Moholy-Nagy University of Art and Design
Csokoládé kínáló szett - Berkes Anna Csenge
ONYX Műhely x MOME I Gerbeaud örökség projekt
Project overview
Student name
Berkes Anna Csenge
Teacher
Programme
Degree level
Department
Year of project
2022
A projekt a MOME Tárgyalkotó szak és az ONYX Műhely együttműködésével jött létre. Az ONYX Műhely célja egy olyan progresszív magyar konyha bemutatása, amely a tudomány, a gasztronómia és a művészet összefonódásán alapszik.
A MOME Tárgyalkotó MA szak kerámiatervező hallgatóinak tervezési kurzusát Góg Angéla DLA, ONYX Műhely művészeti vezetője és Kondor Edit DLA keramikusművész, a MOME oktatója közösen vezették.
A hallgatók feladata az volt, hogy olyan tálalási eszközöket tervezzenek a Műhely számára, melyek a kortárs desszertkultúra és az ahhoz kapcsolódó tálalás vizsgálatára épülnek, a Gerbeaud örökségét véve alapul. Ebben segítségükre volt Borsos Zsuzsanna, a Műhely kreatív cukrászséfje is.
A kínáló szett a csokoládéfogyasztás élményét egészíti ki, melyet formailag a maja és az azték építészet világa ihletett. A bonbonokkal finom összképet alkotó tál a manufaktúrák által készített minőségi csokoládék mellett a kakaóbab értékére hívja fel a figyelmet, emellett kultúrtörténeti hátterére is utalást tesz.
A két elemből álló tányér a kispohárral együtt alkot egy kollekciót.
A pohár szerepe, majdnem olyan fontos, mint a tálalófelületen szereplő kakaóbab, a kocka formájú étcsokoládé és a bonbon. A pohár a kóstolás folyamatát segíti. Minden egyes kóstolás előtt egy korty vizet kell inni, amelynek célja , a szájban lévő ízek semlegesítése, és így, a csokoládéban lévő ízjegyek jobban felismerhetővé válnak.
A tányér emellett egy másik funkciót is betölthet: a hűtőpultban, illetve rendezvényeken is alkalmas lehet több fajta bonbon bemutatására és tálalására.
Fotó: Szomor Rebeka