Jövő Fénye Díj

Idén 125 éve született Moholy-Nagy László, Egyetemünk névadója, aki előtt egy, a 2020-as éven átívelő megemlékezés-sorozattal tisztelgünk. A nyáron indított kampány őszi folytatásaként A Jövő Fénye címmel, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának támogatásával egyszeri Hallgatói Felhívást tettünk közzé, amelyben arra kértük az Intézetek Igazgatóit, hogy a 2019/2020-as akadémiai évben készült hallgatói munkákból szakonként jelöljenek ki maximum 5 olyan alkotást, mely a sokoldalúság és a kísérletezés jeligére leginkább kapcsolódik Moholy-Nagy László munkásságához, elméleti tevékenységéhez és gondolatiságához.

A beérkezett munkákat egy három tagú, szakmai zsűri, név szerint Spengler Katalin, műgyűjtő, szakújságíró, Topor Tünde, művészettörténész, az Art Magazin főszerkesztője és Bordos László Zsolt, fényművész, 3D művész értékelte.

A szakmai zsűri döntésének értelmében a Jövő Fénye felhívás nyertese A Design Intézet Tárgyalkotás / fémművesség BA3 szakos hallgatója: Jeney Judit munkája. Témavezető: Ádám Krisztián

 

A zsűriről bővebben

Bordos László Zsolt
3D művész, a Bordos.Artworks Kft. ügyvezetője, kreatív tartalomfelelős. A Képzőművészeti Egyetem és a MediaLab UIAH Helsinkiben folytatott tanulmányokat kezdetben festő szakon, majd a 3D animáció felé fordult. Azóta a műfaj elismert úttörői közé tartozik. Tagja a Nemzetközi Kepes Társaságnak, munkáit több mint 40 országban mutatta be, kiállításokon és művészeti fesztiválokon. 2014-től szóló projektekre, architekturális vetítésekre, kisebb méretű tárgy vetítésekre (object mapping), képzőművészeti kiállításokra, valamint színházi és opera díszlet-vetítésekre koncentrál.

Spengler Katalin 
Művészeti tanácsadó, műgyűjtő, a párizsi Centre Pompidou Közép-európai Akvizíciós Bizottságának alapító tagja. Szakújságíróként, szerkesztőként a 90-es évek közepétől szakterülete a kortárs képzőművészet és a kortárs műtárgypiac, csaknem húsz évig a Műértő munkatársa volt. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Konzisztóriumának elnöke volt, 2018-ban és 2019-ben a Robert Capa-díj nemzetközi zsűrijének tagja.

Topor Tünde
Művészettörténész, az Artmagazin főszerkesztője. A XX. századi magyar képzőművészettel foglalkozó Qualitas Galéria művészettörténészeként dolgozott. A 90-es években futó, kortárs alkotókat bemutató Kultúr-ember sorozat szerkesztője. 1995-ben Vendemiaire néven, Branczik Mártával és Valkó Margittal művészeti konzultációs céget alapított. Művészeti tanácsadóként nagy magyar és külföldi magángyűjtemények kialakításában, fejlesztésén dolgozott. 2003-ban Einspach Gáborral és Winkler Nórával megalapította az Artmagazin című művészeti folyóiratot, melynek 14 éve főszerkesztője. A MÜPA Budapest művészeti tanácsadója, illetve a Horváth Béla Művészeti Alapítvány kuratóriumának tagja.  Számos írása jelent meg a Balkon és az Új Művészet hasábjain, valamint egyéb művészeti fórumokon is  rendszeresen publikál.

A zsűri a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala felajánlott különdíjban részesítette, az egyes intézetek legjobb hallgatói munkáit, így:

Az Elméleti Intézet - A Design- és művészetmenedzser MA szak legjobbja: Sándor Nóra: A hazai művészfilm-forgalmazók szerepe a filmkultúra megteremtésében című munkája.
Témavezető: German Kinga

Az Építészeti Intézet - Építőművész MA szak legjobbja: Fodor Zsófia: TECH-Blokk című mestermunkája.
Témavezető: Marián Balázs, Konzulens: Csomay Zsófia, Elméleti konzulens: Schmidt Andrea

A Média Intézet - Fotográfia MA2 szak legjobbja: Bede Kincső Hilda: Three Colors I Know című munkája.
Szakos tanár: Kudász Gábor Arion

Gratulálunk a nyertes hallgatóknak!

Köszönjük az intézetek vezetőinek és az intézeti menedzsereknek a Hallgatói Felhívás szervezésében nyújtott aktív részvételt.