Moholy-Nagy University of Art and Design

Adattal, kódban gondolkodni

Dataizmus és kreatív-kódolás, mint lehetséges tervezői eszköztár
Project overview
Student name
Petrucz Ágnes
Degree level
Year of project
2023 - ongoing
Szakdolgozat és mestermunka témám mentén: a dataizmus (adat centrikusság, szabad információáramlás) és a folyamatosan fejlődő digitális technológiák hatása a (grafikai) tervezés eszköztárára és módszertanára.

A munkanapló személyes reflexiókat, elméleti kutatásokat, vizuális kísérleteket tartalmaz, különböző open source programozási felületeket, alternatív adatvizualizációs helyzeteket elavult és kortárs technológiákat, pre-trainingelt AI-t integrálva. A kiadvány kivitelezésében fontos volt az adat és materialitás kapcsolata, a taktilitás a borító és belívek esetében. Fogalmanként (Pl. Megfigyelés, Adatgyűjtés stb.) fejezetekre bontott struktúrával és gondolattérképpel rendelkezik.

Az értelmezhetőség kedvéért a 95 képalkotás mindegyike rendelkezik leírásokkal. A kutatás középpontba helyezi az adatokkal való tervezés kérdéskörét, valamint a kreatív kódolás lehetőségeit, innovatív helyzeteket teremtve. Továbbá hozzájárul a személyes szakmai fejlődésemhez technikai és elméleti szempontból egyaránt.

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121