Nemzetközi filmes siker: Szűcs Edit jelmeztervező, MOME adjunktus nyert díjat Dániában

Textiltervezés

Szűcs Edit jelmeztervező és MOME adjunktus csapatával nyerte el a szombat este a Dán Filmakadémia által kiosztott, hatalmas szakmai elismerést jelentő Robert díjat a Legjobb Jelmez kategóriában a The Good Traitor című filmért. 

Szombat este online esemény keretein belül zajlott a Robert-díj átadása, ahol szokásosan 1984 óta a Dán Filmakadémia szakmai zsűrije különböző kategóriákban méltatja az elmúlt év alkotóit. Ezúttal a nagyrészt Magyarországon forgatott The Good Traitor / Vores Mand I Amerika (Director: Christina Rosendahl, Producer: Jonas Frederiksen, Nimbus Film) című történelmi dráma is több kategóriában is versenybe szállt olyan filmek mellett, mint a Még egy kört mindenkinek (Thomas Vinterberg) vagy Anders Thomas Jensen (Ádám almái, Zöld hentesek) új filmje, a Riders of Justice.

Szűcs Edit jelmeztervező nevéhez korábban olyan siker produkciók köthetők, mint az Oscar díjas Saul Fia (Nemes Jeles László) vagy saját személyes formanyelvét tükröző alkotói csoport, a Természetes Vészek Kollektíva. Edit emellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa, valamint számos sikeres színházi produkció jelmeztervezője is.

A díjat eredményező dán nagyjátékfilm 2019-ben a Proton Cinema (Jupiter Holdja, Fehér Isten) és Nimbus Film (A híd, Hétköznapi titkaink) gondozásában készült és 1,5 hónapot forgott Magyarországon, úgynevezett szervíz munkaként. Ennek köszönhetően a stáb számos tagja, így a kreatív folyamatokért felelős jelmez, berendező és smink csapat (Gerő Szandrát szintén jelölték a Legjobb Smink kategóriában Robert-díjra) is magyar volt. Ez azonban nem egy megszokott felállás, sok esetben a kreatív alkotókat az adott produkció hozza magával, így különösen izgalmas, amikor magyar tervezők kapnak lehetőséget, hogy egy összeszokott külföldi csapathoz csatlakozzanak.

Szűcs Edit eleget téve a felkérésnek, szoros együttműködésben a rendezővel (Christina Rosendahl) és az operatőrrel (munkájáért szintén Robert-díjat nyert Louise McLaughlin) álmodták meg a The Good Traitor szereplőinek jelmezeit. A II. Világháború és Dánia helyzetét feldolgozó film, egészen különleges formanyelven kívánja elmesélni a történelem eseményeit az 1930-as évek végétől egészen a ‘60-as évekig, egy sokkal személyesebb hangvételben, mint azt a témától megszokhattuk. A főszereplő házaspárt Ulrich Thomsen (Ádám Almái, Banshee) és Denise Gough (Colette) alakítják. Köréjük, és a korántsem kiegyensúlyozott kapcsolatuk köré építkeznek a történelem viharos eseményei. 

A jelmezek tervezésénél fontos szempont volt mind az anyag, mind a szín, mind pedig a szabások tekintetében a történelmi hűség. A fazonok pedig egy-egy karakter esendőségét, vagy épp dominanciáját, a társadalmi ranglétrán való elhelyezkedését is tükrözni hivatottak. Edit segítségére voltak a folyamat során volt tanítványai (MOME), akik azóta szintén a szakmában dolgoznak. Udvardi Sarolta felelt a kivitelezői munkáért, Hegedűs Dóra pedig a tervező jobb kezeként, az első moodboardok készítésétől a ruhapróbákon át segítette a teljes munkát.

A The Good Traitor sikerét követően Edit és Dóra több produkción is együtt dolgozott, most pedig kiegészülve három jelmez-és látványtervezésben is jártas csapattaggal (Nagy Adrienn, Zsilvölgyi Rita, Ottlik Julianna) épp egy közös projekten dolgoznak. Ez lesz az EAST of the MOON Costume Design and Art Studio, melyet hiánypótló együttműködésként kívánnak létrehozni magyar és nemzetközi kooperációkat megcélozva.

Trailer | Díjátadó | East of the Moon Studio

 

Publikálva: 2021-02-09 16:31:00

Hírek