Change Agents: hat ország a jó ügyért

Date:
Mostantól hat ország művészeti és designegyeteme az európai civil szektor bevonásával, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) vezetésével keres tartós megoldásokat a mélyszegénység, a nemek közti egyenlőség és a társadalmi mobilitás területén.

A partnerségben résztvevő egyetemek dolgoztak már hajléktalan-, menekült-, gyermek- és ifjúsági szervezetekkel, kórházakkal, foglalkoztak a nyugdíjas- és szépkorúakkal, együttműködtek önkormányzatokkal és helyi civilekkel városfejlesztési projektekben, de kezdeményeztek közös munkát a demokratikusabb társadalomért dolgozó egyesülettel is. 

A spanyol Elisava, Barcelona School of Design and Engineering, az észt Kunstiakadeemia, a berlini Universität Der Künste, a bolzanói Free University of Bozen-Bolzano, valamint hamarosan az izraeli Shenkar College közreműködésével zajló együttműködés új módszerek mentén kapcsolja össze a társadalmi és fenntarthatósági kihívásokkal foglalkozó civil szervezeteket és a felsőoktatási intézményeket.  

A közös munkát a Social Design Network kezdeményezte, melyet a MOME Innovációs Központjának Social Design Hubja és az izraeli Hadassah Főiskola professzora alapított 2020-ban, célja pedig a social design tudásbázisának erősítése. A hálózat hozzájárul a terület oktatásának és kutatásának globális előmozdításához, keretein belül világszerte elismert kutatók, oktatók és gyakorlati szakemberek dolgoznak.  A Change Agents az első olyan Erasmus+ partnerség, amelyben a MOME a konzorcium vezetőjeként dolgozik, a projekt a network célkitűzéseinél is továbblép: nemcsak a szektorok közti elszigeteltséget hivatott áthidalni, de fenntarthatóbb infrastruktúrák, módszertanok létrehozásával valódi problémák megoldására fókuszálnak majd a tervezők, pilot-módszereket, jó gyakorlatokat fejlesztenek. 

Kutatóként úgy vélem, hogy a jelen társadalmi problémáira és a jövő kihívásaira csak együttesen, szakterületeket összekötő módon lehet valódi igényekre épülő válaszokat adni. A Change Agents projekt arra kínál lehetőséget, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb módot arra, hogyan dolgozhatunk együtt jó ügyekért. A projekt során kialakított sorvezetőkkel úgy segíthetünk az érintett célcsoportoknak, hogy abból valóban profitáljanak, valamint rendszerezhetjük a sokféle közösséggel végzett közös munkából eredő tapasztalatokat, s mindezt a nemzetközi színtéren elsőként tehetjük” – mondta el Szerencsés Rita, kutató, a projekt vezetője. Hozzátette: a MOME Innovációs Központ Social Design Hub alapvetése a különböző társadalmi csoportokkal, szerveződésekkel, szektorokkal megvalósuló közös munka. 

A Social Design Hub olyan meghatározó, nagy sikerű projekteket tudhat maga mögött, mint a FRUSKA, amely a tizenéves lányok önbizalom- és kreativitásfejlesztését helyezi a középpontba, a Máltai Szeretetszolgálattal közösen fejlesztett Zalakomáron zajló program, vagy a kisiskolás gyerekek biztonságos városi közlekedésével foglalkozó kutatás. 


A Change Agents projekt 2023 során több workshop segítségével tárja majd fel azt a social design alapú módszertant, melyet 2024-ben szakmai konferencián mutatnak be, és amely többet között egy befogadóbb felsőoktatási rendszert hivatott létrehozni. 

További információ: https://mome.hu/hu/projects/erasmus-change-agents

More news

A MOME Animáció szak szervezésében médiaművészek és táncművészek reflektáltak arra, hogyan formálja át a technológia a magánéletünket, társadalmi és fizikai létünket.

Lehet-e a textil segítségével történeteket mesélni, történeteket szőni, milyen üzeneteket hordozhat? Textile Art: In the face of contemporary times címmel jelentette meg a poznańi Magdalena Abakanowicz Művészeti Egyetem a Zeszyty Artystyczne (Művészeti Jegyzetek) folyóirat 44. számát, amelyben a hosszú idő után önálló művészeti ággá vált textilművészet kortárs törekvéseiről olvashatunk.

Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121