Már lehet pályázni az idei Deák Erika Támogatásra

Date:
A Deák Erika Galéria a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel együttműködve a 2022/23-as tanévben immár harmadszor biztosít támogatást az intézmény egy Designelmélet vagy Design- és művészetmenedzsment mesterszakos hallgatója számára.

A galéria tulajdonosa, Deák Erika által alapított Támogatásban a 2020/21-es tanévtől részesülhet egy-egy, a soron következő tanévben diplomázó MOME-s diák. Az 500.000 Ft-os szakmai ösztöndíjra az egyetem Designelmélet MA, valamint Design- és művészetmenedzsment MA szakos hallgatói pályázhatnak.  

A Deák Erika Támogatási intézményünkkel együttműködésben öt éven keresztül, összesen öt tehetséges fiatal számára biztosított támogatást, amelynek célja a hallgatók szakmai attitűdjének erősítése, valamint a diplomamunkájuk kidolgozásához nyújtott segítség. 

Fontos, hogy a pályázati munka a magyar kortárs művészetről és annak lehetséges közvetítési formáiról szóljon, mely témával a hallgató várhatóan a diplomaévében is foglalkozni kíván. A díjazott minden évben pályázat útján kerül kiválasztásra, a díj odaítéléséről a szakok szakvezetői, szakfelelősei és Deák Erika közösen döntenek. 

A pályázat lehet… 

… tanulmány, tanulmány a pályázó önálló szakvéleményt formál, és a kortárs képzőművészethez, művekhez, műcsoportokhoz, művészeti ághoz, műfajokhoz, művészekhez, kurátorokhoz, intézményekhez kritikus/analitikus szemlélettel közelít. 

... egy konkrét utazás, ahol is a pályázó előre egyeztetett megbeszéléseket, interjúkat készít a kutatási témájához özhetetlen művészekkel, szakemberekkel, és látogatja meg múzeumokat, intézményeket, illetve könyvtárakat. Az utazást pontosan dokumentálja, majd a tanulmányt prezentálja a tanév vége előtt. 

… egy csoportos kiállítás kurátori koncepciója, menedzsmenti terve, tartalomközvetítői palettája. 

A Támogatás első díjazottja 2020-ban Viski Noémi volt, aki kutatásában és annak alapján a 1111 galériában rendezett kiállításban az információs technológia környezeti hatásait, a jövőnket is érintő társadalmi és ökológiai problémákat, valamint azok alternatív megoldásait vizsgálta. A tavalyi pályázat nyertese, Adamik Luca a Nők ellenhatalmi harca címmel nyújtotta be kutatási tervét, amelynek célja a magyar neoavantgárd és posztavantgárd nőművészek munkásságának vizsgálata nemzetközi kontextusban. 

Az idei pályázatok beadási határideje 2022. június 12. | Részletes pályázati kiírás

Deák Erika galériatulajdonos odaadó szakmai tudással képviseli a hazai progressszív képzőművészetet, segítve többek között Magyarósi Éva és Rédling Hanna MOME Alumnik, valamint Bullás József, Csató József, Szűcs Attila vagy Nemes Márton alkotói pályafutását. A Deák Erika Támogatással jövőbeli, fiatal kollégái pályáját kívánja segíteni. 

Hallgatóink nevében is köszönjük a Támogatást.

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121