Mostantól mintegy 40 000 facsemete növekszik az első MOME Erdőben

Date:
Teljesítette országos erdőtelepítő akciójának első szakaszát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME): az első MOME Erdő Garabonc közelében növekszik. A hallgatók által 2023 őszén telepített facsemeték már hozzák első leveleiket, most ezen a területen ültetett további palántákat a MOME közössége.

2024 tavaszán a MOME dolgozóiból álló 100 fős csapat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársainak segítségével mintegy 19 500 facsemetét ültetett el 4,5 hektáron, míg a korábbi szakaszban, 2023 novemberében a hallgatók körülbelül 20 000 fácskát telepítettek 5 hektáron. A tavaly novemberi és a mostani faültetéssel az egyetem sikeresen teljesítette három egységből álló erdőtelepítő akciójának első szakaszát. A helyszínen ennek jeléül, emlékül egy totemet állítottak: az installáció, amelyen madárodú is található, a közösség teremtő erejét szimbolizálja, és két MOME-alumna, Zachár Dóra és Pojdin Imola tervei alapján készült. A totemet talajcsavarokkal rögzítették, tekintettel arra, hogy természetvédelmi területen helyezkedik el. 

A MOME 2022-ben jelentette be, hogy a MOME Zero program keretében egyéb környezettudatos intézkedések mellett saját erdőtelepítő akciót indít. Az intézmény három nemzeti parkkal – a Balaton-felvidéki, a Duna–Dráva és a Duna–Ipoly Nemzeti Parkkal – összefogva Magyarország három pontján, közel félszáz hektáron hoz létre új erdőket, amelyek felcseperedve lehetővé teszik az egyetem károsanyag-kibocsátásának semlegesítését, a campus mindennapi működésével járó környezeti terhek kiváltását. 

A program mindemellett erősíti a MOME-közösség ökológiai tudatosságát, és számos, a képzésekbe beépíthető szegmenst tartalmaz, valamint a részt vevő hallgatók kézzelfogható ismereteket szerezhetnek arról, hogy miként hat egymásra természet és ember, milyen elvek mentén érdemes a fenntartható tervezésről gondolkodni. Az egyetemi polgárok így terepen sajátítják el a 21. században elengedhetetlen ökológiai tudatosság alapjait. 

Mindez segíti a MOME-t abban, hogy elérje a 2030-ra kitűzött célt, és Magyarország első karbonsemleges egyeteme legyen. 

 

További infók a MOME Zero programról

More news

Évente 10 billió műanyag tollat dobunk el világszinten, a nem lebomló hulladék pedig olyan környezetterhelő vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek nem megfelelő feldolgozás esetén egészségi károsodást is okozhatnak. Ugyanakkor színes filctollak nélkül elképzelhetetlen lenne nemcsak az iskolások, de a kreatíviparban dolgozók élete is. Erre a problémára kínál megoldást a MOME hallgatói csapata, amely a pHen környezetbarát tollal a 2024-es Biodesign Challenge kiemelkedő művészeti díját érdemelte ki New Yorkban. A most díjazott pHen csapat az elismerés mellett a jövő évre ösztöndíjat, valamint egy önálló kiállítás lehetőségét is elnyerte.

Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására húsz év múlva? Hogyan és mire taníthat a világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kellett megválaszolni az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázaton, amelyre idén is innovatív és izgalmas ötleteket hoztak válaszul a részt vevő diákok. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem negyedik évadához érkezett versenyének nyertes projektjei között van a jövő élelmezését segítő Lebegőkert, egy bányászattal foglalkozó űrbázis, egy etikus terraformáló projekt és egy LifeBubble nevű űrhelyiség.

Végzőseit idén sem engedi el inspiráció nélkül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME): folytatódik az a friss és nagy sikerű hagyomány, amelynek keretében évről évre világhírű kreatívipari szakemberek köszöntik a diplomásokat. Az idei diplomaosztó meghívottja Nir Eyal magyar-izraeli származású amerikai viselkedéskutató, író, a szokások tudósa, aki mind az alap, mind a mesterszakosok oklevélátadóján beszédet mond majd. A jövő szempontjából ugyanis kulcsfontosságú tudatosítani a szokások jelentőségét, mivel azok egész életünket, sőt a gazdaságot is mozgatják.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121