Moholy-Nagy University of Art and Design

Csokoládé kínáló szett - Berkes Anna Csenge

ONYX Műhely x MOME I Gerbeaud örökség projekt
Project overview
Student name
Berkes Anna Csenge
Degree level
Year of project
2022
A projekt a  MOME Tárgyalkotó szak és az ONYX Műhely együttműködésével jött létre. Az ONYX Műhely célja egy olyan progresszív magyar konyha bemutatása, amely a tudomány, a gasztronómia és a művészet összefonódásán alapszik. A MOME Tárgyalkotó MA szak kerámiatervező hallgatóinak tervezési kurzusát Góg Angéla DLA, ONYX Műhely művészeti vezetője és Kondor Edit DLA keramikusművész, a MOME oktatója közösen vezették. A hallgatók feladata az volt, hogy olyan tálalási eszközöket tervezzenek a Műhely számára, melyek a kortárs desszertkultúra és az ahhoz kapcsolódó tálalás vizsgálatára épülnek, a Gerbeaud örökségét véve alapul. Ebben segítségükre volt Borsos Zsuzsanna, a Műhely kreatív cukrászséfje is. 
A kínáló szett a csokoládéfogyasztás élményét egészíti ki, melyet formailag a maja és az azték építészet világa ihletett. A bonbonokkal finom összképet alkotó tál a manufaktúrák által készített minőségi csokoládék mellett a kakaóbab értékére hívja fel a figyelmet, emellett kultúrtörténeti hátterére is utalást tesz. A két elemből álló tányér a kispohárral együtt alkot egy kollekciót.
A pohár szerepe, majdnem olyan fontos, mint a tálalófelületen szereplő kakaóbab, a kocka formájú étcsokoládé és a bonbon. A pohár a kóstolás folyamatát segíti. Minden egyes kóstolás előtt egy korty vizet kell inni, amelynek célja , a szájban lévő ízek semlegesítése, és így, a csokoládéban lévő ízjegyek jobban felismerhetővé válnak. A tányér emellett egy másik funkciót is betölthet: a hűtőpultban, illetve rendezvényeken is alkalmas lehet több fajta bonbon bemutatására és tálalására. Fotó: Szomor Rebeka
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121