Kortárs magyar galéria tulajdonosa támogatja a jövő tehetségeit

Átadták az első Deák Erika Támogatást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. A Támogatás célja, mely Deák Erika kortárs képzőművészeti galériatulajdonos kezdeményezésére és nagylelkű vállalásával, Fülöp József rektor pártolásával 2020-ban indul el, hogy a MOME Elméleti Intézetének mesterszakos hallgatói közül minden évben egy olyan hallgatót támogasson tanulmányaiban, aki a diplomaévében a kortárs képzőművészet területén elmélyült kutatómunkát végez.

A nyertes pályázatot Viski Noémi Design- és művészetelmélet szakos hallgatónk nyújtotta be. Elmondása szerint kutatása az információs technológia környezeti hatásait vizsgálja, a hozzá kapcsolódó kiállításon pedig olyan munkák jelennek meg, amelyek a jelenünket és jövőnket érintő társadalmi és ökológiai problémákat vizsgálják, azokat kritikusan szemlélik, ezzel együtt pedig alternatív megoldásokat is felvázolnak.

A téma komplexitását jelzi,hogy ökológiai, technológiai, gazdasági, médiaelméleti, designelméleti és filozófiai szempontból is lehet és érdemes vizsgálni a digitalizációt kísérő összetett válsághelyzetet, a kiállításon szereplő munkák, tanulmányok és kapcsolódó események erre tesznek majd kísérletet. A projekt a következő egy évben valósul meg, a kutatásban és a szervezésben MOME-s hallgatókkal és oktatóval is együttműködve.

A támogatásról Deák Erika beszélt az idei MOME MA évnyitón:

Nagyon sokan megkérdezték mostanában – kezdte mondandóját a MOME új mecénás partnere –, hogy miért pont a MOME és miért támogatás?  A neves galériatulajdonos úgy véli, a társadalmi felelősségvállalás fontossága mindenki számára egyértelmű, s ez nem igényel részletes magyarázatot. Aki megteheti, annak kötelessége visszaadni a közösségnek abból, amit a közösségtől egykor kapott. Nem feltétlen csak anyagi formában, ez bármikor bármilyen formában történhet. Különösen most, akár a diákok egymás iránt tanúsított szolidaritásban is fontos egymás támogatása, az összefogás. 

A támogatással Deák Erika a saját hivatásán belül, jövőbeli, fiatal kollegáit kívánja támogatni. Mégpedig azért, hogy megérezhessék: bármilyen nagyot álmodhatnak, és bármilyen projektet létrehozhatnak, mert a tehetség utat tör majd magának, és előbb-utóbb valamilyen támogatást kap; vagy intellektuálisan, vagy anyagilag. Éppen ahogy szüksége van rá. Viski Noémit őszintén gratuláció illeti kiváló pályázatához. Noémi a Támogatás első, és semmiképp sem utolsó díjazottja.

A Deák Erika Támogatás jó példa arra a fajta gondolkodásra, mecenatúrára, amire egyre nagyobb szüksége van a kortárs művészeti szférának, és amit egyetemünk örömmel üdvözöl falain belül. Meglétével is utat mutat ugyanis mindazoknak a szereplőknek, akik felelősséget vállalhatnak a fiatalság támogatásával jövőnk jobbításában.

Hallgatóink nevében is köszönjük a támogatást!

Publikálva: 2020-09-09 11:49:00