten. Magyarországra visszatérve, pár év kihagyással, 2013-ban saját erőből hozott létre egy DIY biolabort, aminek a FabLab Budapest adott teret.

Maróy Ákos

"Elsősorban fluoreszcens es lumineszcens baktériumokkal es algákkal végeztünk kísérleteket és készítettünk installációkat, beleértve GFP (Green Fluorescent Protein) DNS transzformációkat. A labor fennállása alatt együttműködtünk a Szegedi  Tudományegyetem Molekuláris Biológia Tanszékével, a Kitchen Budapesttel, az Engame Akadémián tanuló diákok pedig itt végeztek biológiai kísérleteket. A projekttel a 2013-as Budapest Design Weeken is szerepeltünk. 2015 őszén leszereltük a labort, az eszközök egy ideig a Városmajori Gimnáziumban hasznosultak, majd a Maker’s Red Boxhoz (korábban Makerspace) kerültek. Most pedig a MOME-n találtak maguknak új helyet. Az adományozott eszközök reményeim szerint hozzájárulnak ahhoz, hogy a MOME Design Kompetencia Központja a bio-art és bio-design területén is a nemzetközi élmezőnybe kerüljön" - mondja a kutató.

A laboreszközök a Kreatív Technológiai HUB biotechnológiai kutatásait segítik majd, melyek élő ökológiai rendszereket, a bio-design, élősejt- és biopolimer-nyomtatás területeit, és határterületeit tanulmányozza.

Fotó kredit: Lakos Máté, Déri Miklós

Publikálva: 2021-01-29 10:38:00