Moholy-Nagy University of Art and Design

Budaházy Anna – Rigó Jancsi serving plate

ONYX Műhely x MOME I Gerbeaud örökség projekt
Project overview
Degree level
Year of project
2022
A projekt a  MOME Tárgyalkotó szak és az ONYX Műhely együttműködésével jött létre. Az ONYX Műhely célja egy olyan progresszív magyar konyha bemutatása, amely a tudomány, a gasztronómia és a művészet összefonódásán alapszik. A MOME Tárgyalkotó MA szak kerámiatervező hallgatóinak tervezési kurzusát Góg Angéla DLA, ONYX Műhely művészeti vezetője és Kondor Edit DLA keramikusművész, a MOME oktatója közösen vezették. A hallgatók feladata az volt, hogy olyan tálalási eszközöket tervezzenek az ONYX Műhely számára, melyek a kortárs desszertkultúra és az ahhoz kapcsolódó tálalás vizsgálatára épülnek, a Gerbeaud örökségét véve alapul. Ebben segítségükre volt Borsos Zsuzsanna, a Műhely kreatív cukrászséfje is. 
A különleges formájú tálaló tányérral a sütemény romantikus történetét hangsúlyoztam ki. Bár Rigó Jancsi a híres magyar cigány hegedűs és Clara Ward szerelmi története szenvedélyes és drámai, az általuk ihletett új desszert és annak tálalása édes és könnyed.
A szerelem rózsaszín ködét és az álmodozás állapotát tükrözi a tányér, ahol még nyoma sincs a szomorú végnek csak a reményteli érzelmeknek. Így jutottam el a felhőhöz, ami a fellegekben járás érzése mellett, az állandó változást is megjeleníti. A desszert habos felépítésével és a tányérral együttműködve utal a szerelem és a vágy hangulatára. Fotó: Szomor Rebeka
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121