Nemzetközi pályázaton keresik a MOME következő rektorát

Date:
A hazai felsőoktatásban újszerűnek számító módon, nyílt nemzetközi pályázaton keresi következő rektorát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME). A kiírásnak nem ez az egyetlen különlegessége.

Mérföldkőhöz érkezett a MOME megújulása. Az intézmény fenntartója, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány úgy döntött, hogy a következő rektor kiválasztására új, a hazai felsőoktatásban eddig ismeretlen gyakorlatot vezet be. A legfontosabb újdonság, hogy a most meghirdetett pályázat nemzetközi, azaz a határokon innen és túl is keresik az egyetem számára legalkalmasabb vezetőt. 

Nemzeti intézmény vagyunk, ám a művészetek és a design nemzetközi nyelv. Mi azzal tehetjük a legtöbbet Magyarországért, ha olyan egyetemet építünk, ahonnan a hallgatóink a legnagyobb eséllyel és a legmagasabb arányban érnek el világraszóló sikereket. Ehhez az elérhető legjobb rektorra van szükségünk, érkezzen itthonról, a régióból vagy bárhonnan a világból” – fogalmazott a pályázat kiírása kapcsán Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke.

Szintén fontos újdonság, hogy a pályázatban a szakmai előélet mellett kiemelt hangsúllyal szerepelnek a vezetői képességekkel kapcsolatos elvárások is. Ilyen például a „dinamikus és jövőorientált gondolkodás”, a „munkatársak mindennapi támogatásának képessége”, a kiváló nyelvismeret és az egyetem javára fordítható, magas szintű nemzetközi kapcsolatrendszer. 

A pályázat újításai ezzel még nem érnek véget: a MOME fenntartója ugyanis – a hazai felsőoktatásban megszokott szűk néhány hónap helyett – több mint másfél évet szán az új rektor kiválasztására és felkészítésére. 

A kiemelkedő szakmai személyiségek évekre előre megtervezik saját előmenetelüket. Hiába írnánk ki nemzetközi pályázatot, ha nem biztosítanánk a pályázók számára a megfelelő időt. Csak így garantálható a jelöltekkel folytatott, a hozzájuk és egyetemünkhöz is méltó és érdemi párbeszéd. Ráadásul a jelöltek elképzelései így tovább is fejleszthetők a pályázati folyamat során” – tette hozzá Böszörményi-Nagy Gergely. 

A nyílt nemzetközi pályázat előkészítésében Fülöp József jelenlegi rektor, a MOME szenátusa és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány nemzetközi tanácsadó testülete is részt vett. A MOME célja, hogy új gyakorlatával példát mutasson a hazai felsőoktatási intézmények számára. 

További információk: https://mome.hu/hu/rektor

More news

A sitkei Batthyány-major romos állapotában is megragadja az arra járók képzeletét. Az inspiráló épületegyüttes ezúttal egy kurzusheti kurzus tárgya volt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, mindebből pedig további együttműködés várható a tulajdonos Batthyány-leszármazottakkal is. A revitalizációs projekt középpontjában egy kortárs idősek otthonának a terve áll, amely a helyi értékek megőrzését, továbbadását is segítené.

Megvan az Elizabeth A-i-R nemzetközi fotográfiai rezidencia-program idei nyertese aki Erzsébetváros és a MOME vendégszretetét élvezheti majd. Alejandra Gonzales Aragon mexikói fotóművész különböző médiumokkal dolgozik, elsősorban videót, hangot, fotográfiát, talált képeket használ, de érdeklik a performatív gyakorlatok is. Témái között ott vannak a gender kérdések és az otthon és identitás metszéspontjainak vizsgálata. A 2022-ben Budapest Erzsébetváros és a MOME Photography együttműködésében életrehívott programra idén már öt kontinensről, harminc országból, közel hatvan pályamű érkezett be.

Ékszerként újragondolt hallókészülék, narratív videójáték, multimédiás látványtervezés és több revitalizációs projekt is szerepel a most díjazott hallgatók munkái között. Az okleveleket ünnepélyes keretek között az ösztöndíj névadója, a világhírű formatervező, a MOME professor emeritusa, Stefan Lengyel személyesen adta át, mindez nagy megtiszteltetést jelentett az ösztöndíjasoknak és az egyetem munkatársainak is. Az elismerésben részesült tizenhat hallgató az öt hónapos ösztöndíj támogatással dolgozhat tovább koncepcióján.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121