Change Agents: hat ország a jó ügyért

Date:
Mostantól hat ország művészeti és designegyeteme az európai civil szektor bevonásával, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) vezetésével keres tartós megoldásokat a mélyszegénység, a nemek közti egyenlőség és a társadalmi mobilitás területén.

A partnerségben résztvevő egyetemek dolgoztak már hajléktalan-, menekült-, gyermek- és ifjúsági szervezetekkel, kórházakkal, foglalkoztak a nyugdíjas- és szépkorúakkal, együttműködtek önkormányzatokkal és helyi civilekkel városfejlesztési projektekben, de kezdeményeztek közös munkát a demokratikusabb társadalomért dolgozó egyesülettel is. 

A spanyol Elisava, Barcelona School of Design and Engineering, az észt Kunstiakadeemia, a berlini Universität Der Künste, a bolzanói Free University of Bozen-Bolzano, valamint hamarosan az izraeli Shenkar College közreműködésével zajló együttműködés új módszerek mentén kapcsolja össze a társadalmi és fenntarthatósági kihívásokkal foglalkozó civil szervezeteket és a felsőoktatási intézményeket.  

A közös munkát a Social Design Network kezdeményezte, melyet a MOME Innovációs Központjának Social Design Hubja és az izraeli Hadassah Főiskola professzora alapított 2020-ban, célja pedig a social design tudásbázisának erősítése. A hálózat hozzájárul a terület oktatásának és kutatásának globális előmozdításához, keretein belül világszerte elismert kutatók, oktatók és gyakorlati szakemberek dolgoznak.  A Change Agents az első olyan Erasmus+ partnerség, amelyben a MOME a konzorcium vezetőjeként dolgozik, a projekt a network célkitűzéseinél is továbblép: nemcsak a szektorok közti elszigeteltséget hivatott áthidalni, de fenntarthatóbb infrastruktúrák, módszertanok létrehozásával valódi problémák megoldására fókuszálnak majd a tervezők, pilot-módszereket, jó gyakorlatokat fejlesztenek. 

Kutatóként úgy vélem, hogy a jelen társadalmi problémáira és a jövő kihívásaira csak együttesen, szakterületeket összekötő módon lehet valódi igényekre épülő válaszokat adni. A Change Agents projekt arra kínál lehetőséget, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb módot arra, hogyan dolgozhatunk együtt jó ügyekért. A projekt során kialakított sorvezetőkkel úgy segíthetünk az érintett célcsoportoknak, hogy abból valóban profitáljanak, valamint rendszerezhetjük a sokféle közösséggel végzett közös munkából eredő tapasztalatokat, s mindezt a nemzetközi színtéren elsőként tehetjük” – mondta el Szerencsés Rita, kutató, a projekt vezetője. Hozzátette: a MOME Innovációs Központ Social Design Hub alapvetése a különböző társadalmi csoportokkal, szerveződésekkel, szektorokkal megvalósuló közös munka. 

A Social Design Hub olyan meghatározó, nagy sikerű projekteket tudhat maga mögött, mint a FRUSKA, amely a tizenéves lányok önbizalom- és kreativitásfejlesztését helyezi a középpontba, a Máltai Szeretetszolgálattal közösen fejlesztett Zalakomáron zajló program, vagy a kisiskolás gyerekek biztonságos városi közlekedésével foglalkozó kutatás. 


A Change Agents projekt 2023 során több workshop segítségével tárja majd fel azt a social design alapú módszertant, melyet 2024-ben szakmai konferencián mutatnak be, és amely többet között egy befogadóbb felsőoktatási rendszert hivatott létrehozni. 

További információ: https://mome.hu/hu/projects/erasmus-change-agents

More news

Hogyan válhat a gasztronómia valóban fenntarthatóvá? A körkörös étkezési kultúra éléréséhez vezető úton különleges mérföldkőhöz érkezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a SALT. Közös kutatásuk során létrejött egy új, környezetterhelés nélkül használható tányér, amely lehetővé teszi, hogy fenntartható formában élvezhessük a csúcsgasztronómia kivételes fogásait.

A kézműves hagyományok iránti szenvedély, a fenntarthatóság, az innováció és az érzelmi kötődés jellemzi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új formatervező generációjának munkáit, amelyeket a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállításon tekinthetünk meg szeptember 22-24. között a Budapest Arénában. A Magyarországon egyedülálló szemlén a legfrissebb lakberendezési trendeket, bútorokat, világítástechnikai megoldásokat, burkolatokat, lakástextileket, kiegészítőket egyedülálló enteriőrökben tekinthetik meg az érdeklődők, az idei esemény középpontjában a design és természet kapcsolata áll.

Szabó Eszter Sára, Designelmélet szakos MA hallgató a galériák falán túlra tervezett kiállítási tervével, míg a design- és művészetmenedzsment mesterszakon tanuló Tereh Natasa és Bárány Sebestyén Teodor egy MOME Campusra tervezett tárlattal érdemelték ki a támogatást.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121